بیش از ۱۵ هزار افغان با وجود داشتن ویزای آمریکا پشت درهای بسته ماندهاند

با اجرایی شدن فرمان دونالد ترامپ مبنی بر توقف ورود مهاجران افغان به آمریکا، هزاران نفر که کشورشان را ترک کرده و در انتظار اسکان مجدد بودند، اکنون با بلاتکلیفی مواجه شدهاند.
بسیاری از این افراد در کشورهای پاکستان، ترکیه، امارات متحده عربی، قطر، آلبانی و برخی کشورهای آسیای میانه به سر میبرند، اما با این تصمیم جدید، امکان سفر به آمریکا را از دست دادهاند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی با اشاره به گفتوگوهای انجامشده با افغانهایی که در زمان حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان بهعنوان مترجم یا همکار فعالیت داشتند، اعلام کرد که حتی افرادی که بلیت پرواز به آمریکا را در اختیار داشتند، اکنون از ورود به این کشور محروم شدهاند. بسیاری از این افراد در وضعیت نامشخصی قرار دارند و گزینهای جز بازگشت به افغانستان، که امنیتشان در آنجا در خطر است، ندارند.
جمشید ایرانی، وکیل دیوان عالی آمریکا، در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی تأیید کرد که حدود ۲۰۰ هزار درخواست برای اسکان مجدد افغانها در آمریکا در حال بررسی است، اما هنوز هیچ پاسخی به این درخواستها داده نشده است. وی تأکید کرد که فرمان اجرایی ترامپ که در ۲۵ ژانویه ۲۰۲۵ صادر شد، مانع ورود هزاران مهاجر افغان به آمریکا شده است، حتی آنهایی که از پیش ویزا و بلیت پرواز داشتند.
همچنین، به گزارش رویترز، قرار است در هفته جاری، فرمان اجرایی جدیدی از سوی ترامپ اجرایی شود که محدودیتهای بیشتری برای ورود اتباع افغانستان و پاکستان به آمریکا ایجاد خواهد کرد. این تصمیم بر کسانی که در حال حاضر در کشورهای دیگر به سر میبرند و چشمانتظار اسکان مجدد در آمریکا هستند، تأثیر مستقیم خواهد داشت.
محمد الیاس، مترجم پیشین نیروهای آمریکایی در افغانستان که اکنون در ایالت کلرادو زندگی میکند، اعلام کرد که خواهرش، که مادر سه فرزند است، در یکی از مراکز تحت مدیریت آمریکا در قطر سرگردان مانده است. او اظهار داشت که طالبان، خواهرش را به دلیل همکاری او با آمریکاییها تهدید کرده است و با وجود داشتن بلیت پرواز به آمریکا، اجرای فرمان ترامپ در ۲۵ ژانویه، باعث لغو سفر او شد.
دولت ترامپ در نخستین اقدامهای خود برنامه پذیرش پناهجویان را به حالت تعلیق درآورد و بیشتر کمکهای خارجی را متوقف کرد. یک مقام آمریکایی به خبرگزاری فرانسه گفته است که انتظار میرود دستور ممنوعیت ورود افغانها به آمریکا در روزهای آینده اجرایی شود.
بر اساس این گزارش، حدود ۱۵ هزار افغان دارنده ویزای آمریکا همچنان در انتظار ورود به این کشور هستند، در حالی که بیش از ۲۰۰ هزار نفر دیگر در مراحل پردازش ویزا قرار دارند. بسیاری از این افراد برای حفظ امنیت خود، مخفیانه زندگی میکنند، زیرا طالبان از زمان بازگشت به قدرت، همکاران سابق نیروهای آمریکایی را تحت تعقیب قرار داده است.
الیاس که نگران وضعیت خواهرش در قطر است، اظهار داشت: «بزرگترین ترس ما این است که آنها مجبور شوند به افغانستان بازگردند. کاش اصلاً کشور را ترک نکرده بودند.»
دونالد ترامپ دلیل اصلی این سیاست را نگرانیهای امنیتی عنوان کرده است، اما مسئولان اسکان مجدد پناهجویان افغان معتقدند که این افراد یکی از سختگیرانهترین مراحل بررسی امنیتی را پشت سر گذاشتهاند. شان وندایور، کهنهسرباز ارتش آمریکا و مدیر سازمان غیردولتی افغاناواک، اعلام کرد که دولت آمریکا اطلاعات کاملی از این افراد دارد.
یک مقام آمریکایی نیز تصریح کرد که مهاجران افغان که در حال طی کردن فرایند ویزای ویژه مهاجرت (SIV) هستند، بیش از هر گروه مهاجرتی دیگر در تاریخ آمریکا تحت بررسی امنیتی قرار گرفتهاند.