آتشفشان منحوس قطب جنوب که طلا فوران میکند!
کوه منحوس اربوس در قطب جنوب یکی از ۹ آتشفشان فعال قطب جنوب است که دانشمندان با تحقیق بر روی گدازههای فورانشده از این کوه دریافتند که روزانه ۸۰ گرم طلا بصورت بخار و پودر از آن به اطراف پرتاب میشود.
قطب جنوب قارهای پوشیده از یخ با دمای به شدت سرد است، اما فعالیتهای آتشفشانی داغ هم در آن رخ میدهد. در مطالعهای که سال ۲۰۱۷ انجام گرفت مشخص شد، تنها در این قسمت از قاره، ۱۳۸ آتشفشان وجود دارد که جز هشت یا نه آتشفشان فعال باقی آنها خاموش هستند.
یکی از شدیدترین آتشفشانهای این قاره، کوه اِرِبوس است. این کوه بلندترین آتشفشان فعال در قطب جنوب است که ۳۷۹۴ متر ارتفاع دارد و جنوبیترین آتشفشان فعال روی زمین است.
گفته میشود این کوه که نامش برگرفته از مظهر تاریکی در اساطیر یونانی است، زمانی که کاپیتان سِر جِیمز کلارک راس برای نخستین بار آن را سال ۱۸۴۱ دید، در حال فوران بود.
عجیبتر از همه این است که دانشمندان دریافتند گازهای آن مملو از کریستالهای ریزی از طلا است که اندازه آنها بزرگتر از ۲۰ میکرومتر نیست. تخمین زده میشود در طول یک روز، این آتشفشان حدود ۸۰ گرم طلا به بیرون پرتاب میکند که ارزش آن حدود ۶۰۰۰ دلار است.
این غبار طلا به دور و اطراف میریزد. محققان قطب جنوب، ردپای طلا را تا ۱۰۰۰ کیلومتری آتشفشان در هوای محیط کشف کردهاند.
با این حال، این آتشفشان شاید به دلیل فاجعه کوه اربوس بدنام باشد. روز ۲۸ نوامبر ۱۹۷۹، پرواز ۹۰۱ نیوزیلند به کنار این آتشفشان برخورد کرد و همه ۲۵۷ سرنشین آن را کشته شدند.
محققان احتمال میدهند که «سپیدگرفتگی» موجب سقوط این هواپیما شده باشد. این آتشفشان پوشیده از یخ، عملاً با نور مسطح نامرئی میشود و این وضعیت موجب میشود در پسزمینه، زمین یخزده و آسمان ابری دیده نشود. به همین دلیل خلبان هیچ حسی از فاصله نداشته و کوه را با سپیدگرفتگی جلوی کابین و یخ و برف زیر هواپیما اشتباه گرفته است.