۹ دیدار بین محمد بن زاید و جو بایدن؛ یک مشارکت استراتژیک، که قویتر میشود
یک دیدار جدید میان شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا که اهمیت ویژهای در سطوح مختلف دارد، در راه است.
این دیدار در جریان یک سفر رسمی به آمریکاست که شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، از امروز دوشنبه آغاز میکند و اولین دیدار رسمی او به واشنگتن از زمان به دست گرفتن زمام امور کشور به عنوان رییس امارات در ۱۴ می ۲۰۲۲ است.
این نهمین دیدار از مجموعه دیدارها و جلساتی است که در طول حدود دو سال گذشته بین دو رهبر برگزار شده و به عنوان رکوردی در تعداد دیدارها بین یک رهبر عرب و رئیسجمهور آمریکا در این مدت کوتاه به حساب میآید. این موضوع روابط در حال رشد میان دو کشور و شراکت استراتژیک بین آنها را برجسته میکند.
این دیدارها با تحسینهای مکرر آمریکا از تلاشهای امارات و رهبری آن در مقابله با چالشها، حمایت از امنیت و ثبات جهانی، و ترویج صلح و شکوفایی همراه بوده است.
این تحسینها نشاندهنده قدردانی آمریکا از نقش مهم امارات تحت رهبری شیخ محمد بن زاید آل نهیان در پروندههای مهمی مانند تحولات منطقهای، مقابله با تغییرات اقلیمی و ارائه راهکارهای پایداری است.
نهمین دیدار:
دیدار پیش رو، نهمین دیداری است که از زمان به قدرت رسیدن شیخ محمد بن زاید آل نهیان در ۱۴ می ۲۰۲۲ بین این دو رهبر برگزار میشود.
پیش از این دیدار، ۸ جلسه دو جانبه و بینالمللی بین آنها برگزار شده که نشاندهنده تمایل دو کشور به تقویت این روابط و ارتقای آنها به سطوح بالاتر است، در حالی که جایگاه آنها تقویت شده و شراکتشان در حال افزایش است و مواضع آنها در بسیاری از مسائل منطقهای و بینالمللی همسو است.
دستور کار پربار:
در این دیدار، رهبران به بررسی روابط دوستانه تاریخی بین امارات متحده عربی و آمریکا که بیش از پنجاه سال سابقه دارد، خواهند پرداخت و راههای تقویت همکاریها و شراکت استراتژیک آنها در تمامی زمینهها، به ویژه اقتصاد، تجارت، سرمایهگذاری، فناوری، هوش مصنوعی و فضا را مورد بحث قرار خواهند داد.
همچنین، رهبران، موضوعات انرژیهای تجدیدپذیر، مقابله با تغییرات اقلیمی و راهکارهای پایداری و دیگر زمینههای مشترک را که به چشمانداز دو کشور برای آیندهای پیشرفتهتر و شکوفاتر برای همه کمک میکند، مورد بحث قرار خواهند داد.
رئیس امارات متحده عربی در طول این سفر با تعدادی از مقامات آمریکایی دیدار خواهد کرد تا درباره چشمانداز توسعه روابط امارات و آمریکا در تمامی سطوح گفتگو کنند.
همچنین دو رهبر درباره مسائل و تحولات منطقهای و بینالمللی که مورد توجه مشترک است، تبادل نظر خواهند کرد.
در گزارش زیر، العین فارسی نگاهی به این دیدارها و جلساتی که میان این دو رهبر از زمانی که شیخ محمد بن زاید آل نهیان در امارات زمام امور را به دست گرفته، برگزار شده است، دارد:
۳ دیدار دوجانبه:
دیدار امروز دوشنبه سومین دیدار دوجانبه بین این دو رهبر است و اولین دیداری است که در یک سفر رسمی توسط یکی از این دو رهبر به کشور دیگری برگزار میشود.
اولین دیدار دوجانبه میان دو رهبر در حاشیه اجلاس «جده برای امنیت و توسعه» در ۱۶ جولای ۲۰۲۲ برگزار شد، جایی که بایدن دعوتی را به شیخ محمد بن زاید آل نهیان برای سفر به ایالات متحده ارائه کرد.
در آن دیدار، دو طرف درباره روابط استراتژیک میان دو کشور و فرصتهای تقویت همکاری و کار مشترک در تمامی سطوح به منظور تحقق منافع متقابل و اهداف آیندهنگرانهشان گفتگو کردند.
در پایان این دیدار، بیانیهای مشترک صادر شد که در آن دو طرف بر تعهد خود به تعمیق همکاریهای امنیتی تأکید کردند، همکاریهایی که باعث شده هر دو کشور امنتر شوند و به صلح و ثبات منطقهای نیز کمک کنند.
رئیسجمهور بایدن اشاره کرد که امارات متحده عربی تنها کشور در خاورمیانه است که از سال ۱۹۹۰-۱۹۹۱ در تمامی ائتلافهای امنیتی بینالمللی که ایالات متحده در آن شرکت داشته، از جمله «عملیات طوفان صحرا»، در کنار ارتش آمریکا نیروهای نظامی خود را اعزام کرده است. دو طرف همچنین به همکاری نزدیک خود در ماموریت مشترکشان برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی خشونتآمیز که چندین دهه ادامه داشته است، اشاره کردند.
از طرف دیگر، شیخ محمد بن زاید آل نهیان تأکید کرد که ایالات متحده شریک اصلی امنیتی امارات است و بر تمایل دو طرف برای تسریع و تقویت مذاکرات به منظور تعمیق این روابط تاریخی تأکید کرد.
شراکت استراتژیک:
دومین نشست دوجانبهای که میان شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، و جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، برگزار شد، در ۲ نوامبر ۲۰۲۲ به صورت مجازی بود، درست پس از امضای شراکت استراتژیک بین دو کشور برای سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد دلاری در پروژههای انرژی پاک که تا سال ۲۰۳۵ تولید ۱۰۰ گیگاوات انرژی در امارات، ایالات متحده و سراسر جهان را هدف قرار میدهد. هدف این شراکت تقویت امنیت انرژی، گسترش استفاده از فناوریهای پاک و حمایت از تلاشهای مربوط به تغییرات اقلیمی بود.
در این تماس مجازی، شیخ محمد بن زاید و رئیس جمهور آمریکا روابط دوستانه تاریخی و شراکت استراتژیک میان دو کشور را مورد بحث قرار دادند و بر عمق این روابط تأکید کردند و چالشهای جهانی از جمله امنیت انرژی را مورد بررسی قرار دادند.
۶ نشست بینالمللی:
علاوه بر مذاکرات دوجانبه، این دو رهبر در ۶ نشست بینالمللی شرکت کردند که بر چگونگی مقابله با چالشهای جهانی در زمینههای سیاسی، اقتصادی، زیستمحیطی و انسانی متمرکز بود. این نشستها شامل موضوعات اصلی مانند امنیت انرژی، بحران تغییرات اقلیمی، بحران اوکراین و تلاش برای تقویت توسعه پایدار بودند.
مجمع اقتصادهای اصلی:
اولین نشست از این نشستها «مجمع اقتصادهای اصلی برای انرژی و تغییرات اقلیمی» بود که به دعوت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در ۱۷ ژوئن ۲۰۲۲ برگزار شد و شیخ محمد بن زاید نیز در آن شرکت کرد. در این نشست، رئیس امارات بر اهمیت همکاری بینالمللی برای مقابله با پیامدهای تغییرات اقلیمی تأکید کرد و تغییرات اقلیمی را فرصتی برای پیشبرد مسیرهای توسعه اقتصادی و اجتماعی به افقهای جدید دانست.
نشست سران «I2U2»:
پس از حدود یک ماه از این نشست، در ۱۴ جولای ۲۰۲۲ نشست چهار جانبهای به صورت مجازی برای رهبران گروه «I2U2» برگزار شد. در این نشست، شیخ محمد بن زاید بر اهمیت شراکتها در مواجهه با چالشهای پیچیده جهان، به ویژه امنیت غذایی، انرژی، تغییرات اقلیمی و مراقبتهای بهداشتی تأکید کرد.
نشست جده:
دو روز پس از این نشست، اجلاس جده «برای امنیت و توسعه» با حضور رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج عربی، ایالات متحده، اردن، مصر و عراق در ۱۶ جولای ۲۰۲۲ برگزار شد. رهبران در این نشست علاوه بر تاکید بر «چشمانداز مشترک خود از منطقهای که در آن صلح و شکوفایی حاکم باشد»، بر اهمیت اتخاذ تمامی تدابیر لازم برای حفظ امنیت و ثبات منطقه، تقویت همکاریها و مقابله مشترک با چالشها نیز تأکید کردند.
نشست گروه ۲۰ در سال ۲۰۲۲:
دو رهبر همچنین در جلسه اصلی هفدهمین نشست سران گروه ۲۰ (G20) که به میزبانی اندونزی در ۱۵ نوامبر ۲۰۲۲ برگزار شد، شرکت کردند. در این نشست، شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، سخنرانی مهمی ارائه داد که در آن دیدگاه کشورش برای مقابله با چالشهای جهانی و روشهای آن در تقویت توسعه پایدار به نفع بشریت و آینده نسلهای بعدی مطرح شد.
مجمع اقتصادهای اصلی:
دو رهبر همچنین در «مجمع اقتصادهای اصلی در زمینه انرژی و تغییرات اقلیمی» (MEF) که به دعوت جو بایدن به صورت مجازی در ۲۰ آوریل ۲۰۲۳ برگزار شد و با حضور تعدادی از رهبران و سران دولتهای جهان همراه بود، شرکت کردند. در این نشست، شیخ محمد بن زاید آل نهیان سخنرانی کرد و نقشه راه جامعی برای مقابله با تغییرات اقلیمی، که بزرگترین چالش بشریت به شمار میآید، ترسیم کرد.
نشست گروه ۲۰ در سال ۲۰۲۳:
ششمین نشست بینالمللی که دو رهبر در آن شرکت داشتند، نشست گروه ۲۰ بود که نهم و دهم سپتامبر ۲۰۲۳ به میزبانی هند برگزار شد. در این نشست، جو بایدن به طور ویژه از شیخ محمد بن زاید آل نهیان تشکر کرد و گفت: «میخواهم از شیخ محمد بن زاید تشکر کنم. خیلی خیلی متشکرم. فکر نمیکنم اگر شما نبودید، ما اینجا بودیم.» پس از این صحبتها، تشویق حاضران به صدا درآمد.
این تشکر ویژه به دلیل ابتکار شیخ محمد بن زاید در ایجاد کریدور اقتصادی بین هند، خاورمیانه و اروپا بود که در طول این نشست اعلام شد. این پروژه موجب تقویت پیوندها و یکپارچگی اقتصادی بین این مناطق و تسریع توسعه اقتصادی خواهد شد.
در حاشیه این نشست، گفتگوی جانبی بین این دو رهبر که توسط دوربینهای رسانهها ثبت شد، بر روابط قوی میان آنها تأکید داشت.
تحسینها و معانی:
تشکر بایدن از شیخ محمد بن زاید و تحسین او از تلاشهای امارات اولین بار نبود؛ بلکه پیشتر و همچنین پس از آن، تحسینهای متعددی از سوی آمریکا نسبت به امارات به خاطر نقش آن در حمایت از امنیت و ثبات جهان، ترویج صلح و شکوفایی و تقویت برادری انسانی انجام شده است. بایدن به طور مکرر از امارات و رهبری آن به خاطر تلاشهایش قدردانی کرده است.
در ماههای اخیر، امارات متحده عربی به خاطر نقش خود در غزه و حمایتهای انسانی بیحد و حصر خود که با اعداد و آمار مشخص است، مورد تحسین آمریکا قرار گرفته است. این حمایتها از زمان شروع جنگ در غزه در اکتبر ۲۰۲۳ همچنان ادامه دارد.
در جولای گذشته، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز از امارات به خاطر حمایتهای انسانی بزرگش از مردم غزه تشکر کرد.
در دسامبر گذشته، بایدن از توافقی که در پایان کنفرانس COP28 به میزبانی امارات اعلام شد، به عنوان یک توافق تاریخی تمجید کرد.
در زمینه تغییرات اقلیمی، بایدن در ماه می ۲۰۲۳ از امارات به خاطر تلاشهایش در موفقیتآمیز بودن ابتکار «نوآوری کشاورزی برای اقلیم» تشکر کرد. این ابتکار با هدف دو برابر کردن سرمایهگذاری در کشاورزی هوشمند متناسب با اقلیم و حمایت از نوآوری در سیستمهای غذایی جهانی صورت گرفت.
در دسامبر ۲۰۲۲، جو بایدن از تلاشهای امارات متحده عربی برای تسهیل بازگشت شهروند آمریکایی، بریتنی گراینر، به ایالات متحده پس از آزادی او توسط مقامات روسی تشکر کرد. این آزادی پس از موفقیت وساطت مشترک امارات و عربستان سعودی به رهبری شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات، و ولیعهد سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، صورت گرفت.
همچنین، در دیداری که در ۱۶ جولای ۲۰۲۲ بین بایدن و شیخ محمد بن زاید برگزار شد، رئیس جمهور آمریکا از تعهد دائمی امارات به عنوان یک منبع معتبر و مسئول در امنیت جهانی انرژی قدردانی کرد و نقش برجسته این کشور را در حمایت از اقدامات اقلیمی و پیشرفت فناوریهای انرژی پاک تحسین کرد.
بایدن همچنین به اهمیت امارات به عنوان نیرویی برای تغییر و شهروندی جهانی و پیشرفت اقتصادی اشاره کرد و از رهبری این کشور در ترویج همزیستی دینی و مبارزه با نفرت دینی از طریق ابتکاراتی همچون احداث «خانه خانواده ابراهیمی» و مرکز «هدایه» ستایش کرد.
در ۲۱ آگوست ۲۰۲۱، شیخ محمد بن زاید در تماسی تلفنی از جو بایدن تشکر و قدردانی دریافت کرد. بایدن از حمایت و تسهیلاتی که امارات در عملیات تخلیه دیپلماتها و شهروندان آمریکایی از افغانستان ارائه کرده بود، و همچنین برای شهروندان کشورهای دوست و افغانهایی که دارای ویزای این کشورها بودند، تشکر کرد.
این نشستها و تحسینها نمایانگر قدردانی آمریکا از نقش مهم امارات به رهبری شیخ محمد بن زاید در تقویت امنیت منطقهای و صلح جهانی است، و نشاندهنده تمایل دو کشور برای همکاری در مواجهه با چالشهای مختلف و ایجاد رفاه و پیشرفت برای دو ملت و منطقه میباشد.