رئیسجمهور بعدی ایران چگونه وضعیت اقتصادی کشور را تغییر خواهد داد؟
امروز دوشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۳ امانالله مقدم، استاد جامعه شناسی ایران، از رئیسجمهور آینده ایران خواست با توجه به اینکه بیشتر مشکلات و چالشهای اقتصادی ایران ریشه در روابط با واشنگتن دارد، درهای روابط ایران و آمریکا را باز کند.
مقدم در گفتگو با روزنامه اصلاحطلب ستاره صبح با بیان اینکه مذاکرات اخیر با آمریکا کافی نبود، از نامزد ریاستجمهوری خواست تا برنامه خود را در رابطه با این کشور ارائه کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: کلید لغو تحریمها در دست آمریکاست، پس چطور میتوانید قول لغو تحریمها را بدهید و از برنامه کشور برای مذاکره با آمریکا چیزی نگویید؟ بدون حل مسائل بین ایران و آمریکا، نمیتوانیم قول بدهیم، زیرا چنین وعدههایی با باور شنونده سازگار نیست و با پیشینهای که شما دارید، پذیرفته نمیشود.»
مقدم کاهش ۹ درصدی مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری نسبت به سال ۱۴۰۰ را ناشی از عملکرد دولت سیزدهم دانست که موجب دلسردی تعداد زیادی از حامیان این دولت شد و اکنون نمیتوان پیشبینی کرد که جمعه آینده چه اتفاقی میافتد. زیرا جامعه به توانایی دولت اعتماد ندارد.
مقدم متذکر شد: اگر روز جمعه شاهد افزایش مشارکت به نفع مسعود پزشکیان نامزد اصلاحطلبان باشیم، اعتراضی به تصرف قدرت توسط تندروها خواهد بود و امیدوارم که دولت پیام ۶۰ درصد جامعه را شنیده باشد که در انتخابات شرکت نکردند.
در همین راستا، جعفر قناد باشی، کارشناس مسائل بینالملل، از دولت آینده ایران خواست تا در ساختار و محتوای سیاست خارجی ایران، تغییر راهبردی کاملی را متناسب با تحولات راهبردی بزرگ جهان امروز ایجاد کند.
قناد باشی در مقالهای عنوان کرد: جهان شاهد تغییرات اساسی در موازنه قوا به ویژه پس از جنگ روسیه و اوکراین است که قدرتهای بزرگ برای بازگشت به موقعیت جهانی خود تلاش میکنند.
حمید رحیمپور، نویسنده ایرانی نیز در راستای صحبتهای قنادباشی تأیید کرد که دور اول انتخابات ریاستجمهوری ایران شاهد سه نشانه مهم بوده است. اول به عملکرد هشت ساله دولت روحانی مربوط میشود. دوم اینکه مشارکت در انتخابات علیرغم شور و شعف و مشارکت اصلاحطلبان افزایش نیافته و با اشاره به اینکه بسیاری از کسانی که به پزشکیان رای دادهاند به شخصیت دکتر، ویژگیهای فردی وی و تاکید او بر گفتمانهای اصولگرای مشابه مانند عدالتخواهی رای دادهاند. سومین فرضیه این است که احتمال پیروزی اصولگرایان در سایه مشارکت کم مردم افزایش مییابد، که به نظر نادرست است.
رحیم پور در مقالهای در روزنامه اصولگرای خراسان افزود بیش از نیمی از مردم از شرکت در این انتخابات خودداری کردند که این امر مستلزم بررسی همهجانبه و ابعاد موضوع است.
به نظر نگارنده دور اول پیامهای روشنی داشت که مهمترین آن این بود که مشارکت کم با توجه به شرایط خاص منطقه پیامی منفی به خارجیها میدهد، چرا که نرخ مشارکت و رئیسجمهور منتخب در این منطقه تاثیرگذار است و این نیز نشان میدهد که جامعه ایران از دین به عنوان مرجع انتخابات راضی نیست و میخواهد تاثیر رأی را در زندگی خود ببیند.