پنتاگون گزارشها درباره آسیب دیدن پایگاه آمریکا در حمله ایران را تایید کرد

پنتاگون تأیید کرد که در جریان حمله موشکی ایران به پایگاه هوایی «العدید» در قطر، یک فروند موشک بالستیک به این پایگاه اصابت کرده است؛ مسئلهای که بار دیگر ناکارامدی سیستم پدافند موشکی پاتریوت را ثابت میکند.
این خبر در تضاد با اظهارات قبلی مقامات وزارت دفاع آمریکا است که از عملکرد موفق سامانههای پدافند هوایی پاتریوت آمریکایی و قطری در محافظت از این پایگاه خبر داده بودند.
به گزارش آسوشیتدپرس، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا میگوید در این حمله که در تاریخ ۲۳ خرداد انجام شد باقی موشکهای شلیکشده توسط سامانههای دفاع هوایی رهگیری شدهاند.
با این حال، تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که یک گنبد راداری شامل سامانه ارتباطی پیشرفته به ارزش تقریبی ۱۵ میلیون دلار نابود شده است.
علاوه بر خسارتهای فیزیکی، پرتاب حدود ۲۴ موشک پاتریوت بهمنظور مقابله با این حمله، هزینهای بالغ بر ۹۶ میلیون دلار به همراه داشته، چراکه قیمت هر موشک پاتریوت حدود ۴ میلیون دلار برآورد میشود.
در این حمله از موشکهای فاتح ۳۱۳ استفاده شده بود؛ موشکهایی که از نظر فنی در میان پیشرفتهترین سلاحهای ایران قرار ندارند. با این وجود، سامانه پاتریوت بار دیگر نتوانست کارایی کامل خود را نشان دهد. پیشتر نیز، در سال ۲۰۱۷، در جریان حمله موشکی حوثیهای یمن به فرودگاه ملک خالد ریاض، تصاویر ماهوارهای و بررسیهای تیمهای تخصصی نشان داد که سامانه پاتریوت موفق به انهدام کامل موشکها نشده بود.
جفری لوئیس، کارشناس شناختهشده حوزه موشکی، گفته بود که دولتها در مورد کارایی واقعی این سامانهها صادق نیستند و این موضوع باید موجب نگرانی شود.
سامانه پاتریوت در جنگ اوکراین نیز آسیبپذیریهای خود را آشکار کرده است. بهگفته سخنگوی نیروی هوایی اوکراین، موشکهای اسکَندر-ام روسیه با انجام مانورهای پیچیده و استفاده از چاشنیهای فریبدهنده در مرحله نهایی پرواز، سامانه پاتریوت را به چالش کشیدهاند. طی یک سال گذشته، چندین ویدیو از انهدام کامل پاتریوتها توسط اسکندرها در نقاط مختلف اوکراین منتشر شده است.
به دنبال استفاده مکرر از این سامانه، منابع دفاع هوایی پاتریوت در ایالات متحده و متحدانش بهشدت کاهش یافته است. طبق گزارشها در تیرماه ۱۴۰۴، ذخیره موشکهای پاتریوت به تنها ۲۵ درصد از سطح مطلوب برای آمادگی نظامی کاهش یافته است؛ موضوعی که توان دفاعی ایالات متحده و متحدانش در اروپا، خاورمیانه و اقیانوس آرام را بهشدت تهدید میکند.