سفرای امارات و آمریکا: سفر محمد بن زاید به واشنگتن نقطه اوج روابط دو کشور است
شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، امروز دوشنبه به واشنگتن سفر مهم و تاریخی خواهد داشت.
در مقالهای مشترک با عنوان «شراکت اماراتی-آمریکایی: تعهدی پایدار به مسیر پیشرفت و نوآوری»، یوسف مانع العتیبه، سفیر امارات در ایالات متحده، و مارتینا استرونگ، سفیر ایالات متحده در امارات، تأکید کردند که سفر رسمی شیخ محمد بن زاید آل نهیان به واشنگتن پایتخت آمریکا، که امروز دوشنبه انجام میشود و طی آن با رئیسجمهور آمریکا جو بایدن در کاخ سفید دیدار خواهد کرد، بر ۵۰ سال مشارکت بین دو کشور تأکید میکند؛ مشارکتی که به شکوفایی، امنیت و پیشرفت علمی کمک کرده است.
سفیر یوسف مانع العتیبه و سفیر مارتینا استرونگ در مقاله مشترک خود گفتند: «دو کشور همچنان به همکاری برای تقویت امنیت و ثبات در منطقه خاورمیانه ادامه میدهند و در کنار هم برای حمایت از راهحلهای دیپلماتیک چندجانبه و ارائه کمکهای فوری انسانی در غزه و سودان ایستادهاند.»
آنها توضیح دادند که همکاری مشترک در زمینههای دفاعی و مبارزه با تروریسم به تثبیت امنیت و ثبات در دو کشور و جهان کمک میکند. در این راستا اشاره کردند که نیروهای مسلح امارات در کنار نیروهای آمریکایی در شش درگیری مختلف طی ۳۰ سال گذشته ایستادهاند، که این امر به تقویت روابط نزدیک میان دو کشور منجر شده است.
یوسف مانع العتیبه و مارتینا استرونگ همچنین اشاره کردند که با ادامه این شراکتها، امارات متحده عربی و ایالات متحده به دنبال دستیابی به چشمانداز مشترکی برای آیندهای پررونقتر و باثباتتر برای منطقه هستند و قصد دارند همکاریهای خود را در پنجاه سال آینده تقویت کنند.
آنها به این نکته اشاره کردند که در سال ۱۹۷۴ هیئتی از آژانس فضایی آمریکا (ناسا) شامل تعدادی از فضانوردان و دانشمندان از پایتخت ابوظبی بازدید کرد و در حضور بنیانگذار فقید امارات شیخ زاید بن سلطان آل نهیان توضیحات جامعی در مورد ماموریتهای برنامه «آپولو» برای رسیدن به سطح ماه، ارائه داد. در آن زمان هیچکس تصور نمیکرد که امارات به یکی از شرکای اصلی برنامه «آرتمیس» که توسط ناسا رهبری میشود و هدف آن بازگرداندن انسان به سطح ماه است، تبدیل شود. امارات با حمایت از پروژه ایستگاه فضایی قمری «Gateway» که قرار است اولین ایستگاه فضایی در مدار ماه باشد، نقش موثری را ایفا میکند.
سفیران اماراتی و آمریکایی گفتند: «در زمینه فناوری پیشرفته و هوش مصنوعی، میبینیم که مسیر امارات-آمریکا با سرعت و پویایی کمنظیری در حال حرکت است. «سیلیکون ولی» آمریکا و «واحه سیلیکون» امارات در پروژههای تحقیقاتی و نوآورانهای با هدف تقویت تحقیقات در زمینه هوش مصنوعی همکاری میکنند، که این همکاری از آزمایشگاهها تا اتاقهای جلسات و تأسیسات تولید پیشرفته امتداد دارد. سفر در امتداد خیابان شیخ زاید از ابوظبی به دبی به روتینی آشنا برای هر مدیر اجرایی آمریکایی تبدیل شده است، بهطوری که آنها از کنار بیلبوردهای گوگل، متا، آیبیام و مایکروسافت که در دو طرف جاده میدرخشند، عبور میکنند.»
آنها اشاره کردند که شرکت سرمایهگذاری تکنولوژی «MGX» در ابوظبی، این هفته از شراکت جدید خود با مایکروسافت، شرکت سرمایهگذاری آمریکایی «بلک راک» و دیگران برای راهاندازی یک پلتفرم سرمایهگذاری جدید در زمینه زیرساختهای فناوری خبر داد. سال گذشته نیز شاهد همکاری بین شرکت «Cerebras» از سیلیکون ولی و گروه اماراتی «G42» برای راهاندازی تعدادی از سریعترین ابرکامپیوترهای جهان برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی در کالیفرنیا و تگزاس بودیم. همچنین، سرمایهگذاری شرکت «مبادله» در شرکت «GlobalFoundries» که مقر آن در نیویورک است، به گسترش صنعت نیمهرساناهای آمریکا و ایجاد هزاران شغل در اقتصاد نوآور و خلاق منطقه کمک میکند.
علاوه بر این، «G42» با مایکروسافت آزور برای راهاندازی یک پلتفرم جدید رایانش ابری در امارات همکاری میکند و همچنین با شرکتهای فناوری پیشرو مانند شرکت «Nvidia» ،«AMD» ،«VAST» و «Qualcomm» برای توسعه زیرساخت فناوری پیشرفته در امارات شراکت دارد.
یوسف مانع العتیبه و مارتینا استرونگ اظهار داشتند: «کشورهای ما به اهمیت همکاری در زمینه فناوری و علوم واقف هستند و متعهد به گسترش این همکاری از طریق ابتکارات جدید، از جمله تقویت استانداردهای حفاظت از دادهها و فناوریهای حساس، تعمیق همکاریهای تحقیقاتی و آموزشی و راهاندازی برنامههایی برای کاهش شکاف دیجیتال از طریق فراهم کردن تکنولوژیهای اساسی در دسترس همگان با حفظ بالاترین استانداردهای امنیت و حریم خصوصی هستند.»
آنها تأکید کردند که همانطور که توافقنامه همکاری هستهای بین امارات و ایالات متحده به موفقیت انجامید، این تلاشهای مشترک نیز میتواند به «استاندارد طلایی» جدیدی برای تأمین و تسریع تولد نسل آینده فناوری پیشرفته تبدیل شود. در سال ۲۰۰۹، «توافقنامه تاریخی ۱۲۳» به امارات اجازه داد تا برنامه تولید انرژی هستهای صلحآمیز خود را توسعه دهد که اکنون مراکز داده در سراسر کشور را با انرژی پاک و برق کمکربن تأمین میکند.
سفیران تأکید کردند که سفر شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، همچنین به عنوان ادامهای بر کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (COP28) است که در دسامبر سال گذشته در امارات برگزار شد. این کنفرانس نقطه عطفی در مسیر همکاری امارات و آمریکا برای مقابله با بحران اقلیمی و تسریع انتقال به انرژی پاک بود.
آنها تصریح کردند که فناوری پیشرفته و اقدام در زمینه تغییرات اقلیمی در حال ایجاد افقهای جدیدی برای تجارت و کسبوکارها هستند، و این عوامل بسیاری از شرکتها، سرمایهگذاران و کارآفرینان آمریکایی را به امارات جذب کرده است. امارات به لطف موقعیت استراتژیک خود به یک مرکز جهانی برای تجارت، رسانه، فرهنگ و دروازهای پیشرو به بازارهای در حال رشد سریع در خاورمیانه، آفریقا، هند و آسیا تبدیل شده است. آنها اشاره کردند که بیش از ۱۵۰۰ شرکت و نهاد آمریکایی در امارات فعالیت میکنند، که به رشد اقتصادی آن کمک کرده و منابع درآمدی را متنوع میکند و فرصتهای شغلی جدید ایجاد مینماید، در حالی که بیش از ۵۰ هزار شهروند آمریکایی در این کشور اقامت دارند.
یوسف مانع العتیبه و مارتینا استرونگ توضیح دادند که تجارت دوجانبه و همکاری در پنج دهه گذشته منافع بسیاری برای هر دو کشور به همراه داشته و سرمایهگذاریهای امارات در بخشهای مختلف اقتصاد آمریکا بیش از یک تریلیون دلار بوده است، که امارات را به بزرگترین شریک تجاری آمریکا در خاورمیانه تبدیل کرده است. حجم مبادلات تجاری بین دو کشور در سال ۲۰۲۳ از ۳۱ میلیارد دلار فراتر رفته است.
در پایان یوسف مانع العتیبه سفیر امارات در آمریکا و مارتینا استرونگ سفیر آمریکا در امارات گفتند: «همانطور که ماموریت «آپولو» نسلهای بسیاری از دانشمندان و مهندسان را الهام بخشید، امارات و ایالات متحده نیز با برنامه «Gateway» و دیگر پروژههای بلندپروازانه به سوی آینده حرکت خواهند کرد و چه چیزی بهتر از گفته مرحوم شیخ زاید در زمان فرود اولین فضاپیما بر سطح ماه، که گفت: «اگر خدا بخواهد، انسان میتواند به هر چیزی دست یابد، و هیچ چیز غیرممکن نیست.»