گورستان ممنوعه تهران؛ مکانی رازآلود که بسیاری از مردم نمیشناسند
در میان شلوغی و ازدحام کلانشهر تهران، آرامگاهی قدیمی و کمتر شناخته شده وجود دارد که «قبرستان ممنوعه» نام دارد و آرامگاه ابدی بسیاری از چهره های خارجی مقیم ایران در گذشته است.
این مکان عجیب و رازآلود سال هاست که چهره های سرشناس علمی، سیاسی و فرهنگی را در آغوش گرفته است.
قبرستان ممنوعه تهران یا همان قبرستان دولاب، یک گورستان قدیمی مسیحیان در اتوبان محلاتی است که محل دفن اتباع کشورهای فرانسه، ایتالیا، روسیه، لهستان و ارامنه ایرانی در گذشته بوده است.
این قبرستان باستانی دارای پنج بخش اصلی است که هر کدام متعلق به یکی از ادیان و ملیت های مسیحی از جمله کاتولیک، ارتدوکس، ارامنه، آشوری و کلدانی است. ورودی جداگانه و راه های منحصر به فرد، هر بخش از این آرامگاه را از دیگری جدا می کند.
از مشهورترین چهره هایی که در این قبرستان آرام گرفته اند می توان به موارد زیر اشاره کرد: اوانس اوگانیانس، اولین کارگردان سینمای ایران؛ شاهین سرکیسیان، بنیانگذار تئاتر مدرن ایران؛ کنت دومونت فرت، اولین رئیس پلیس کشور؛ ولادیسلاو هورودکی و ولادیمیر گاردایستکی، معماران لهستانی و روسی؛ آلفرد ژان بانیست لومر، آهنگساز نخستین سرود ملی ایران در عصر ناصری؛ دکتر کلوکه، پزشک محمدشاه قاجار و دکتر تولوزان، پزشک ناصرالدین شاه.
اولین کسی که در این قبرستان ۱۷۰ ساله دفن شد دکتر کلوکه بود که در سال ۱۸۵۵ درگذشت. بعدها دکتر تولوزان، زمین های اطراف را خریداری و به قبرستان مسیحیان تبدیل کرد.
امروزه بخش هایی از آن متعلق به سفارتخانه های فرانسه، ایتالیا، لهستان و شورای خلیفه گری ارامنه است.
سنگ قبرهای این آرامگاه دارای نقوش و نمادهای ویژه ای از جمله پرچم کشورها، صلیب، تصاویر بانوان غمگین و آرامگاه های شبیه کلیسا هستند که تاریخچه و قدمت این مکان را نمایان می سازد. حتی در یکی از بخش ها، سنگ قبرها به صورت ایستاده دور دیوارها قرار گرفته اند که منظره ای رازآلود و گاه ترسناک را ایجاد می کنند.
قبرستان ممنوعه تهران نمونهای از همزیستی مسالمت آمیز اقوام و ملیت های مختلف در طول تاریخ ایران است.