نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا چه زمانی اعلام میشود؟
انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا قرار است فردا سهشنبه برگزار شود، اما این بدان معنا نیست که نتایج نهایی و نام برنده انتخابات اعلام شود. پس نتیجه نهایی چه زمانی اعلام خواهد شد؟
تجربه انتخابات سال ۲۰۲۰ آمریکا و انتظار نسبتا طولانی برای اعلام نتایج نهایی و اعلام نام برنده انتخابات، به این پرسش دامن زده که آیا ممکن است اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری سال جاری هم مانند سال ۲۰۲۰، از جمله به خاطر مساله زمانبر بودن شمارش آرا پستی، روزها طول بکشد؟
نیویورک تایمز در مطلبی با بررسی تجربه انتخابات سال ۲۰۲۰ و قوانین و مقررات انتخاباتی کوشیده به این پرسش پاسخ دهد.
در سال ۲۰۱۶، جهان همان اول صبح فردای روز انتخابات میدانست دونالد ترامپ برنده انتخابات ریاستجمهوری شده است، اما در سال ۲۰۲۰، اعلام برنده شدن جو بایدن ۴ روز طول کشید.
به نوشته نیویورک تایمز، امسال بسته به اینکه رقابت چقدر نزدیک باشد هر دو زمانبندی قابل تصور است. به این معنا که اگر اعلام نتیجه نهایی به اختلاف چند هزار رای در چند ایالت محدود شود، ممکن است اعلام نام رییسجمهور بعدی چند روز طول بکشد.
اما در همین حال، اگر بر خلاف نظرسنجیها که نشان از رقابت بسیار تنگاتنگ بین دو نامزد میدهد، یک نامزد آرا بسیار بیشتری را به دست بیاورد، نتیجه میتواند خیلی زودتر مشخص شود.
در حالی که آمریکاییها روز ۵ نوامبر (۱۵ آبان) برای انتخاب رئیس جمهور آینده خود پای صندوقهای رأی خواهند رفت، رأیدهی زودهنگام و پستی در ایالات متحده از چند روز قبل آغاز شده است.
در بیشتر ایالتها، شعب اخذ رای بین ساعت ۷ صبح تا ۹ صبح به وقت محلی باز خواهند شد که با توجه به گستره چندین بازه زمانی در مناطق مختلف آمریکا اختلاف زمانی در زمان آغاز روند رایگیری در ایالتهای مختلف وجود دارد.
زمان بسته شدن شعب اخذ رای از ایالت به ایالت و گاهی از شهرستان به شهرستان دیگر آمریکا متفاوت است.
با این حال، اکثر حوزههای رایگیری بین ساعت ۷ عصر تا ۱۱ شب به وقت آمریکای شرقی بسته خواهند شد.
زمان آغاز شمارش آرا و اعلام نتیجه انتخابات آمریکا
تنها چند ساعت پس از بسته شدن اولین شعبه رایگیری در ساعت ۷ بعدازظهر به وقت آمریکای شرقی، انتظار میرود که نتایج اولیه به دست آید.
با این حال، برخی از ایالتها آرا را سریعتر جمعآوری و شمارش میکنند؛ از آنجایی که شعب اخذ رای با چند ساعت تاخیر در ایالتهای غرب آمریکا بسته میشوند، اولین نتایج آنها دیرتر شروع میشود.
پس از بسته شدن حوزههای رایگیری، بسته به نزدیک بودن رقابت، ممکن است برای چندین ساعت، روز یا حتی هفته نامزد پیروز اعلام نشود.
کامالا هریس و دونالد ترامپ، نامزدهای انتخاباتی دموکرات و جمهوریخواه آمریکا در یک رقابت نزدیک قرار دارند؛ نظرسنجیهای سراسری و ایالتهای کلیدی با نزدیک شدن به ۵ نوامبر نزدیکتر شدهاند، بنابراین ممکن است در چندین منطقه حاشیههای بسیار کمی برای پیروزی وجود داشته باشد که ممکن است نیاز به بازشماری آرا داشته باشد.
همچنین ممکن است برخی از نتایج در این انتخابات به دلیل تغییر در نحوه برگزاری از سال ۲۰۲۰، از جمله هر ۷ ایالت نوسانی که در نهایت در مورد رقابت تصمیم میگیرند، کندتر بهدست آید.
از سوی دیگر، شمارش آرا در ایالتهایی مانند میشیگان تسریع شده و این بار نسبت به انتخابات گذشته که در زمان همهگیری کرونا برگزار شد، آرای بسیار کمتری از طریق پست داده شده است.
رای الکترال و مجمع گزینندگان چیست؟
انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده با یک نظام انتخاباتی منحصر به فرد برگزار میشود که امکان پیروزی کاندیدا را حتی اگر از لحاظ تعداد آرای عمومی عقبتر باشد فراهم میکند. اما این سیستم چگونه عمل میکند؟
به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۶ دونالد ترامپ در شرایطی بر هیلاری کلینتون غلبه کرد که کلینتون حدود سه میلیون رأی بیشتر کسب کرده بود. در سال ۲۰۰۰ نیز جورج بوش با وجود کمتر بودن آرای عمومی، بر آل گور پیروز شد.
این سیستم بر مبنای یک الگوی انتخاب غیرمستقیم استوار است که در آن آرای الکترال نقش تعیینکنندهای دارند.
نامزد برنده باید حداقل ۲۷۰ رای از مجموع ۵۳۸ رای الکترال را به دست آورد تا بتواند به کاخ سفید راه یابد. این نظام که در قانون اساسی ۱۷۸۷ ایالات متحده تنظیم شده، با هدف ایجاد تعادل میان انتخاب مستقیم رئیسجمهور توسط مردم و انتخاب غیرمستقیم از سوی کنگره طراحی شده است.
هر ایالت تعداد مشخصی الکترال دارد که بر اساس تعداد نمایندگان آن ایالت در کنگره تعیین میشود. به عنوان مثال، کالیفرنیا ۵۵ رای الکترال دارد، در حالی که ایالتهایی با جمعیت کمتر، مانند آلاسکا و ورمونت، تنها ۳ رای الکترال دارند. در اکثر ایالتها، نامزدی که بیشترین آرای عمومی را کسب کند، تمامی آرای الکترال آن ایالت را دریافت میکند، مگر در ایالتهای نبراسکا و مِین که سیستم توزیع نسبی به کار میگیرند.
این سیستم در طول تاریخ ایالات متحده موجب انتخاب چندین رئیسجمهور شده که آرای عمومی کمتری نسبت به رقیبان خود داشتند. جان کوئینسی آدامز اولین رئیسجمهوری بود که در سال ۱۸۲۴ به این شکل انتخاب شد. آخرین نمونه آن نیز انتخاب ترامپ در سال ۲۰۱۶ بود.
الکترالها در ماه دسامبر هر چهار سال یکبار در پایتخت ایالتهای خود گرد هم میآیند و رای خود را به رئیسجمهور و معاون رئیسجمهور میدهند. اگرچه قانون اساسی آنها را به پیروی از آرای عمومی ملزم نمیکند، در بیشتر ایالتها قوانین محلی الکترالها را به احترام به رای مردم وادار میکند و سرپیچی از آن معمولاً با جریمه همراه است.
نهایتاً، در روز ۶ ژانویه کنگره به صورت رسمی نتایج را اعلام میکند، هرچند که نتیجه نهایی معمولاً پیش از آن نیز مشخص میشود و رئیسجمهور جدید در ۲۰ ژانویه سوگند یاد میکند.