برجستهترین تحلیلهای روزنامههای ایران؛ امروز پنجشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۲
مهرداد خدیر، نویسنده ایرانی، اظهارات اخیر محمود عراقی، یکی از اعضای شورای خبرگان رهبری، درباره جانشینی مجتبی خامنهای به جای پدرش را جالب و در نوع خود اولین در کشور دانست.
خدیر در گزارشی از روزنامه اصلاحطلب «هوم میهن» به نقل از عراقی میگوید: «یک بار در زمان مرحوم آیتالله یزدی، زمانی که ایشان در کمیته حقوقی ۱۰۷ و ۱۰۹ عضویت داشتند که کاندیداها را بررسی و تأیید میکند، شنیدم که پس از مقام معظم رهبری، سه نفر از کمیته در حال بررسی شخصیت مجتبی خامنهای یکی از فرزندان رهبر هستند که قرار بود جانشین او شود، اما این خبر به گوش رهبر انقلاب رسید. وی این موضوع را منع کرد و گفت که شما اقدامی انجام میدهید که شبهه ارث رهبری را مطرح میکند و حتی حاضر به بررسی موضوع نشد.»
خدیر از این سخنان نتیجه گرفت که مقام معظم رهبری منکر توانمندیهای فقهی و سیاسی فرزندش نشده، اما نسبت به موضوع ارث بردن مقام رهبری ابراز نگرانی کردند، در حالی که این سوال پیش میآید که آیا این طرد حتی پس از رحلت هم ادامه خواهد داشت یا در آن زمان امکان بررسی مجدد این موضوع وجود دارد؟!
این نویسنده خاطرنشان کرد: این اظهارات اهداف پنهانی دارد، زیرا ممکن است اهداف تبلیغاتی در برابر شایعه تعیین زودهنگام مقام معظم رهبری با هدف تحریک مردم برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری داشته باشد.
خدیر تاکید کرد: شدت سخنان خبرگان رهبری در خصوص ولی فقیه آینده در شرایط کنونی کشور و در آستانه انتخابات حاکی از آن است که آنها در حال بررسی دقیق و جدی این موضوع هستند.
در چارچوبی دیگر، مهدی بختیاری، نویسنده ایرانی، حضور مردم در انتخابات را مهمترین عنصر استحکام نظام ایران و رکن اساسی که انقلاب اسلامی بر آن بنا شد، میدانست.
بختیاری در مقالهای در روزنامه اصولگرای «وطن امروز» افزود که مهمترین نماد دموکراسی در کشور انتخابات است.
این نویسنده ادامه داد: تجربه نشان داده که هر چه مردم بیشتر در پای صندوقهای رای حضور یابند، منافع کشور در حوزههای مختلف از اقتصاد گرفته تا سیاست خارجی، امنیتی و حمایت مردمی از دولت بیشتر میشود.
این نویسنده در ادامه افزود: قدرت و موقعیت نظامی و سیاسی ایران در منطقه و جهان حاصل مشارکت مردمی و حمایتهای عظیم آنها از دولت و انقلاب است که جهان آن را در راهپیماییهای بزرگ ملی به وضوح دید.
علی علوی نویسنده ایرانی نیز به نوبه خود از کسانی که برای شرکت در انتخابات تردید دارند خواستار عقلانیت، منطق، حضور در پای صندوقهای رای و حمایت از روند دموکراتیک شد، زیرا به نظر او این تنها راه بهبود وضعیت کشور است.
علوی در سرمقاله روزنامه اصولگرای خراسان افزود: بر اساس آخرین ارزیابیها پیشبینی میشود نرخ مشارکت در انتخابات به ۴۱ درصد برسد، زیرا ۲۵ درصد هنوز تصمیم خود را نگرفتهاند و ۳۴ درصد نیز اعلام کردهاند که در انتخابات شرکت نمیکنند.
در بین این گروه، ۵۹ درصد یا تمایلی به شرکت در انتخابات ندارند و یا قصد شرکت در انتخابات را ندارند و بیش از ۷۰ درصد از آنها دلایل عدم شرکت خود را ناامیدی از تغییر، اعتراض و نبود کاندیدای مورد نظر خود عنوان کردهاند. بر اساس نتایج این تحقیق، ناکارآمدی بهویژه در حوزه اقتصادی، مهمترین عامل اعتراض به شرایط کشور و عدم تمایل به مشارکت مردم است.
علوی خطاب به ۴۰ درصدی که از ناکارآمدی یا عملکرد ناراضی هستند و به دلیل عصبانیت، ناامیدی و اعتراض قصد شرکت در انتخابات را ندارند، تاکید کرد: تغییر در مسیر صندوق، هرچقدر هم کند، بهتر از تغییر در خیابان یا مسیر اعتراض است. زیرا اقدام برای تغییر، حتی اگر اندک باشد، بهتر از بیعملی است.
این نویسنده خاطرنشان کرد: مشارکت حداقل به معنای تلاش برای تغییر هرچند کوچک است، در حالی که عدم مشارکت تاییدی بر وضعیت موجود است و این امر منجر به فشار بیشتر قدرتهای جهانی و اعمال تحریمهای بیشتر و ناامنی میشود.