بازداشت مدیرعامل تلگرام؛ چرا این اپلیکیشن فرانسه و روسیه را نگران میکند؟
پس از بازداشت «پاول دوروف»، موسس و مدیرعامل اپلیکیشن تلگرام شامگاه شنبه در فرانسه، طی ۲۴ ساعت گذشته صحبتهایی درباره مالک این پیامرسان مطرح شده است.
دو روز پیش، منابع خبری اعلام کردند که «پاول دوروف» مدیرعامل تلگرام که بهعنوان یک میلیاردر روسی – فرانسوی نیز شناخته میشود در فرودگاه بروژ در خارج از پاریس دستگیر شده است.
تلویزیون TF1 در خصوص دستگیری او در وبسایت خود نوشت: «دوروف، ۳۹ ساله، با جت شخصی خود در حال سفر بوده که پلیس فرانسه او را بهعنوان بخشی از تحقیقات اولیه خود بازداشت کرده است.»
در خصوص جزئیات سفر دوروف نیز آنگونه که رسانههای فرانسوی بیان میکنند دوروف به نظر میرسید سفری به آذربایجان داشته و از آنجا راهی فرانسه شده و پس از آن بازداشت شده است.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که سفارت این کشور در پاریس در حال بررسی شرایط و شفافسازی وضعیت دوروف است و از سازمانهای غیردولتی غربی خواست تا خواستار آزادی او شوند.
تلگرام هنوز واکنش رسمی به این اتفاق نداده است و وزارت کشور فرانسه و پلیس نیز اظهارنظر رسمی دراینخصوص نکردند.
رسانههای فرانسوی اعلام کردند که احتمالاً دوروف در دادگاه روز یکشنبه حاضر و احتمال بسیار زیاد متهم شناخته خواهد شد.
پس چرا دوروف دستگیر شد؟ یا بهتر است بگوییم چرا تلگرام فرانسه و قبل از آن روسیه را نگران میکند؟
پاول دوروف یک فرد روسی الاصل است که تلگرام را به همراه برادرش در سال ۲۰۱۳ تأسیس کرد.
او در سال ۲۰۱۴ پس از اینکه از درخواستهای دولت روسیه برای بستن گروههای مخالف روسی در این شبکه اجتماعی سرباز زد روسیه را ترک کرد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع که نخواسته است از و نام ببرد، در گزارشی نوشت: بازداشت دوروف به دلیل «جرایم مربوط به برنامه پیامرسان محبوب تلگرام» بوده است.
دادگستری فرانسه اطلاعات جزئی در مورد این پرونده منتشر کرده و نوشته است: «دلایل متعددی از جمله امتناع تلگرام از همکاری با مقامهای این کشور، دوروف را درگیر تعدادی از جرائم میکند.»
در عین حال، برخی رسانهها ادعا کردهاند این مرد ممکن است به تروریسم، قاچاق مواد مخدر، کلاهبرداری و پولشویی متهم شود.
گفته می شود که او همچنین اقدامات لازم را برای جلوگیری از استفاده از پلتفرم پیام رسان خود برای مقاصد مجرمانه انجام نداده است.
اما نگرانی در مورد تلگرام به روسیه نیز کشیده شده است؛ تلگرام بهعنوان یک پیامرسان در حال حاضر نزدیک به یک میلیارد کاربر بهویژه در روسیه و اوکراین دارد و نفوذ بسیار زیادی را در مناطق سابق اتحاد جماهیر شوروی رقم زده است.
طبق گزارشها تلگرام به کاربران اجازه میدهد که مورد نظارت رسمی قرار نداشته باشند و همچنین به یکی از معدود مکانهایی تبدیل شده که روسها میتوانند به اخبار مستقل در مورد جنگ دسترسی داشته باشند چرا که در طول سالهای جنگ اوکراین محدودیتها بخصوص در روسیه در راستای دسترسی آزاد به اخبار در جنگ اوکراین محدودتر شده است.
این در حالی است که روسیه در سال ۲۰۱۸ پس از اینکه این پلتفرم از اجرای حکم دادگاه مبنی بر اعطای دسترسی به سرویسهای امنیتی دولتی سرباز زد کاربری تلگرام در روسیه را به شدت محدود کرد.
در بهار ۲۰۲۰ سازمان فدرال نظارت بر ارتباطات، فناوری اطلاعات و رسانههای جمعی روسیه، با موافقت دادستان کل این کشور محدودیتهای دسترسی کاربران روسی به پیامرسان تلگرام را لغو کرد.
ثروتی که از دوروف از سوی فوربس برآورد شده ۱۵.۵ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
دوروف پیشتر گفته بود که در طول سالهای گذشته از سوی برخی دولتها تحتفشار قرار گرفته است، اما او همواره معتقد بوده که باید تلگرام یک پلتفرم بیطرف باشد نه یک بازیگر ژئوپلیتیک.
تلگرام یکی از مهم ترین پلتفرم های رسانه های اجتماعی در جهان پس از فیسبوک، یوتیوب، واتساپ، اینستاگرام، تیک تاک و ویچت است. در حال حاضر تلگرام هدف تعیین کرده که تا سال آینده رقم کاربران اش را به یک میلیارد برساند.