مرمت زادگاه مولانا جلالالدین محمد بلخی در افغانستان
وزارت فرهنگ افغانستان به زودی کار مرمت مجموعهای را در شهر بلخ آغاز میکند که گفته میشود خانه مولانا جلالالدین محمد بلخی، شاعر پرآوازه قرن هفتم هجری، بوده است.
این خانه در واقع مجموعهای آموزشی در شهر بلخ در شمال افغانستان است که متعلق به پدر مولانا، یعنی بهاالدین ولد (یا به قول افغانها سلطانالعلما) بوده و در اصل شامل یک مسجد، یک خانقاه و یک مدرسه میشده است.
به گفته وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان، کار مرمت و ساخت و ساز در این مجموعه در هفته جاری آغاز میشود.
مرتضی عزیزی، سرپرست اداره گردشگری این وزارتخانه، در گفتگو با پایگاه خبری «نشنال» گفت: این مجموعه که در اصل با گل و سفال ساخته شده، اکنون در وضعیت بسیار بدی قرار دارد.
رئیس مرکز فرهنگ بلخ میگوید پروژه مرمت این خانه حدود 7 میلیون دلار هزینه میبرد و بودجه آن را دولت افغانستان تأمین خواهد کرد.
این مقام افغان در مصاحبه با «عرب نیوز» گفت تنها بخشهای باقیمانده از خانقاه، بخشی از یک گنبد گلی عظیم و چهار گنبد کوچکتر است.
هنوز تاریخی برای اتمام پروژه مرمت اعلام نشده است.
عزیزی میگوید افغانستان قصد دارد پس از استقرار صلح پایدار در کشور، این میراث فرهنگی را با جهان به اشتراک بگذارد. «امیدوارم صنعت گردشگری و به دنبال آن اقتصاد افغانستان نه تنها در بلخ بلکه در کل کشور رشد کند.
معاون وزیر فرهنگ افغانستان میگوید این بنا به شیوه کلاسیک و سنتی بازسازی میشود. به گفته او، دولت امیدوار است با احیای خانقاه بتواند مردم را با این گنجینه گمشده آشنا کند.
قرار است یک موزه، یک استودیو رقص سماع، یک سالن فرهنگی، یک کتابخانه و یک باغ نیز در این مجموعه ساخته شود.
خانواده مولانا، ملقب به رومی، در سال 1210 میلادی از بلخ خارج شدند و شهر پررونق مزارشریف، مرکز استان بلخ، در شمال غرب افغانستان در سال 1220 به دست مغولها ویران شد. بازسازی شهر قرنها به طول انجامید، اما زادگاه مولانا هنوز بازسازی نشده است.
بعدها مولانا به ایران، عراق و سوریه سفر کرد و در نهایت در ترکیه مستقر شد و در سال 1273 در همان کشور درگذشت. مقبره او در شهر قونیه اکنون به زیارتگاه تبدیل شده است.
دولت افغانستان تلاشهایی را برای احیای میراث فرهنگی غنی این کشور جنگزده انجام داده تا در کوران حوادث و جنگها این میراث بیش از این نابود نشود.
دو هفته پیش، مردم افغانستان با نورپردازی سهبعدی بیستمین سالروز تخریب مجسمههای غولپیکر بودا در بامیان را که در سال 2001 به دست طالبان از بین رفتند، گرامی داشتند.