شبیهسازی دیزنیلند در ایران با حال و هوای اسلامی
کمپانی والت دیزنی از سال ۱۹۵۵ تاکنون ۶ نسخه از دیزنیلند را با کمک هزاران نفر و هزینههای میلیارد دلاری رونمایی کرده و اکنون ایران قصد دارد با شبیهسازی این مجموعه عظیم در کشور با حال و هوای اسلامی در کمتر از دو سال رکوردشکنی کند.
کمپانی والت دیزنی، مجموعه دیزنیلند را در سال ۱۹۵۵ در طول مدت یک سال در آمریکا راهاندازی کرد. به دلیل امکانات پایین آن زمان، این کمپانی مجبور شد تا در سال ۲۰۲۱ این مجموعه را با هزینهای میلیارد دلاری بازسازی و بروزرسانی کند.
دومین دیزنیورد جهان از سوی این کمپانی در سال ۱۹۷۱ در فلوریدا ایجاد شد که نه هزار نفر در ساخت آن مشارکت داشتند.
دیزنیلند اروپا در پاریس سومین نسخه از این مجموعه زنجیرهای است که ۱.۴ بیلیون دلار هزینه در پی داشت تا اکنون در کنار کاخ ورسای و برج ایفل از مکانهای مورد توجه گردشگران قرار گیرد.
این مجموعه در سالهای بعد در سه کشور ژاپن، هنگکنگ و چین نیز با هزینههای سرسامآور راهاندازی شد تا کودکان و نوجوانان با سفر به این مکانها تجربهای جذاب از کودکی خود را داشته باشند.
اما نکته قابل توجه برنامهریزی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران است که قصد دارد در کمتر از دو سال نسخه ایرانی اسلامی این مجموعه پرطرفدار را در کشور اجرا کند.
ایران در ۸ ماه گذشته به دنبال فراهم کردن مقدمات اجرای این طرح بوده، اما آیا پتانسیل بکارگیری هزاران نیرو و هزینهای میلیارد دلاری برای ساخت این مجموعه در ایران وجود دارد؟
حامد علامتی رییس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ایران مدعی شد، علاوه بر اینکه در تامین این تعداد نیرو و تخصیص چنین بودجهای برای ساخت و اجرای دیزنیلند ایرانی در کشور مشکل وجود دارد، دست کم سه سال زمان برای اجرای این پروژه زمان نیاز است. ضمن اینکه در حال حاضر المانهای مربوط به جهان انیمیشن در ایران به میزانی نیست که از آن چنین خروجی عظیمی داشته باشیم.
با توجه به اینکه ساخت دیزنیلند شانگهای چین حدود ۷ سال به طول انجامید و امکانات و زیرساختهای مورد نیاز در ایران بسیار محدود است، ادعای ساخت چنین مجموعه بزرگی در ایران دور از ذهن بنظر میآید. به عنوان مثال شهربازی پارک ارم از زمان راهاندازی هیچ تغییری نکرده و تمام دستگاهها قدیمی شدهاند. در چند سال اخیر نیز بارها سقوط دستگاهها در شهربازیهای مختلف ایران را شاهد بودهایم و از نظر ایمنی هیچ فکری برای این مسئله برداشته نشده است.
باید دید مسولان ایران برای جامه عمل پوشاندن به این ایده چه تدبیری میاندیشند و آیا این طرح به مرحله اجرا و بهرهبرداری خواهد رسید یا خیر.