واکنشهای گسترده جهان به حادثه نطنز
حادثهای که در تاسیسات غنیسازی نطنز رخ داد، واکنشهای گستردهای در عرصه بینالمللی در پی داشته است.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، بدون اشاره به جزئیات این حادثه تأیید کرد یکشنبه صبح «حادثهای در بخشی از شبکه توزیع برق تأسیسات غنیسازی نطنز» رخ داده است.
فردریک دال، سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی به حادثه نطنز واکنش نشان داد و گفت که ما از طریق رسانهها در جریان حادثه در نطنز قرار گرفتیم؛ در خصوص این حادثه و گزارشها و اخبار رسانهها در این خصوص با مقامهای ایران در ارتباط هستیم.
در همین ارتباط، روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» از واکنش یک مقام ارشد دولت آمریکا به حادثه نطنز خبر داد.
طبق این گزارش، یک مقام ارشد دولت «جو بایدن» در این خصوص گفت: ما گزارشها درباره حادثه در تاسیسات غنیسازی نطنز در ایران را مشاهده کردهایم.
وی افزود: ایالات متحده هیچ نقشی (در این حادثه) ندارد و ما چیزی برای افزودن به گمانهزنیها درباره دلایل این حادثه نداریم.
همزمان با این تحولات، اتحادیه اروپا درباره احتمال به خطر افتادن گفتوگوهای وین هشدار داد.
پیتر استانو، سخنگوی کمیسیون اروپا، با تاکید بر اینکه اروپا به «روشن شدن حقیقت» اتفاقی که در نطنز افتاده نیاز دارد گفت: «اروپا هرگونه تلاش برای تضعیف یا بر هم زدن این مذاکرات را رد میکند.»
نشست کمیسیون مشترک برجام از هفته گذشته با حضور نمایندگان ایران، آلمان، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و اتحادیه اروپا در وین آغاز شده است و دور جدید گفتوگوها قرار است روز چهارشنبه برگزار شود.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان گفت مذاکرات کمیسیون مشترک برجام "آسان نیست اما سازنده است."
آقای ماس درباره حمله به تاسیسات هستهای نطنز گفت: «در حال حاضر ما از تهران خبرهایی میشنویم که مثبت نیست، بخصوص در رابطه با اتفاقاتی که در نطنز افتاده است.»
از سوی دیگر، روزنامه جروزالمپست اسرائیل دوشنبه ۲۳ فروردینماه گزارش داد عملیات حمله به تاسیسات هستهای نطنز، مدتها پیش از مذاکرات جاری هستهای میان ایران و ۱+۴ در وین برنامهریزی شده بود.
پیشتر، روزنامه نیویورکتایمز به نقل از دو منبع اطلاعاتی گزارش داده بود حادثهای که روز یکشنبه ۲۲ فروردین منجر به قطعی برق در تاسیسات غنیسازی اورانیوم ایران در نطنز شد، یک انفجار بزرگ بود که سیستم برقرسانی این مجموعه را به طور کامل نابود کرده است.
این گزارش که بر پایه اظهارات مقامات اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی بدون اشاره به نام آنها منتشر شده است، حادثه مورد اشاره در تاسیسات هستهای ایران را به اسرائیل نسبت میدهد.
نیویورک تایمز، آن را انفجاری بزرگ توصیف کرد که ضربه سختی به توانایی غنیسازی ایران وارد کرده است.
ارزیابی این مقامات حاکی از آن است که ایران برای بازگشت به نقطهای که پیش از این انفجار در آن قرار داشت، دستکم ۹ ماه زمان لازم دارد.
وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه رسماً اسرائیل را به دست داشتن در حمله به تأسیسات هستهای نطنز متهم کرد.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز دوشنبه 23 فروردین در نشست خبری هفتگی خود گفت: «اگر هدف حمله به تأسیسات نطنز به عقب راندن صنعت هستهای ما بود، ما تأیید میکنیم که حمله موفقیتآمیز نبود.»
ایران در مورد حمله به تأسیسات هستهای نطنز انگشت اتهام را رسماً به سمت اسرائیل نشان گرفته است.