کشاورزی احیاکننده؛ مدلهای تزئین COP28
ایده کشاورزی احیاکننده بر این امکان استوار است که کشاورزی میتواند به خاک و جامعه به جای گرفتن از آنها، پس بدهد.
کشاورزی احیاکننده چیست؟
کشاورزی احیاکننده به عنوان مجموعهای از شیوههای کشاورزی با هدف ساختن خاک سالم برای سالهای آینده، افزایش تنوع زیستی، تعادل مجدد اکوسیستمها و کاهش تغییرات آب و هوایی تعریف میشود.
این مقوله با تولید غذای بیشتر در عین استفاده از منابع کمتر مرتبط است، به شکلی که برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و محافظت از خاک به جهت فراهم آوردن شرایط تولید محصول با کیفیت مورد نیاز برای تغذیه جهان از کشاورزان حمایت میشود.
نوآوریهای پیشرفته برای تسریع کشاورزی احیاکننده شامل راه حلهای کشاورزی دیجیتال، تجزیه و تحلیل سلامت خاک، نیترات سبز و کمکربن و کودهای آلی است.
مزایای کشاورزی احیاکننده:
کشاورزی احیاکننده بازده محصول را بهبود میبخشد، زمینهای زراعی و مراتع را به مخزن کربن تبدیل میکند، از بین رفتن جنگلها را معکوس میکند، استفاده از کودهای مبتنی بر نیتروژن را بهبود میبخشد و زنجیرههای عرضه جهانی و محلی را تغییر میدهد تا پایدارتر باشند.
از طریق راه حلهای آب و هوایی طبیعی، سیستمهای غذایی میتوانند تا ۳۷ درصد از کاهش تغییرات آب و هوایی مورد نیاز برای دستیابی به اهداف اقلیمی ۲۰۳۰ را انجام دهند. با این حال، کمتر از ۲ درصد از بودجه آب و هوا به راه حلهای کشاورزی-غذایی اختصاص مییابند.
یک گزارش جدید در اتحادیه اروپا، نشان میدهد که انتشار گازهای گلخانهای (GHG) میتواند فوراً ۶ درصد در سال کاهش یابد، اگر فقط یک پنجم کشاورزان اتحادیه اروپا برای حرکت به صفر خالص حمایت شوند و سلامت خاک و درآمد را بین ۲ تا ۹ میلیارد یورو افزایش دهند.
کشاورزی احیاکننده و COP28
اتحاد اقدام برای سلامت خاک (CA4SH)، روز جهانی خاک را در غرفه سیستمهای غذایی در کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (COP28) با سازماندهی یک روز کامل از رویدادهای اختصاص داده شده به این اکوسیستم مهم و اغلب نادیده گرفته شده، جشن میگیرد.
این روز با یک شام COP برای رهبران ارشدی که در زمینه سلامت خاک کار میکنند، به پایان میرسد تا بر اهمیت خاک به عنوان یک دارایی تأکید شود و تعهدات برای اتخاذ بیشتر شیوههای مدیریت خاک پایدار در سطح جهانی بسیج شوند.
خاک پایه زندگی است و سلامت خاک پایه سیستمهای غذایی پایدار و تجدیدپذیر است. خاکهای سالم برای افزایش امنیت غذایی، بهبود معیشت، دستیابی به اهداف کاهش تغییرات آب و هوا و سازگاری، و افزایش تنوع زیستی در سطح زمین و زیرزمین، حیاتی هستند. با این حال، این کشور با بحرانی بیسابقه مواجه است: خاک سطحی با نرخ سالانه حدود ۳۶ میلیارد تن از بین میرود و فرسایش زمینهای زراعی جهانی به ۱۷ میلیارد تن رسیده است. این امر منجر به از دست رفتن تولیدات کشاورزی به ارزش ۳۰۰ میلیارد دلار در سال میشود.
این زمینه باعث ایجاد CA4SH در سال ۲۰۲۱ شد. یک نتیجه کلیدی از اجلاس سیستمهای غذایی سازمان ملل متحد، به منظور تسریع اقدامات چندجانبه در جهت شناسایی و گنجاندن خاک در سراسر چشمانداز سیاست در سراسر جهان.
در COP28 امسال، اعضای Soil Health Action Alliance احساس شدیدتری از فوریت برای اقدام را منتقل خواهند کرد. علاوه بر نمایش اقدامات مشخصی که توسط دولتها، کشاورزان، مؤسسات مالی، بخش خصوصی و سایرین برای تسریع و مقیاسپذیری اتخاذ شیوههای مدیریت پایدار خاک انجام میشود، اتحاد به دنبال تحریک گفتوگو، نوآوری و انگیزه برای افزایش شیوههای خاک سالم در جهان نیز خواهد بود.
آنها چگونگی تقویت خاک را به عنوان یک ابزار استراتژیک برای اجرای توافقنامه پاریس بررسی خواهند کرد. فوایدی که خاک برای طبیعت، مردم و آب و هوا به ارمغان میآورد.
مشارکتهای مشترک مورد نیاز برای نوآوری رویکرد ما در مورد سلامت خاک، کشاورزی احیاکننده برای اقدام بلندمدت و فراگیر آب و هوا و آنچه کشاورزان برای مقاومت در برابر تغییرات آب و هوایی طولانی مدت به آن نیاز دارند، پیشنهاد میکند.