گاهشمار | یک قرن فراز و نشیب در روابط ایران و عربستان
روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی در دوران معاصر کمی کمتر از یک قرن قدمت دارد و به سال 1928 بازمیگردد. در این 100 سال دو کشور فراز و نشیبهای زیادی را در رابطه با یکدیگر تجربه کردهاند.
در سال 1928 در دوران حکومت رضاشاه بر ایران و ملک عبدالعزیز آل سعود بر عربستان، رابطه بین دو کشور برقرار شد.
اما با انقلاب ایران در سال 1357 و سقوط حکومت محمدرضاشاه پهلوی و مطرح شدن شعار صدور انقلاب و به دنبال آن آغاز جنگ ایران و عراق که تا سال 1367 ادامه یافت، روابط انقلابیون ایران و کشورهای عربی به شدت دچار تنش شد.
روابط ایران و عربستان سه بار قطع شد: اولین بار در سال 1943 و به دنبال ادعای تهران مبنی بر اعدام یک زائر ایرانی از سوی مقامات سعودی، روابط دو کشور قطع شد، اما پس از سه سال در سال 1946 دوباره روابط به حالت عادی بازگشت.
بار دوم سال 1987 و در پی درگیری پلیس سعودی با حجاج ایرانی بود که در آن بیش از 400 نفر که اکثرشان ایرانی بودند، کشته شدند. این بار ازسرگیری روابط دو کشور چهار سال یعنی تا سال 1991 طول کشید.
سومین دوره قطع روابط به اوایل سال 2016 و آتش زدن و یورش معترضان ایرانی به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری آن در مشهد بازمیگردد. این اعتراضات در واکنش به اعدام روحانی شیعه، نمر باقر النمر، به دنبال محکومیت وی در یک پرونده مرتبط با تروریسم اتفاق افتاد.
این دور از قطع روابط هفت سال طول کشید و بالاخره در روز 10 مارس 2023 دو طرف برای عادیسازی دوباره به توافق رسیدند.