موج خشم و محکومیت در هلند پس از سوزاندن نسخهای از قرآن

اقدام ادوین واگنسفیلد، سخنگوی جنبش راستگرای افراطی «پیگیدا» در هلند، در سوزاندن نسخهای از قرآن کریم مقابل ساختمان شهرداری آمستردام در شامگاه پنجشنبه، واکنشهای گستردهای را در میان افکار عمومی و محافل سیاسی این کشور بهدنبال داشته است.
واگنسفیلد که به مواضع ضداسلامی شهرت دارد، سوزاندن این کتاب مقدس را پاسخی به آنچه «افزایش فشارها» پس از سوزاندن پرچم اسرائیل خوانده، عنوان کرده است. این اظهارات جنجالبرانگیز او نیز بر دامنه اعتراضات افزوده است.
اسماعیل عباسی، نماینده پارلمان هلند، این اقدام را «تحریک آشکار به نفرت» توصیف کرده و گفته است که سوزاندن قرآن، به معنای حمله به حرمت بیش از یک میلیون نفر در هلند است. او هشدار داده چنین رفتارهایی میتواند همبستگی اجتماعی را خدشهدار کند.
آنت دو خراف، خبرنگار و عکاس هلندی نیز این عمل را «بزدلانه» خوانده و از شهرداری آمستردام بهدلیل فراهمکردن بستر این اقدام، انتقاد کرده است. او گفته است که شهردار آمستردام، فمکه هالسما، باید در این زمینه پاسخگو باشد، بهویژه با توجه به اینکه پیشتر، سوزاندن پرچم اسرائیل را محکوم کرده بود.
این نخستین بار نیست که واگنسفیلد دست به اقداماتی از این دست میزند. او پیشتر اعلام کرده بود قصد دارد در روز ۲۰ مارس در شهر آرنهیم تظاهراتی با شعار «اسلام بهتر از نازیسم نیست» برگزار کند. این برنامهریزی پیش از برگزاری جلسهای در دادگاه برای رسیدگی به اتهامات او صورت گرفته بود.
حوادث مشابه در کشورهای دیگر اروپایی نیز در هفتههای گذشته واکنشهای گستردهای را به همراه داشته است. در سوئد، پس از قتل سلوان مومیکا، مقامات قضایی حکم بازداشت شریک او در حادثه سوزاندن قرآن را صادر کردند. همچنین پلیس بریتانیا اخیراً فردی را بهدلیل اقدام مشابه بازداشت کرده است.
شمار زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی در هلند نیز اقدام واگنسفیلد را محکوم کردهاند. در بسیاری از پیامها، خواستار ممنوعیت فعالیتهای تحریکآمیز و نفرتپراکنانه علیه مسلمانان شدهاند و از دولت خواستهاند تدابیر جدیتری برای مقابله با چنین رفتارهایی اتخاذ کند.
استفزاز جديد.. حرق المصحف في #أمستردام يثير غضبًا واسعًا#سوشال_سكاي pic.twitter.com/oF8q9vz77g
— سكاي نيوز عربية (@skynewsarabia) April 5, 2025