حذف بیشتر نمایندگان زن و تکصدایی شدن مجلس
نمیتوان پیش بینی کرد که شرایط ایران در چند ماه آینده به چه سمتی خواهد رفت، اما مسلما مجلس آینده با انتخابات پیشرو، چالشهای اساسی را در پیش خواهد داشت
دوم اسفندماه انتخابات مجلس ایران برگزار میشود. پس از سرکوب خونین اعتراضات آبانماه به خاطر افزایش قیمت بنزین که تصمیم شورای روسای سه قوه بدون اطلاع نمایندگان مجلس بود و همچنین رد صلاحیت گسترده داوطلبان نمایندگی توسط شورای نگهبان، تعدادی از ناظران و تحلیلگران درباره جایگاه مجلس و انتخابات در ایران اظهارنظر كردند
به گزارش بیبیسی، انتخابات مجلس ایران این بار در فضایی متفاوت نسبت به دورههای قبل برگزار می شود. نتایج بررسی صلاحیتها برای انتخابات مجلس یازدهم، روز یکشنبه ۲۲ دیماه ۱۳۹۸ به نامزدان ابلاغ شد. سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که ۹۰ نماینده کنونی مجلس رد صلاحیت شدهاند.
با انتشار اخبار تکمیلی مشخص شد که ۶ نفر از ۱۵ نفر نماینده زنی که در مجلس یازدهم نامزد شده بودند، نیز رد صلاحیت شدهاند. به جز پروانه سلحشوری و فاطمه حسینی نمایندگان تهران، که در انتخابات مجلس یازدهم ثبتنام نکردند، بقیه نمایندگان زن مجلس دهم آماده بودند که دوباره خود را به رای گذاشته و در صورت موفقیت وارد مجلس شوند. اما شورای نگهبان با توسل به نظارت استصوابی، از ورود ۶ نفر از آنها جلوگیری کرد و تنها ۹ نفر از آنها تایید صلاحیت شدهاند. اینگونه که از آمارها بر میآید، تعداد نمایندگان زنی که رد صلاحیت شدهاند به نسبت تعداد کل زنان مجلس دهم که در انتخابات شرکت کردهاند، یعنی ۶ به ۱۵، ۴۰ درصد، یعنی ۳.۹ درصد بیشتر از تعداد نمایندگان مرد رد صلاحیت شده به کل نمایندگان مرد (۳۶.۱ درصد) است. با توجه به اینکه درصد زنان مجلس به نسبت درصد جمعیت زنان ایران، ناچیز است، این تفاوت بیش از پیش معنادار میشود.
جدا از رد صلاحیت نمایندگان مجلس، اتفافات اخیری که چه در سیاست داخلی ایران و چه در سیاست خارجی آن رخ دادهاست، نیز بر انتخابات آتی مجلس تاثیر خواهد گذاشت. اما از سوی دیگر وضعیت زنان نماینده در انتخابات مجلس نیز تحت تاثیر این روند قرار گرفتهاست. برای نمونه پروانه سلحشوری به دلیل اعتراضات اخیرش به قوه قضائیه احضار شدهاست.
با توجه به اتفاقات کنونی ایران و همینطور وضعیت فعالان زنان ایرانی از چند زاویه می توان به تحلیل انتخابات مجلس پیشرو پرداخت.
نمیتوان پیش بینی کرد که شرایط ایران در چند ماه آینده به چه سمتی خواهد رفت، اما مسلما مجلس آینده با انتخابات پیشرو، چالشهای اساسی را در پیش خواهد داشت که مهمترین آن تکصدایی شدن مجلس و حذف صدای بخش وسیعتری از مردم ایران است.