نتایج اولین نظرسنجی پس از حوادث بنزینی: آمار نارضایتی مردم از شرایط کشور| شکست کامل صدا و سیما
نارضایتی مردم از شرایط کشور و شکست کامل صدا و سیما
عباس عبدی در پی انتشار نتایج اولین نظرسنجی موسسه «ایسپا» از حوادث آبان ماه که در استان تهران انجام شدهاست به تحلیل داده آن در مورد نگاه مردم تهران به اعتراضات اخیر، رضایت از شرایط کشور و نظر آنها در مورد عملکرد صداوسیما پرداخت.
شکست کامل صدا و سیما
عباس عبدی تحلیلگر سیاسی در روزنامه «اعتماد» نوشت: یکی از مهمترین نتایج این نظرسنجی افول جایگاه صدا و سیما به عنوان منبع خبری مردم است. فقط ۴۰ درصد مردم آن را به عنوان اولویت اول پیگیری اخبار خود معرفی کردهاند و ۶۰ درصد دیگر در اولویت اول خود از شبکههای اجتماعی، ماهواره، مطبوعات، دوستان و آشنایان کسب خبر میکنند. البته همه ماجرا این نیست؛ اگر به اولویتهای بعدی هم بپردازیم بیش از ۹۰ درصد مردم به سایر شیوههای خبرگیری به جز صدا و سیما دسترسی دارند و این اولین بار است که چنین شکست سختی برای انحصار اطلاعرسانی صدا و سیما به وجود میآید. این وضعیت رقابتی هر چه بیشتر این رسانه را در تنگنا قرار میدهد و نیاز به تغییر سیاستهای آن را گوشزد میکند. باید تذکر داد که ماجرا حتی از این نیز عمیقتر است، زیرا هنگامی که وارد جزییات میشویم، معلوم میشود که نیروهای کیفی و اثرگذارتر کمتر و کمتر به صدا و سیما توجه دارند.
در مقابل ۴۰ درصد کل، مردان ۳۵ درصد، جوانان زیر ۳۰ سال، ۲۲ درصد، ساکنان تهران بزرگ ۳۷ درصد، افراد دارای سطوح تحصیلی بالا ۱۸ درصد، صدا و سیما را به عنوان اولویت اول خود برای کسب خبر معرفی کردهاند. اگر مردان، جوانان و تحصیلکرده تهران را در نظر بگیریم، شاید زیر ۱۰ درصد چنین اولویتی را اظهار داشته باشند. این به معنای شکست کامل سیاست رسانه رسمی در ایران است.
ارزیابی مردم تهران از تغییرات اطلاعرسانی صدا و سیما نیز جالب است ۱۸ درصد مردم تهران معتقد بودهاند که نحوه پوشش خبری این اتفاقات در صدا و سیما نسبت به گذشته بهتر بوده است ۳۵ درصد معتقدند که فرقی نکرده، ۴۰ درصد نیز حکم به بدتر شدن آن دادهاند.
در واقع از نظر مردم تهران نه تنها ارزیابی عملکرد صدا و سیما مثبت نیست، بلکه نسبت به گذشته در حال بدتر شدن نیز هست. شاید در واقعیت بدتر نشده باشد ولی این پاسخ نشاندهنده رشد انتظارات مردم نسبت به گذشته است. ۷۱ درصد مردم تهران معتقدند که صدا و سیما به میزان کم و خیلی کم در پوشش اعتراضات مردم بیطرفانه عمل کردهاست. فقط ۱۱ درصد مردم به میزان زیاد و خیلی زیاد بیطرفی آن را قبول داشتهاند. این رقم برای افراد با تحصیلات عالی حدود ۵ درصد است. همانگونه که بسیاری از افراد اظهار داشتهاند، گرانی بنزین عامل اصلی این اعتراضات نبود، مردم در برابر این پرسش که این روزها بیش از همه از چه چیزی نگران هستند، فقط ۶ درصدشان به گرانی بنزین اشاره کردهاند. اکثریت قاطع آنان (۸۵ درصدشان) به مسائل کلان اقتصادی و فقدان اشتغال و نیز ناامیدی از آینده اشاره کردهاند.
نارضایتی مردم از شرایط کشور
رضایت از شرایط کشور در شهر تهران حدود ۱۵ درصد است که به نظر میرسد با سال گذشته تفاوت چندانی نکرده است. ولی نسبت به سال ۹۶، حدودا نصف شدهاست. مشکل اصلی اینکه امید آنان به بهبود شرایط نیز اندک است و فقط ۱۶ درصد مردم ارزیابی مثبتی از آینده دارند و ۵۲ درصد گمان دارند که بدتر خواهد شد و دیگران یا معتقدند فرقی نخواهد کرد یا اظهار بیاطلاعی کردهاند. در این مورد نیز افراد با تحصیلات عالی ناامیدی بیشتری ابراز داشتهاند. درخصوص محق بودن معترضان، حدود ۷۵ درصد مردم، آنان را در اعتراض صاحب حق میدانند. البته این رقم برای جوانان ۸۴ درصد و برای افراد دارای سطوح بالای تحصیلی ۸۵ درصد است.