چرا قسام «سام-۱۸» و «سلاح شیطان» را وارد جنگ غزه کرد؟
جنبش حماس برای اولینبار دو سلاح جدید را وارد صحنه جنگی کرد که ۸۳ روز گذشته در غزه ادامه داشته و بیش از ۲۱ هزار کشته و ۵۵ هزار زخمی برجای گذاشت و فاجعه انسانی بیسابقهای را در نوار غزه به وجود آورد.
روز چهارشنبه، گردانهای القسام از شاخه نظامی حماس، کلیپهای ویدئویی از هدف قرار دادن یک بالگرد اسرائیلی در شرق کمپ جبلیه با موشک «سام-۱۸»، یکی از تسلیحات مرگبار ساخت شوروی، و همچنین هدف قرار دادن یک نیروی اسرائیلی با یک موشک با نام مستعار «شعله افکن» یا «سلاح شیطان» را منتشر کرد.
این فیلمهای ضبطشده با خوشحالی زیادی از سوی کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شد، زیرا فعالان اطلاعاتی در مورد مزیت این موشکها، قابلیتهای مخرب و احتمال تأثیر آنها بر روند جنگ به اشتراک گذاشتند، در حالی که برخی آنها را افزودهای قدرتمند میدانستند که باعث ایجاد رعب و وحشت در ارتش اسرائیل میشود.
بر اساس برآوردهای یک کارشناس نظامی در سایت «اسکای نیوز عربی»، معرفی این سلاحهای جدید گواه تنوع سیستم تسلیحاتی جنبش حماس، توانایی جنگندههای آن در استفاده از انواع جدید در میدان نبرد و پیامی به ارتش اسرائیل برای توقف استفاده از هلیکوپترهای نظامی در آسمان غزه به ویژه آپاچی است که اخیراً با وجود داشتن ۴۲ فروند از آنها از پنتاگون درخواست کرده تا از شکار غیرقانونی آنها از زمین جلوگیری شود.
موشک سام-۱۸
سام-۱۸ موشکهایی به نام Strela از خانواده موشکهای شانهای برای پدافند هوایی که القسام برای اولینبار از آنها پس از موشکهای کمبرد و پیشرفته سام ۷ و سام ۹ در درگیریهای قبلی در عملیات سیلالاقصی استفاده کرد.
موشک سام-۱۸ نسبت به نسلهای قبلی در خانواده سام پیشرفتهتر به حساب میآید و در خاورمیانه نام «ایگلا» را یدک میکشد و براساس گزارشهای نظامی از برجستهترین قابلیتهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این یک سلاح ضد هوایی مرگبار است.
- برد آن حدود ۵ کیلومتر است.
- بر علیه اهداف هوایی از ارتفاع ۱۰ متری تا ارتفاع ۳.۵ کیلومتری کار میکند.
- تمام هلیکوپترها یا هواپیماهای بال ثابت را هدف قرار میدهد.
- با پرتوهای مادون قرمز هدایت میشود، وزن آن حدود ۱۱ کیلوگرم است و سر مخرب آن حاوی حدود ۲.۲ کیلوگرم مواد بسیار انفجاری دارد.
- این موشک در سال ۱۹۸۳ وارد ارتش روسیه شد و در حال حاضر در بیش از ۳۳ کشور استفاده میشود.
- موتور موشک سوخت جامد آن.
- خدمه آن متشکل از یک نفر است و جنگنده آن را از بالای شانه شلیک میکند.
به گزارش خبرگزاری ریانووستی روسیه، ویژگیهای این موشک نگرانیهایی را در بسیاری از کشورهای جهان ایجاد کرده که این موضوع را به عنوان راهحل ایدهآل برای کشورهای فقیر و حتی سازمانها و قبایل کوچک در رویارویی با نیروهای هوایی با ارتشهای منظم نسبت میدهند.
«سلاح شیطان»
سلاح دوم موشک RPO-A با نام مستعار «شعله افکن» یا «سلاح شیطان» بود که مقاومت برای هدف قرار دادن یک نیروی اسرائیلی که در خانهای در منطقه جبلیه البلد سنگر گرفته بود، استفاده کرد که بر اساس بیانیه گردانهای القسام، منجر به کشته و زخمی شدن یک نفر شد.
موشک Pro-A نیز یک سلاح ضد گلوله است که در روسیه با نامهای «شمیل» و در زبان عربی «شعله افکن» شناخته میشود و در سال ۱۹۸۴ ساخته شد و قابلیتهای آن به شرح زیر است:
- یک راکتانداز ترموباریک شانهای ساخت روسیه
- در طول جنگ افغانستان، لقب «سلاح شیطانی» را دریافت کرد و از نظر عملکرد مشابه پرتابگر ضد تانک لائوس بود
- به مواضع شلیک پنهان نیروهای دشمن یا پیاده نظام حمله میکند و خودروهای زرهی سبک و خودروهای نظامی را از کار میاندازد
- اهداف مختلفی را مورد اصابت قرار میدهد، کالیبر ۹۳ میلیمتری و مشابه گلولههای توپخانه ۱۲۲-۱۵۵ میلیمتری است
- پرتابه در حین انفجار خود با یک پالس دمای بالا و افت شدید فشار ناشی از انفجار مخلوط سوخت و هوا همراه است که باعث از بین رفتن همه موجودات زنده با حجم تا ۸۰ متر مکعب میشود
- در فضاهای باز ۵۰ مترمربع و در جاهای باریک تا ۸۰ متر مربع را تخریب میکند
معانی و پیامها
ولادیمیر ایگور، کارشناس نظامی روسیه، به اسکای نیوز عربی گفت که معرفی این نوع تسلیحات توسط حماس پیامدها و پیامهایی برای طرف اسرائیلی دارد، به ویژه که این موضوع با توجه به مذاکرات کنونی با ایالات متحده برای تامین بالگردهای آپاچی آمریکایی به تلآویو برای استفاده در غزه به عنوان بخشی از استراتژی خود در مرحله بعدی نبردها، با هدف پشتیبانی از نیروهای زمینی و پیادهروی زمین، علاوه بر انجام عملیات خاص صورت گرفته است.
موشک سام موشکی بسیار مخرب است که هلیکوپترهای نظامی را هدف قرار میدهد که اسرائیل حدود ۱۴۲ هلیکوپتر از آنها را در اختیار دارد. در میان آنها ۴۲ آپاچی حملهکننده وجود دارد که ممکن است باعث شود تعداد پروازهای خود در آسمان غزه کاهش یابد.
هلیکوپترها در ارتفاع پایین پرواز میکنند، در مقایسه با دیگر جنگندههای نظامی با سرعت بالا و ارتفاع بالا، که این سلاحهای جدید را به سلاحی موثر در برابر این جنگندهها تبدیل میکند.
ورود آن به میدان نبرد افزوده کیفی به تواناییهای حماس در برابر ارتش اسرائیل است و ممکن است مانع استفاده آن از هلیکوپترهای آپاچی شود که در آزمایشهای قبلی در افغانستان توسط موشکهای سام ساقط شدهاند.
موشکهای سام توسط پرتوهای راداری هدایت نمیشوند، بلکه توسط پرتوهای فروسرخ هدایت میشوند که تشخیص آنها را برای رادارهای بالگرد دشوار میکند و سرعت آنها با سرعت هلیکوپترها همخوانی دارد.
این سلاح ها گواه تنوع سیستم تسلیحاتی حماس و آموزش بالای جنگجویان آن در استفاده از انواع جدید مهمات است.
پیامی به ارتش اسرائیل مبنی بر اینکه مقاومت، موشکهایی در اختیار دارد که ممکن است هلیکوپترهای نظامی این کشور را هدف قرار دهد که ممکن است باعث شود تعداد پروازهای آن در آسمان غزه کاهش یابد.