دانشمندان دلیل ناپدید شدن شکم در عنکبوتهای دریایی را کشف کردند

دانشمندان سرانجام توانستهاند علت نداشتن شکم در عنکبوتهای دریایی را شناسایی کنند.
عنکبوت دریایی گرهدار، برخلاف عنکبوتهای خشکیزی، اندامهایی چون گوارشی، تنفسی و تولیدمثلی را نه در شکم، بلکه در پاهایش جای داده است. این ویژگی منحصربهفرد مدتهاست زیستشناسان فرگشتی را متحیر کرده است.
به گزارش نیویورک تایمز، پژوهشی جدید که در نشریه BMC Biology منتشر شده، ژنوم کامل عنکبوت دریایی گرهدار را بررسی کرده و شواهدی درباره علت این تفاوت آشکار ارائه داده است. بر اساس این پژوهش، ژنی که مسئول رشد بخش شکمی در دیگر بندپایان است، در این گونه خاص وجود ندارد.
دکتر پراشانت شارما از دانشگاه ویسکانسین-مدیسن که نویسنده اصلی مقاله است، میگوید این نخستین بار است که مونتاژی کامل از خوشه ژنهای Hox برای عنکبوتهای دریایی انجام شده و مشخص شده یکی از ژنهای حیاتی در این خوشه بهطور کامل حذف شده است.
پیشتر گمانهزنیهایی وجود داشت مبنی بر اینکه عنکبوتهای دریایی شاید نوعی ژن Hox متفاوت داشته باشند، اما یافتههای تازه نشان میدهد که این ژن کلاً در ژنوم آنها وجود ندارد.
توالییابی ژنوم این موجودات با همکاری جورج برنیس از دانشگاه وین ممکن شد. او کلونی موفقی از این گونه را در آزمایشگاه پرورش داده بود. جمعآوری این جانوران با بازگشت به جزایری در دریای شمال در زمان جزر و جستوجو زیر سنگها صورت گرفت. پژوهشگران پس از انتقال آنها به آزمایشگاه، رژیمی خاص از شقایقهای دریایی به آنها ارائه داده و فرایند تولیدمثل و رشدشان را بررسی کردند.
دکتر آنتونیس روکاس از دانشگاه وندربیلت که در این پژوهش دخالتی نداشته، میگوید پرسش اصلی این است که آیا شکم این موجودات بهدلیل حذف آن ژن ناپدید شده یا از ابتدا شرایط زندگی به گونهای بوده که شکم کارکردی نداشته و در نهایت این ژن نیز از بین رفته است؟
به گفته دکتر شارما، حذف ژنها نیز مانند ایجاد ژنهای جدید، نقش کلیدی در فرگشت ایفا میکند. او پیشنهاد داده که برای بررسی بیشتر، همین ژن در گونهای دیگر از عنکبوتسانان حذف شود تا تأثیر آن بر ساختار بدنی بررسی گردد.