پشت صحنه مذاکرات تبادل زندانی با آمریکا؛ ایران پول میخواهد
ایران به عدم جدیت در خصوص مبادله زندانی با ایالات متحده و سواستفاده از این مسئله برای به دست آوردن منافع مالی متهم شده است.
بری روزن، دیپلمات آمریکایی که پس از به قدرت رسیدن رژیم ایران در سال ۱۹۷۹ در ایران گروگان گرفته شد، میگوید: «در ملاقات ماه گذشته با رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، و مقامات اروپایی در وین، شنیدم که تهران در قبال آزادی چهار آمریکایی که بازداشت کرده، خواستار آزادی متقابل ایرانیان در آمریکا نیست و صرفا طرف ایرانی در این معامله به دنبال پول است.»
روزن گفت: «دولت ایران علاقهای به مبادله شهروندان خود ندارد. آنها فکر میکنند ایرانیانی که در ایالات متحده بازداشت شدهاند مهره سوخته هستند.»
حدود ۱۶ ایرانی به دلایل امنیتی مختلف در بازداشت ایالات متحده به سر میبرند، و در مقابل ۴ شهروند دوتابعیتی ایرانی-آمریکایی در بند ایران هستند.
اما تهران از زندانیان آمریکایی به عنوان ابزار چانهزنی استفاده میکند. این در حالی است که دولت جو بایدن، رئیسجمهور کنونی آمریکا، برای بازگرداندن هموطنانش که در ایران بازداشت هستند تلاش میکند و به آن تعهد دارد.
یکی از چهار آمریکایی بازداشت شده در ایران، سیامک نمازی، تاجر ایرانی-آمریکایی است که در سال ۲۰۱۵ هنگام ملاقات با بستگان خود در ایران دستگیر شد. ایران باقر نمازی ۸۵ ساله، پدر سیامک را نیز که اواسط سال ۲۰۱۶ برای ملاقات با پسرش در زندان به ایران سفر کرده بود، دستگیر کرد.
سومین شهروند آمریکایی بازداشت شده مراد طاهباز ۶۶ ساله، فعال محیط زیست و تاجر است که دارای ملیتهای آمریکایی، انگلیسی و ایرانی است.
و نفر چهارم عماد شرقی ۵۶ ساله است که برای اولین بار در ایران در ابتدای سال ۲۰۱۸، حدود یک سال پس از مهاجرت او و همسرش از آمریکا به تهران، بازداشت شد.