اختصاصی| سازمان تجارت جهانی: امارات در حال ساخت تاریخ پایداری است
معاون مدیرکل سازمان تجارت جهانی در گفتگو با العین نیوز از نقش رهبری امارات در تجارت جهانی و پایداری تجارت به عنوان یک اقتصاد باز ستایش کرد و متذکر شد که امارات به دنبال دور شدن از منابع مبتنی بر کربن یا نفت و تنوع بخشیدن به خدمات خود است.
ژان ماری بوگان، معاون مدیر کل این سازمان در مصاحبه اختصاصی با العین نیوز در ژنو تأیید کرد که امارات متحده عربی با میزبانی نشست وزیران سازمان تجارت جهانی در ابوظبی در فوریه آینده نقش رهبری را در این زمینه ایفا میکند.
بوگان اظهار داشت که این نشست مهم پس از رویداد جهانی مهم بیست و هشتمین کنفرانس طرفین (COP28) است که در دبی برگزار میشود و حاوی پیامی در مورد تجارت، پایداری و محیط زیست نیز خواهد بود.
بوگام تأیید کرد که ریاست امارات در این اجلاس تاریخ سازی میکند زیرا برای اولینبار روزی به تجارت اختصاص داده میشود، چیزی که قبلاً در اجلاسهای اقلیم مطرح نشده بود و این باعث ایجاد شکاف شد. تجارت به عنوان عنصری مهم در تغییرات اقلیمی، چیزی است که آخرین گزارش سالانه صادر شده توسط سازمان تجارت جهانی را نشان میدهد.
وی گفت: این سازمان در این روز از طریق یک کمیته تخصصی در کنار آنکتاد و مجمع جهانی اقتصاد شرکت خواهد کرد که در آن همه طرفها با حضور مدیر کل سازمان تجارت جهانی تلاش خواهند کرد تا تجارت را به بخش مهمی از بیست و هشتمین اجلاس آب و هوا تبدیل کنند.
بوگام در رابطه با تاثیر تغییر اقلیم بر زنجیره تامین گفت: این امر دارای ابعاد چندگانه است که با وجود یک سیستم تجارت جهانی یکپارچه، این خود پاسخی به تغییرات اقلیمی و همچنین کارآمدی اقتصاد جهانی است، بنابراین اگر اقتصاد جهانی کارآمد و مؤثر است و صنایع کارآمدتر هستند، این به معنای مصرف کمتر سوختهای فسیلی است.
امروزه با وجود تنشهای سیاسی، جهان نیز شاهد تنشهای اقلیمی است، بنابراین اقداماتی که ارکان اصلی برای کاهش انتشار کربن و راهحلهای حمایتی برای انجام آن انجام میدهند سازماندهی نشده و این میتواند یک چالش جهانی باشد. راهکارهای فناوری سبز میتواند به گفته بوگام، همچنین برای تقویت واکنش به تغییرات آب و هوایی آزاد شوند.
بوگام با رجوع به مسئله کنفرانس وزیران سازمان تجارت جهانی که ابوظبی میزبان آن در فوریه آینده خواهد بود، گفت: جهان با منابع بسیاری از تنشها بهویژه تنشهای ژئوپلیتیکی و تنشهای تجاری مواجه است، در شرایطی که جهان نیز در تلاش است تا از بحران ویروس کرونا که تجارت را تحت تأثیر قرار داده خارج شود. بنابراین کنفرانس وزیران سازمان تجارت جهانی در این زمان برگزار میشود و کشورها را بر آن میدارد تا تعهد خود را به سیستم تجاری چندجانبه تأیید کنند.
وی افزود: این جلسه شامل دو مورد مهم خواهد بود، اول بازگرداندن توانایی کامل برای حل و فصل اختلافات، دومین مورد بزرگ چگونگی بهبود مذاکرات یا آنچه که ما آن را کارکرد مشورتی مینامیم و چگونگی بهبود روند تنظیم قوانین است. این اولین مورد مهم از نظر اصلاحاتی خواهد بود که سازمان تجارت جهانی روی آن کار میکند، و برای رهبران، به ویژه گروه ۲۰ بسیار مهم است.
موضوع مهم دیگری که در این بحث مطرح خواهد شد، درک موضوع شیلات و مذاکره در مورد حمایت از شیلات است که سال گذشته بر سر آن توافق شد و مربوط به حذف صید غیرمجاز بود.
این بحثها همچنین یکی از مهمترین موضوعات بسیاری از شرکتها را نیز شامل میشود که اصطلاحاً تعلیق تعرفههای گمرکی حمل و نقل الکترونیکی است. سازمان بازرگانی همچنان علاقه زیادی به ایجاد برخی پیشرفتهای جدید در قوانین تجارت کشاورزی برای ارتقای امنیت غذایی دارد.
بنابراین، امید است بتوانیم در نشست بعدی وزیران گامی جسورانه برای تقویت امنیت غذایی برداریم و این مربوط به محدودیتهای صادراتی در مورد مواد غذایی تحریف شده، یارانهها، مالیات بر بازار و همچنین نیازهای کشورهای در حال توسعه است.
در کنفرانسی که هفته گذشته برگزار شد، این سازمان گزارش سالانه خود را ارائه کرد که در آن سه چالش عمده پیش روی سیستم اقتصاد جهانی از جمله امنیت، تابآوری، فقر و پایداری محیط زیست شناسایی شد.
این گزارش با عنوان «جهانیسازی برای آیندهای جامع و پایدار» نشان داد که ناامنی و تحولات ژئوپلیتیک جهانی حفظ سرعت تولید و صادرات را در بسیاری از کشورها دشوار کرده است.
این گزارش حاکی از آن است که با وجود این نتایج منفی، تجارت بینالمللی همچنان در حال رونق است، به این معنی که صحبت در مورد عقبنشینی از جهانیسازی هنوز توسط دادهها پشتیبانی نمیشود، و افزود که از زمان شیوع همهگیری کرونا، فراوانی بحرانهای زنجیره تامین افزایش یافته است. در حالی که اقتصادها صادرات حیاتی خود را محدود کردهاند، این مورد در مورد هند نیز صادق است که ماه گذشته محدودیتهای شدیدی را بر صادرات برنج اعمال کرد.
در این گزارش همچنین آمده که افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی با اشاره به تشدید اختلافات بین واشنگتن و پکن و سرریز پیامدهای آن برای جلوگیری از صادرات فناوری آمریکا به چین، نگرانیها را در مورد استفاده از سیاست تجاری به عنوان یک سلاح افزایش میدهد. تهدیدات پایداری زیست محیطی در سطح جهانی نه تنها بر تولید و مصرف تأثیر میگذارد بلکه منجر به تنش در زنجیره تأمین نیز میشود.