بگومگوهای زیاد پیرامون وجود «شورای طالبان» در ایران
عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران که به افغانستان سفر کرد گفت که گروه طالبان در ایران دفتری ندارد
عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران که به افغانستان سفر کرد، گفت که گروه طالبان در ایران دفتری ندارد.
آقای عراقچی در گفتگویی با شبکه «طلوعنیوز» افغانستان در مورد وجود نهادی از طالبان با نام «شورای مشهد» در ایران گفت: «این چیزی است که ممکن است طالبان برای خود درست کرده باشد ولی از نظر ما موضوعیت ندارد».
ادعای حمایت مالی و تسلیحاتی ایران از گروه طالبان در سالهای گذشته بارها از سوی مقامهای افغانستان و کشورهای غربی مطرح شدهاست.
ایران در گذشته تمام این ادعاها را رد کرد اما در سال گذشته دولت ایران گفت برای مدت نامعلومی با گروه طالبان در رابطه و گفتگو بود اما مقامهای ایران تأکید کرده بود که دولت افغانستان از این گفتگوها مطلع بود.
همچنین در اواخر ۲۰۱۸ وزارت امور خارجه ایران از سفر هیئت طالبان به تهران و مذاکره با این گروه براى پیشبرد روند صلح افغانستان خبر داد.
در آن زمان بهرام قاسمی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه ايران، در یک کنفرانس خبری که از تلویزیون ایران پخش شد، گفت که هیئت طالبان در تهران با عباس عراقچی گفتگوی مفصلی داشتهاست.
وجود دفتر طالبان در شهر زاهدان ایران برای اولین بار در ۲۰۱۲ از سوی روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» مطرح شد. در ۲۰۱۵ همین روزنامه به نقل از یک مقام خارجی از وجود دفتر طالبان در شهر مشهد خبر داد. این مقام خارجی به وال استریت ژورنال گفته بود که طالبان دستکم از اوایل ۲۰۱۴ میلادی در مشهد حضور داشتهاند. دفتری که به نوشته وال استریت ژورنال، خیلی زود، قدرت و نفوذی به هم زد، تا جایی که بعضی از دیپلماتهای غربی از آن به عنوان «شورای مشهد طالبان» یاد میکنند.
معاون وزیر امور خارجه ایران که اخیرا به کابل سفر کرد و با حنیف اتمر، سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان و شماری از مقامهای این کشور دیدار داشت.
آقای عراقچی در سخنرانی خود در کابل تأکید کرد: «ما فقط کشور افغانستان و قانون اساسی خود را به رسمیت میشناسیم و برای دولت موجود مشروعیت قائل هستیم». اما او افزود: «طالبان هم باید سهمی در قدرت داشته باشند ولی در چارچوب قانون اساسی افغانستان».
قرار است در ماههای آینده سند جامع همکاریهای استراتژیک میان ایران و افغانستان نهایی شود و به امضای سران دو کشور برسد.
معاون وزیر امور خارجه ایران گفت که امضای سند همکاری به معنای حمایت قاطع از دولت افغانستان در مذاکرات صلح به رهبری و مالکیت افغانستان است.