برخورد ترامپ با ایران چگونه خواهد بود؟
پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری، این سوال مطرح میشود که دولت وی چگونه با ایران به ویژه در رابطه با پرونده هستهای، موشکی و تسلیحات ایران در خاورمیانه برخورد خواهد کرد.
بازگشت ترامپ به دفتر بیضیشکل در ژانویه آینده پرسشهایی را در مورد سیاستهای خارجی آمریکا در قبال ایران بهویژه رسیدگی به پرونده هستهای، توسعه برنامه موشکی و تسلیحات تهران در خاورمیانه ایجاد میکند.
این پرسشها پس از آن افزایش یافت که فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران، با بیان اینکه انتخابات آمریکا به کشورش مربوط نمیشود، افزود: «معیشت مردم ایران تحت تأثیر انتخابات آمریکا قرار نمیگیرد.»
نتایج اولیه اعلام شده توسط رسانههای آمریکایی نشان میدهد که دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه، با کسب ۲۷۷ رای در کالج الکترال، بیش از تعداد آرای لازم ۲۷۰ رای، برنده انتخابات ریاست جمهوری شد و نتایج ۳ ایالت بلاتکلیف مانده است.
کارشناسان انتظار دارند ترامپ با امکان اتخاذ اقدامات قاطعانهتر برای جلوگیری از توسعه تسلیحات هستهای و موشکهای بالستیک ایران و همچنین افزایش فشار بر رژیم ایران، تحریمها را بر ایران تشدید کند.
ترامپ ممکن است به ایجاد ائتلافهای منطقهای و بینالمللی مانند تقویت همکاری بین کشورهای خلیج عربی و اسرائیل با تمرکز بر استفاده از نیروی نظامی به عنوان آخرین گزینه در صورت تشدید تنشها در منطقه ادامه دهد.
اگرچه ترامپ در اولین دوره ریاستجمهوری خود مواضع سختگیرانهای مانند خروج از توافق هستهای علیه ایران اتخاذ کرد، اما برآوردها نشان میدهد که او با تحریمهای بیشتر و شاید مداخله نظامی محدود، سیاستهای سختتری را در پیش خواهد گرفت.
کارشناسان پیروزی ترامپ را ناشی از شکست سیاست بایدن به ویژه در برخورد با مسائل خاورمیانه و تورم اقتصادی در آمریکا میدانند، زیرا رایدهندگان ترامپ را جایگزینی برای ادامه سیاستهای بایدن میدانستند.
دکتر مک شرقاوی کارشناس آمریکایی روابط بینالملل در رابطه با ارزیابی شکل و روش برخورد ترامپ با ایران و پرونده هستهای آن گفت: رئیسجمهور جدید آمریکا سیاستهایی را با هدف کاهش توان هستهای و موشکی تهران و برنامه توسعه موشکهای بالستیک این کشور اتخاذ خواهد کرد. همچنین میتواند گامهای قاطعتری برای جلوگیری از توسعه سلاحهای کشتار جمعی بردارد.