محمد مساعد برنده جایزه آزادی بیان۲۰۲۰ دویچه وله شد
جایزه آزادی بیان «دویچه وله» امسال در فضایی کرونایی بدون برگزاری مراسم یا جشنی اهدا شد
جایزه آزادی بیان «دویچه وله» امسال در فضایی کرونایی بدون برگزاری مراسم یا جشنی اهدا شد. مخرج مشترک ۱۷ برنده آن نیز تلاش شجاعانه آنان برای انتشار حقایق پشت پرده این بیماری در کشورهای مختلف از جمله ایران بودهاست.
جایزه آزادی بیان دویچه وله روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت (۳ مه) همزمان با «روز جهانى آزادى مطبوعات»، به خبرنگارانی اهدا شد که با انتشار اسناد و افشاگریهای خود قدمی برای مبارزه با بیماری کرونا برداشتند. پتر لیمبورگ، مدیرعامل دویچه وله در این باره گفت: «جایزه آزادی بیان ۲۰۲۰ دویچه وله متعلق به همه خبرنگاران شجاعی است که به خاطر گزارش درباره این پاندمی با سرکوب رو بهرو شدهاند».
او تاکید کرد که دویچه وله از همه دولتها میخواهد خبرنگارانی را که به خاطر گزارشگری درباره کرونا به زندان انداخته شدهاند به فوریت آزاد کنند. او گفت: «ما از تمامی همکاران خود قدردانی میکنیم که در این شرایط دشوار کار میکنند و جلوی فعالیت شان با خشونت گرفته میشود، حمایت میکنیم».
جایزه آزادی بیان دویچه وله به افراد و انجمنهایی اهدا میشود که از حقوق بشر و آزادی عقیده و بیان دفاع میکنند.
برندگان جایزه امسال آزادی بیان دویچه وله به ۱۷ خبرنگار از ۱۴ کشور جهان در اروپا، خاورمیانه، آمریکا لاتین، خاوردور و قاره آفریقا تعلق گرفت. همگی برندگان به خاطر افشاگریهای خود درباره اپیدمی کرونا، ناتوانی دولتها در مقابله با آن یا پنهانکاری حکومتها برای عدم دسترسی مردم به دادههای واقعی هدف سرکوب قرار گرفتهاند.
محمد مساعد روزنامهنگار ایرانی
از خاورمیانه محمد مساعد از ایران، عصمت چیغیت و نورجان بایسال از ترکیه به عنوان برنده جایزه آزادی بیان دویچه وله انتخاب شدند.
محمد مساعد روزنامهنگار ایرانی در روزنامه «شرق» وابسته به جریان اصلاحطلب است.
او برای اولین بار در تاریخ اول آذر ۱۳۹۸ از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و در تاریخ ۱۶ آذر با قرار وثیقه از زندان اوین آزاد شد. بازداشت او پس از اعتراضات سراسری آبان به دلیل گرانی ناگهانی قیمت بنزین و قطع سراسری اینترنت اتفاق افتاد.
این روزنامهنگار پیش از بازداشت خود چند توییت انتقادی درباره قطع اینترنت و گرانی بنزین نوشته بود. توییت مشهور او در آن دوران این بود: «تق تق سلام جهان آزاد.. من از ۴۲ پروکسی استفاده کردم تا این را بنویسم. میلیونها ایرانی اینترنت ندارند. صدای ما را میشنوید؟».
او مدتی پس از آزادی مجددا در توییتر و کانال تلگرامی مشغول به نوشتن شد. مساعد پیش از احضارش در تاریخ ۴ اسفند درباره شیوع ویروس کرونا در قم اطلاعرسانی کرد. پس از احضار از او خواسته شد تا زمان برگزاری دادگاه خود در شبکههای اجتماعی مطلبی ننویسد.
این پنجمین سالی است که دویچه وله جایزه آزادی بیان را به فعالان حقوق بشر، آزادی رسانه و عقیده اهدا میکند.
جایزه آزادی بیان دویچه وله در سال ۲۰۱۹ به آنابل هرناندس، خبرنگار مکزیکی و در سال ۲۰۱۸ به صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی در ایران تعلق گرفت.