چرا مشاور روحانی «جلیلی» را نماد «طالبان» خواند؟
با راهیابی مسعود پزشکیان و سعید جلیلی به دور دوم انتخابات ریاستجمهوری در ایران، فضای سیاسی کشور وارد مرحله جدیدی شده است.
این دو نامزد که نماینده دو جریان متفاوت سیاسی هستند، تلاشهای خود را برای جلب آرای مردم تشدید کردهاند. در این بین، حامیان پزشکیان، رقیب او را نماینده «طالبان» توصیف کردهاند.
حمید ابوطالبی، مشاور سیاسی پیشین حسن روحانی در دولت یازدهم، با این توصیف توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. ابوطالبی در مصاحبهای با رسانههای داخلی، انتخاب سعید جلیلی را به مثابه "تعصب و تصلب و افراطگرایی طالبانی" توصیف کرده و نگرانی خود را از پیامدهای احتمالی پیروزی وی ابراز داشته است.
یکی از محورهای اصلی رقابت میان این دو نامزد، مسئله تحریمها و نحوه تعامل با غرب است. ابوطالبی در این زمینه گفته است: "ترامپ متعهد شده در صورت پیروزی، تحریمها را دوباره به شکل فلجکنندهای بازگرداند، و جناب جلیلی هم گفته در صورت پیروزی، میخواهد غرب را به خاطر تحریمها پشیمان کند." او هشدار داده که انتخاب جلیلی میتواند به تشدید مخاصمه با غرب و در نتیجه "حاکمیت کامل فقر مطلق در کشور، فروپاشی اقتصاد ایران، و نابودی حیثیت اجتماعی و بینالمللی ایرانیان" منجر شود.
از سوی دیگر، هواداران سعید جلیلی بر این باورند که پیروزی مسعود پزشکیان به معنای تشکیل "دولت سوم روحانی" خواهد بود. این در حالی است که نزدیکان پزشکیان از این مسئله ابراز نگرانی نکردهاند و حتی برخی از اعضای دولت روحانی در ستاد انتخاباتی او حضور فعال دارند.
نکته قابل توجه دیگر، میزان مشارکت پایین در دور اول انتخابات است که پایینترین میزان در تاریخ جمهوری اسلامی را ثبت کرد. بیش از 60 درصد شهروندان ایرانی از شرکت در انتخابات خودداری کردند. برخی کارشناسان معتقدند که حاکمیت برای افزایش مشارکت در دور دوم، تلاش میکند دوگانه جلیلی-پزشکیان را پررنگتر کند.
حمید ابوطالبی، که در دور اول به کسی رأی نداده بود، اعلام کرده که در دور دوم به پزشکیان رأی خواهد داد و این رأی را به معنای "نخواستن تعصب و تصلب و افراطگرایی طالبانی" توصیف کرده است.