آیا سوریه پس از ۱۰ سال کرسی خود در اتحادیه عرب را پس میگیرد؟
پس از آنکه عبد المجيد تبون، رئیس جمهور الجزایر، اعلام کرد کشورش در مارس ۲۰۲۲ میزبان نشست اتحادیه عرب خواهد بود، بار دیگر این سؤال در محافل سیاسی مطرح شده که آیا سوریه پس از ۱۰ سال کرسی خالی خود در این اتحادیه را پس میگیرد؟
در سال ۲۰۱۱ بود که اتحادیه عرب پس از اعتراضات و ناآرامیهای سوریه تصمیم گرفت عضویت این کشور را به حالت تعلیق درآورد.
در آن زمان الجزایر و عراق در مورد این تصمیم ملاحظاتی داشتند و بعدها که تبون به ریاست جمهوری الجزایر رسید، در فوریه ۲۰۲۰ خواستار بازگشت دمشق به اتحادیه عرب شد. وی در آن زمان گفت سوریه شایستگی بازگشت به جمع کشورهای عربی را دارد، چرا که به اصول آن پایبند است و یکی از قدیمیترین کشورهای عربی محسوب میشود.
همزمان با الجزایر، دیگر کشورهای عربی و روسیه نیز تلاش کردند دمشق را پس از پایان جنگ به این اتحادیه بازگردانند و روابط میان سوریه و جهان عرب را احیا کنند.
ناظران میگویند احتمال دارد در سی و پنجمین نشست اتحادیه عرب به میزبانی الجزایر، مسئله بازگشت سوریه به این اتحادیه پس از تعلیق ۱۰ ساله مطرح شود.
احمد ابوالغیط، دبیرکل این اتحادیه، در واکنش به این گمانهزنیها میگوید الجزایر، عراق و اردن خواستار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب هستند. با این حال او به عنوان دبیرکل هیچ درخواست رسمی یا غیررسمی را مبنی بر آغاز فرآیند بازگشت سوریه به این اتحادیه مشاهده نکرده است.
به گفته ابوالغیط، سازوکار بازگشت به این بستگی دارد که شورای وزیران اتحادیه عرب پیشنویس قطعنامهای را در این خصوص تایید کند و این مسئله پیش از طرح در نشست سران، در میان هیئتها مطرح شود.
شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر خارجه امارات که در حال حاضر در سفری استثنایی به دمشق سفر کرده، در ماه مارس بر لزوم بازگشت سوریه به اتحادیه عرب تاکید کرده بود.