نوجوان ۱۶ ساله بر اثر مصرف سیگار الکترونیکی به بیماری نادر ریوی مبتلا شد

یک نوجوان ۱۶ ساله اردنی پس از حدود یک سال مصرف مخفیانه سیگار الکترونیکی موسوم به «ویپ»، به بیماری نادری به نام «ریه پاپکُرنی» دچار شد؛ بیماریای که باعث از کار افتادن ریههای او شده و وی را ناچار به استفاده دائمی از اکسیژن کرده است.
این نوجوان که پیشتر زندگی فعالی داشت و همچون همسالان خود به ورزش و بازی میپرداخت، بهصورت پنهانی و دور از چشم خانوادهاش مصرف ویپ را آغاز کرده بود. اما ناگهان در یکی از روزها دچار تنگی نفس شدید شد و بهسرعت به بیمارستان منتقل شد.
بررسیهای پزشکی نشان داد که ریههای او به شدت آسیب دیدهاند و برای ادامه زندگی نیاز به دستگاههای کمکی تنفس دارد. او اکنون حتی هنگام رفتن به مدرسه نیز باید کپسول اکسیژن همراه خود داشته باشد.
دکتر همام شققی، متخصص بیماریهای ریه، در گفتوگو با اسکای نیوز عربی توضیح داد که «ریه پاپکُرنی» نام عمومی نوعی التهاب انسدادی برونشیولهاست که اصطلاح علمی آن Bronchiolitis Obliterans است. این بیماری نخستینبار در بین کارگران کارخانههای پاپکُرن که در معرض مادهای شیمیایی برای ایجاد طعم کره مصنوعی قرار داشتند، شناسایی شد.
شققی افزود: «ماده دیاستیل که برای طعمدهی به پاپکُرن استفاده میشود، در بسیاری از طعمهای ویپ نیز وجود دارد و همین موضوع آن را بسیار خطرناک میکند.» او همچنین تاکید کرد که آسیبهای ناشی از ویپ دستکمی از سیگار سنتی ندارد و در برخی موارد، شدت آن حتی بیشتر است.
شققی با اشاره به موارد جدیدی از آسیبهای ناشی از ویپ گفت: «مواردی مانند از دست دادن حس چشایی و زخمهای دهانی از جمله آثار جانبی ویپ هستند که نشاندهنده آسیب جدی به بافتها و حسگرهای بدن هستند.»
وی همچنین هشدار داد که ظهور علائمی مانند سرفه مداوم، تنگی نفس یا فشار در قفسه سینه، بهویژه در میان نوجوانان، میتواند نشانهای از مشکلات جدی ریوی باشد که نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد.
به گفته شققی، دسترسی آسان نوجوانان به ویپ و تبلیغات گسترده در شبکههای اجتماعی، بهویژه با طعمهای فریبندهای مانند کاپوچینو، آدامس و میوهها، یکی از عوامل اصلی رواج آن است.