خودآموزی؛ سلاح دختران افغان در برابر محرومیت از تحصیل
امروزه بسیاری از دختران افغان که با فرمان طالبان از تحصیل در مقاطع بالاتر از دبستان محروم شدهاند به دنبال راههای جایگزین و حتی مخفیانه برای ادامه تحصیل و آموزش هستند.
آموزش آنلاین، بورسیههای تحصیلی، مدارس خانگی مخفی، مراکز آموزشی زبان و هنرهای نقاشی و طراحی از جمله راههایی هستند که دختران محروم از تحصیل به آنها روی آوردهاند.
با این حال، ضعف اینترنت در افغانستان، آموزش آنلاین را برای بسیاری از دانشآموزان غیرممکن کرده است.
زهره، یکی از دانشآموزان دختر که به دلیل حساسیت اوضاع نمیخواهد نام کاملش ذکر شود، به دویچهوله میگوید: «ممنوعیت آموزش برای من و دوستانم بسیار دشوار بود. اما ما روحیه خود را از دست ندادیم و تلاش کردیم راههایی برای یادگیری و آموزش پیدا کنیم».
او یک کارگاه نقاشی را با هزینه ۸۰ هزار افغانی و با حمایت خانواده ایجاد کرده و به آموزش هنر نقاشی به دختران مشغول است.
مریم (نام مستعار)، یکی از معلمان زن در کابل نیز از زمان بازگشت طالبان به قدرت، به صورت مخفیانه و در مدارس خانگی به تدریس دختران ادامه داده است.
او میداند که این کار خطر دارد، اما از اینکه میتواند به دانشآموزانش کمک کند، خوشحال است.
مریم از طالبان میخواهد به دختران اجازه آموزش و تحصیل بدهند: «برای پیشرفت افغانستان، باید به دختران اجازه تحصیل داده شود. زیرا با ممنوعیت آموزش، آینده افغانستان تاریک خواهد شد و دختران افغان ثابت کردهاند که برای یادگیری از هیچ مانعی عقب نخواهند نشست».
دنیا، یکی دیگر از دانشآموزان دختر که در سال ۱۴۰۰ کلاس دوازدهم را در یکی از مدارس کابل به پایان رسانده بود، پس از ماهها انتظار و آمادگی برای شرکت در آزمون کنکور، اجازه شرکت در آن را دریافت نکرد.
او میگوید: «اگر دختران و زنان از آموزش محروم بمانند، سرنوشت زنان افغان و آینده کشور به سمت نامعلوم و خطرناکی خواهد رفت. ما نباید این اجازه را بدهیم و هر کدام از ما باید تلاش کنیم راه جدیدی برای یادگیری پیدا کنیم».
اگرچه ممنوعیت آموزش دختران برای دنیا سخت بود، اما او تسلیم نشده و در یک مرکز آموزشی در کابل به آموزش زبان انگلیسی و کامپیوتر به همنسلانش مشغول است.
در این بین گروههای فیسبوکی مثل «اکادمی آموزشی آنلاین بانوان افغان» و صفحات اینستاگرامی مثل «مدرسه مهارتی دختران افغان» تلاش میکنند جای خالی مدارس را برای دختران تا حدی پر کنند.
با این حال به نظر میرسد که طالبان هر روزنه آموزشی برای دختران را میبندند و برای ممنوعیت کامل آموزش آنها، اقدامات جدیتری را انجام میدهند.