قطعی اینترنت کمر اقتصاد ایران را شکست
قطعی و اختلال گسترده اینترنت در ایران که در واکنش به اعتراضات اخیر صورت گرفت، صدها میلیون دلار خسارت اقتصادی به بار آورد.
بر اساس گزارش Statista ، «قطعی عمدی اینترنت» در ایران خسارت ۷۷۳ میلیون دلاری را به اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۲ وارد کرده و بر اثر آن ۷۲ میلیون نفر آسیب دیدهاند.
در همین حال شرکت تکنولوژی 10.VPN میگوید که ایران در سه ماهه ابتدایی سال جاری میلادی نیز یک قطعی عمدی گسترده اینترنت داشته و از همین اقدام نیز ۱.۴ میلیون دلار به اقتصاد کشور زیان رسیده است.
شایان ذکر است که نتبلاکز پیشتر تخمین زده بود که خسارت ناشی از قطعی اینترنت در ایران ظرف شش روز در اواخر آبان، بیش از ۳۶۷ میلیون دلار بوده است.
در همین حال، فاطمه حسینی، رئیس فراکسیون فناوری و نوآوری مجلس شورای ایران، اعلام کرده بود که بر اثر قطعی مداوم اینترنت، روزانه ۲۵۰۰ میلیارد تومان به کسب و کارهای حوزه فناوری خسارت وارد شده است.
شرکتهای ایرانسل، مبیننت و شاتل در پایان سال ۲۰۲۲ از تحمل ضررهای سنگین بهدلیل محدودیتهای اینترنت خبر داده بودند.
بر اساس این نامههای یان شرکتها به وزارت ارتباطات ایران که از سوی یک گروه هکری موسوم به «ZZA» منتشر شده بودند، ایرانسل طی یک ماه فقط هشتهزار میلیارد ریال ضرر کرده است.
همراه اول هم از ضرر حدود ۹۳۶ میلیارد تومانی در آبان ماه خبر داده بود.
شرکت مبیننت نیز گفته بود که بهدلیل محدودیتهای ایجادشده در شبکه اینترنت، این شرکت در اثر افت شدید ترافیک دیتا که معادل ۳۰ درصد بوده، متحمل ضرر و زیان ۲۵ درصد از درآمد معادل ۱۰ میلیارد تومان در ماه شده است.
واکنش دولت به این آمارها
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، روز جمعه (۲۶ اسفند) در پاسخ به سوال خبرنگار «شفقنا» درباره آمارهای منتشر شده در خصوص خسارتهای ناشی از قطعی اینترنت گفت: «دهها ارزیابی از سوی منابع خارجی صورت گرفته که قابل استناد نیستند.»
او افزود: «ممکن است که عدهای به دلیل این محدودیتها، خسارت دیده باشند که دولت هم تدابیر لازم را دیده و آیین نامه حمایت از کسب و کارها و سکوهای اینترنتی را در آبان ماه تصویب کردیم تا بخشی از ضرر و زیانی که به کسب و کارها وارد شده، جبران شود.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران درخصوص آمار دقیق خسارات حاصل از محدودیت های اینترنتی گفت: «در این مورد ارزیابی صورت نگرفت تا بتوانیم آمار دقیقی در این خصوص اعلام کنیم.»
از زمان آغاز اعتراضات مردم ایران به مرگ مهسا امینی در حین بازداشت، اینترنت در این کشور به منظور کنترل اعتراضات فیلترینگ شده است؛ اقدامی که باعث شده بسیاری از کسبوکارهای اینترنتی تعطیل شوند و نتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
شبکههای اجتماعی و پیامرسان اینستاگرام و واتساپ در این مدت فیلتر شدند. علاوه بر این دو مورد اسکایپ، سایت استارلینک، لینکداین و بازی کلش آو کلنز و فورتنایت نیز فیلتر شدند.
شایان ذکر است که وبسایت «سرفشارک» در جدیدترین گزارش خود در رابطه با محدودیتهای اینترنت در جهان اعلام کرد که ایران دومین کشور دارای بیشترین محدودیت اینترنت در سال ۲۰۲۲ است.