استارلینک در ایران؛ آیا فیلترینگ اینترنت در این کشور به پایان میرسد؟
دولت آمریکا روز سهشنبه (۲۹ شهریور) اعلام کرد صادرات برخی تجهیزات اینترنت ماهوارهای به ایران نیاز به مجوز ندارد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است که دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه مجوزی طولانیمدت صادر کرده که اجازه صادرات برخی سختافزارها، نرمافزارها و خدمات ارتباطی از طریق اینترنت را از جمله صادرات برخی پایانههای ماهوارهای میدهد.
این بیانیه افزود اگر هم مجوزهای موجود برخی خدمات و تجهیزاتی را که از آزادی اینترنت در ایران حمایت میکند، پوشش نمیدهد، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری از متقاضیانی که چنین قصدی دارند، استقبال میکند.
اظهارات سخنگوی وزارت خزانهداری آمریکا درحالی مطرح شده است که ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت اسپیسایکس، از تلاش خود برای ارائه خدمات اینترنت استارلینک در ایران خبر داده بود.
او روز دوشنبه (۲۸ شهریور) در پاسخ به سوالی درباره امکان ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به مردم ایران، در صفحه توئیتری خود نوشت این شرکت درخواست معافیت از تحریمهای مرتبط با ایران را در این زمینه خواهد داد.
آیا فیلترینگ اینترنت در ایران به پایان میرسد؟
اظهارات ایلان ماسک همزمان با اعتراضات گسترده مردم شهرهای مختلف ایران به مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد مطرح شد.
در پی تشدید این اعتراضات طی روزهای اخیر، حکومت ایران برای سرکوب این اعتراضها و جلوگیری از هماهنگی برای تجمعها، دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت را محدود کرده است.
پیش از این، خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، در گزارشی ایجاد اختلال در اینترنت در دوران اعتراضات را تایید کرده بود.
بعد از قطع اینترنت در برخی از مناطق ایران، ایلان ماسک اعلام کرد برای معافیت از تحریمهای مرتبط با ایران در زمینه اینترنت تلاش میکند.
به گفته او، هدف از راهاندازی اینترنت ماهوارهای استارلینک این است که همه مردم در همه جای جهان و حتی فضا، به اینترنت دسترسی داشته باشند.
پیش از این، در زمان جنگ اوکراین، این اینترنت به رفع اختلالات اینترنتی در اوکراین کمک کرد. همچنین در اوایل سال جاری و پس از آن که یک آتشفشان باعث قطع اینترنت در جزایر جنوب اقیانوس آرام شد، استارلینک، ترمینالهای کاربری خود را به تونگا ارسال کرد.
بنا بر اين میتوان گفت این اینترنت در ایران هم کاملا قابل استفاده است و تنها محدودیت برای استفاده از آن فعلا تحریمهای آمریکاست که این کشور هم موافقت ضمنی خود را اعلام کرده است.
استارلینک در سراسر جهان
ایلان ماسک پیشتر هم از متصل شدن سرویس پهنای باند ماهواره ای اسپیس ایکس به تمام قارههای جهان از جمله قطب جنوب خبر داده بود.
قابل ذکر است که اسپیس ایکس در اوایل سال جاری، اندکی پس از حمله روسیه، استارلینک را در اوکراین فعال کرد. هزاران گیرنده استارلینک نیز به اوکراین فرستاده شده اند تا مناطق جنگ زده را متصل نگه دارند. ماسک همچنین گزارش داده است که استارلینک موفق شده است در برابر تلاشهای روسیه برای مسدود کردن آن مقاومت کند.
در حال حاضر بیش از ۳۰۰۰ ماهواره استارلینک در مدار هستند و اسپیس ایکس به اضافه کردن حداقل هزار ماهواره دیگر تحت مجوز فعلی کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده ادامه خواهد داد. این شرکت ابراز تمایل کرده است که این ابر صورت فلکی را به ۵۰ هزار ماهواره افزایش دهد.
ماسک در ماه ژوئن از طریق توییتر فاش کرد که اشتراک استارلینک به نیم میلیون نفر نزدیک شده است.