از قهر مردم با صندوق تا حمایت اصلاحطلبان؛ نکاتی که پس از انتخابات دیروز مشخص شد
ستاد انتخابات وزارت کشور، میزان مشارکت در دور اول چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری را ۴۰ درصد اعلام کرد.
امروز شنبه ۹ تیرماه یک روز پس از مرحله اول انتخابات ریاستجمهوری در چهاردهمین دوره خود، نتیجه شمارش آرا به صورت رسمی اعلام شده است.
بر اساس این نتایج، رقابت در مرحله دوم میان پزشکیان و جلیلی خواهد بود که بیشترین آرا در مرحله اول را کسب کردهاند.
این نتایج درعین حال نشان میدهد که حدود ۶۰ درصد مردم ایران با صندوق قهر کردهاند.
مشارکت حداقل مردم در این انتخابات باید پیامی صریح و بی پروا به حاکمیت باشد که در اسفند گذشته نیز در انتخابات مجلس داده شده بود.
عصر ایران در این باره به ۴ نکته قابل توجه اشاره کرده است:
اول: مشارکت حداقل مردم
اگر رژیم حاکم در ایران همانند هر حکومت دیگری به بقا و مشروعیت میاندیشد، چارهای جز تعامل با مردم و کسب رضایت آنها از طریق اجرای خواستههای عمومی ندارد.
حکومت باید میان خواستههای اکثریت و سلیقه اقلیت، اولی را انتخاب کند و بداند که مادام مردم پشتوانهاش هستند، نباید از زوال بترسد.
جمهوری اسلامی بدون مردم، تنها یک جسم بیروح خواهد بود. بنابراین، باید به ویژه به حرفها و خواستههای نسل جوان که صاحبان اصلی و مهم کشور هستند، گوش فرا دهد و به آنها احترام بگذارد. نمیتوان دائم از مردم صحبت کرد و در عمل، از سیاست خارجی گرفته تا مناسبات اجتماعی و سبک زندگی، آنها را نادیده گرفت.
دوم: کشور به تغییرات جدی نیاز دارد
تا پیش از این تقریباً همه تحلیلها حاکی از این بود که در مشارکت ۴۰ درصدی، اصولگرایان برنده میشوند. با این حال در همین مشارکت اندک نیز پزشکیان رأی بیشتری دارد؛ یکی از فعالان رسانهای اصولگرا در این باره نوشت: چه کرده ایم که در انتخابات ۴۰ درصدی هم مردم به ما اقبالی ندارند؟!
این هم پیام دوم مردم به حاکمیت است. به بیان دیگر،آن ۶۰ درصد غایب و رای دهندگان به پزشکیان ءکه گزینه مطلوب جریان حاکم نبودء حامل یک پیام به حاکمیت بودند: کشور تغییرات جدی میخواهد.
سوم: قالیباف نباید وارد رقابت میشد
پس از چهار بار کاندیداتوری و شکست در انتخابات یا کنارهگیری به نفع رقبا، میتوان گفت که دوران قالیباف به عنوان یک مدعی ریاست جمهوری به پایان رسیده است.
او باید دلایل این ناکامیها را در میان مشاوران انتخاباتیاش و همچنین حواشی پیرامون خود در سال گذشته جستجو کند. اکنون بهتر است تمرکز خود را بر حفظ سمت ریاست مجلس در چهار سال آینده بگذارد.
چهارم: اصلاحطلبان باید به سیاست خود بازنگری کنند
مسعود پزشکیان به عنوان نفر اول انتخابات در دور اول برگزیده شده و احتمالاً به عنوان رئیس جمهور نیز انتخاب خواهد شد. او از حمایت گسترده اصلاحطلبان، حسن روحانی، حزب سازندگی، محمد خاتمی، مهدی کروبی و دیگران برخوردار بود.
با این حال، تعداد آرای او نشان میدهد که گفتمان اصلاحطلبی دیگر در میان مردم طرفدار چندانی ندارد. این گروه سیاسی باید استراتژی جدیدی برای بازگشت محبوبیت خود در میان مردم انتخاب کند. روزگاری، یک «تَکرار میکنم» از سوی محمد خاتمی میتوانست یک روحانی ناشناخته مانند حسن روحانی را با رای قاطع به ریاست جمهوری برساند. اما اکنون، تمامی تلاشهای اصلاحطلبان تنها به کسب آرایی برابر با سعید جلیلی منجر شده است.