گزارش | دستگیری اتباع خارجی مانعی در برابر سفر گردشگران به ایران
دستگیری اتباع خارجی یا دارای تابعیت دوگانه (ایرانی و خارجی) به اتهامات مختلف مانعی بر سر راه سفر گردشگران خارجی به ایران است.
نهادهای امنیتی در تهران بارها شهروندان دوتابعیتی ایرانی و نیز شهروندان خارجی را به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» و «جاسوسی» بازداشت کرده و در مواردی آنها را در مذاکره با کشورهای غربی به عنوان اهرم فشار و ابزار «باجگیری» در سیاست خارجی بهکار گرفتهاند.
در جدیدترین مورد، گمانهزنیهایی درباره تلاش جدی ایران برای مبادله حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج با احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتیِ زندانی ایرانی-سوئدی مطرح است. نوری به اتهام مشارکت در اعدام دستهجمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ در سوئد مورد محاکمه قرار گرفته و به زودی قرار است حکمش اعلام شود.
وزارت خارجه سوئد روز پنجشنبه گذشته، در اطلاعیهای به شهروندان خود خواست از «سفرهای غیرضروری به ایران» خودداری کنند، چرا که تغییراتی «در وضعیت امنیتی» به وجود آمده است.
این اطلاعیه چند ساعت پس از آن منتشر شد که دادستانی سوئد برای حمید نوری تقاضای صدور حکم حبس ابد کرد و او را به «جنایت جنگی» و «قتل عمد» متهم کرد.
در واکنش به این مسئله، ایران روز چهارشنبه تهدید کرد احمدرضا جلالی را تا پایان اردیبهشت اعدام میکند. کارشناسان معتقدند ایران قصد دارد با این اقدام استکهلم را برای مبادله حمید نوری تحت فشار بگذارد.
پنجشنبه شب نیز رسانههای سوئد از بازداشت یک گردشگر سوئدی دیگر در ایران خبر دادند. گفته میشود این مرد سی و چند ساله هفته گذشته هنگام تلاش برای ترک ایران بازداشت شده است.
وزارت خارجه سوئد ضمن تایید بازداشت او، اعلام کرده از طریق سفارت خود در تهران مشغول پیگیری وضعیت این فرد است، با این حال گفته میشود ایران قصد دارد او را نیز به عنوان «گروگان» و ابزاری برای باجگیری از سوئد استفاده کند.
در این بین، روز چهارشنبه خانواده زندانیانی که در ایران و چند کشور دیگر زندانی هستند با تجمع مقابل کاخ سفید خواهان دیدار با جو بایدن شدند. خانواده مراد طاهباز، عماد شرقی و شهاب دلیلی نیز در این تجمع حضور داشتند.
بر اساس گزارش رسانههای ایرانی، تهران ۴ آمریکایی شامل باقر نمازی، سیامک نمازی، مراد طاهباز فعال محیط زیست و عماد شرقی تاجر ایرانی-آمریکایی را در بازداشت دارد و شهاب دلیلی، دیگر زندانی ایران نیز دارای اقامت دائم آمریکاست. در این بین سرنوشت رابرت لوینسون افسر ربوده شده آمریکایی از زمان ورودش به جزیره کیش در سال ۲۰۰۷ هنوز مشخص نیست.
«بنجامین بریر» جهانگرد فرانسوی نیز همچنان در شهر مشهد در شمال شرق ایران زندانی است.
ایران همچنین فعالانی را از آلمان، اتریش و بریتانیا زندانی کرده است.
مقامات ایران بارها افراد دوتابعیتی ایرانی و همچنین اتباع خارجی را به اتهامات مختلف از جمله «جاسوسی و اقدام علیه امنیت ملی» بازداشت و در برخی موارد از آنها به عنوان اهرم فشار در مذاکرات با کشورهای غربی استفاده کردهاند.