از تصادف تا رقابت؛ جادهای برای ریاست جمهوری ایران
اگرچه خلاء سیاسی پس از مرگ ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، در سانحه هوایی، مشهود است، اما قانون اساسی کشور گامهای بعدی برای یافتن جانشین وی را مشخص کرده است.
براساس قانون اساسی ایران مجلس شورای اسلامی موظف است ظرف ۷ روز پس از درگذشت رئیسجمهور برای تعیین تاریخ انتخابات ریاستجمهوری جدید، شرایط نامزدی و نحوه برگزاری انتخابات، تشکیل جلسه دهد.
هیأتی مرکب از رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیسجمهور، مأموریت دارد که برای انتخاب رئیسجمهور جدید و تأمین صحت روند انتخابات، شرایط را فراهم کند.
بر اساس اصل ۱۳۱ و ۱۳۲ قانون اساسی در مورد موارد خالی بودن پست ریاست جمهوری، محمد مخبر معاون فعلی رئیس جمهور به طور موقت حداکثر برای مدت ۶۰ روز ریاست جمهوری را بر عهده می گیرد تا از تداوم کار دولت اطمینان حاصل شود.
اداره امور روزمره کشور و اتخاذ تصمیمات عاجل، تعیین مقامات جدید در صورت فوت یا وجود مواردی که شخص قبل را از انجام وظایف باز دارد، برعهده رییسجمهور موقت خواهد بود.
رئیسجمهور جدید با رایگیری مستقیم انتخاب میشود و برای پیروزی باید بیش از ۵۰ درصد آرا را کسب کند، در غیر این صورت دور دوم از بین افرادی که بیشترین آرا را دارند برگزار میشود و پس از اعلام نتایج رسمی انتخابات توسط وزارت کشور منصوب میشود.
او باید ایرانیالاصل و دارای تواناییهای اداری، مدیریت قوی و پیشینه خوب، صداقت و تقوا، معتقد به اصول اساسی ایران و مذهب رسمی کشور باشد و محکومیت کیفری و عزل از منصب دولتی در کارنامهاش دیده نشود.
به گزارش تلویزیون ایران، روسای قوه قضائیه، دولت و مجلس در تاریخ ۷ تیر به عنوان تاریخ برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در کشور به توافق رسیدند.
برهمین اساس کاندیداها دو ماه فرصت دارند تا کمپینهای انتخاباتی خود را راهاندازی کرده و از رسانهها برای ارائه برنامههای خود استفاده کنند تا با رایدهندگان مناظرههای تلویزیونی ترتیب داده شود و در مورد ایدهها و دیدگاههای خود برای آینده ایران گفتگو کنند.