واکنش سه کشور اروپایی به مصوبه مجلس ایران و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته در نطنز
واکنش سه کشور اروپایی به قانون جدید مجلس شورای ایران درباره افزایش فعالیتهای هستهای
سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا روز دوشنبه ۱۷ آذر از قانون جدید مجلس شورای ایران درباره افزایش فعالیتهای هستهای، نصب سانتریفیوژهای جدید و کاهش نظارتهای بینالمللی ابراز نگرانی کردند.
این سه کشور که همراه با چین و روسیه اعضای باقی مانده در توافق هستهای موسوم به «برجام» هستند، با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کردند: «اگر ایران در زمینه حفظ مسیر دیپلماسی جدی است، نباید این گامها را بردارد».
همچنین گفتند: «این اقدامات راه برای بازگشت دیپلماسی به خطر میاندازد».
روز جمعه خبرگزاری رویترز، گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی را منتشر کرد. در این گزارش اعلام شده بود که ایران قصد دارد سه آبشار دیگر سانتریفیوژهای پیشرفته «آیآر-۲ام» را در مجتمع غنیسازی انرژی هستهای نطنز نصب کند.
بر اساس برجام، ایران فقط اجازه دارد که سانتریفیوژهای نسل اول «آیآر-۱ ام» را در اختیار داشته باشد که سرعت غنیسازی اورانیوم در آنها کمتر است.
این سه کشور در واکنش به اطلاعات این گزارش گفتند: «اطلاع اخیر ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه قصد دارد سه آبشار اضافی از سانتریفیوژهای پیشرفته در تاسیسات غنیسازی نطنز نصب کند در تضاد با برجام بوده و عمیقا نگرانکننده است».
براساس ماده ۶ قانونی که نهم آذر در مجلس شورای ایران به تصویب رسید، «دولت جمهوری ایران موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد توافق هستهای در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، ۲ ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون در مجلس اجرای داوطلبانه سند پروتکل الحاقی را متوقف کند.»
شورای نگهبان این مصوبه مجلس درباره افزایش فعالیتهای هستهای و احتمال توقف اجرای پروتکل الحاقی را همان روز تایید کرد و محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، نیز بلافاصله آن را به حسن روحانی، رییس جمهوری ایران ابلاغ کرد.