ناگفتههایی از ترور قاسم سلیمانی از زبان مک کنزی
پشت پرده ترور قاسم سلیمانی در کتاب جدید ژنرال مک کنزی
کتاب جدید ژنرال «فرانک مک کنزی» با عنوان «نقطه ذوب : فرماندهی عالی و جنگ در قرن بیست و یکم» جزئیات ناگفتهای از ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران، در سال ۲۰۲۰ را فاش کرد.
مک کنزی که از مارس ۲۰۱۹ به عنوان فرمانده سنتکام (ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده) فعالیت میکرد، مسئولیت این حمله را بر عهده داشت.
به گزارش مجله «آتلانتیک» آمریکا، اولین سوالی که پس از به عهده گرفتن این سمت با آن مواجه شد، این بود که آیا برنامهای برای حمله به سلیمانی وجود دارد و آیا باید این کار انجام شود؟
مک کنزی در کتاب خود نوشت: «از جوانی که به سنتکام پیوستم، دیدم که بوش و اوباما نتوانستند با سلیمانی مقابله کنند. بنابراین از آغاز فرماندهیام در مارس ۲۰۱۹ درصدد حذف او بودم. دریافتم که سیا و شرکای منطقهای ما نیز قبلاً در کاخ سفید برای حذف او لابی کردند ولی طرحهای آنها عملیاتی نبود یا هزینه سیاسی بالایی داشت.»
او در ادامه توضیح داد که سیا و شرکای منطقهای آمریکا نیز پیش از او برای حذف سلیمانی در کاخ سفید لابی کرده بودند، اما طرحهای آنها عملیاتی نبوده یا هزینه سیاسی بالایی داشته است.
مک کنزی در کتاب خود به حملات مکرر کتائب حزبالله به پایگاههای آمریکا در عراق اشاره میکند و میگوید که پس از حملهای که در ۲۷ دسامبر ۲۰۱۹ منجر به مجروح شدن ۴ سرباز و مرگ ۱ پیمانکار آمریکایی شد، پنتاگون خواستار پاسخی قاطع شده بود.
او نوشت: «در آن زمان، طرحهایی برای حذف یک افسر نیروی قدس در یمن و همچنین هدف قرار دادن کشتی جاسوسی ساویز به عنوان اقدام تلافیجویانه در دست بررسی بود. اما من در نهایت تصمیم گرفتم که اهداف مرتبط با کتائب حزبالله در عراق را هدف قرار دهیم. این اهداف شامل ۴ سایت و ۳ حامی کتائب از جمله قاسم سلیمانی بود.»
پیشنهاد مک کنزی از طریق مایک میلی، رئیس ستاد ارتش، به مارک اسپر، وزیر دفاع وقت منتقل شد و در نهایت با حمله به ۴ هدف لجستیکی موافقت شد.
طرح ترور سلیمانی:
فرمانده وقت سنتکام در ادامه درباره طرح ترور قاسم سلیمانی گفت: «میدانستم ترامپ به حذف سلیمانی علاقه داشته است. روز شنبه آخرین ویراست پیامدهای حذف او و نگرانی از پاسخ ایران را به دفتر رئیسجمهور فرستادم. یکشنبه ۵ سایت کتائب در عراق و سوریه را با موفقیت زدیم و چند فرمانده کلیدی را کشتیم. ولی ترامپ راضی نبود. دستور داد اگر سلیمانی به عراق رفت، او را بزنیم. معتقد بود این حمله ایران را پای میز مذاکره میآورد. من با این تحلیل موافق نبودم. ترامپ دستور حذف افسر نیروی قدس در یمن و حمله به کشتی ساویز را هم صادر کرد.»
او در ادامه گفت که ترجیحش بر این بود که اقدام برای حذف سلیمانی، در سوریه انجام شود؛ «زیرا حمله در عراق باعث تحریک شبهنظامیان شیعه علیه آمریکا میشد.»
مک کنزی به توضیح مراحل طرح حذف سلیمانی پرداخت و نوشت که این طرح «شامل سه مرحله بود: جستجو، تحلیل و اجرا. مراحل جستجو و تحلیل را از ابتدای فرماندهیام آغاز کرده بودم.»
او افزود: «میدانستیم وقتی به فرودگاه بینالمللی بغداد میرسد به سرعت از آنجا خارج میشود. باید وی را در جاده فرودگاه، قبل از آنکه وارد خیابانهای شلوغ بغداد میشد، با پهپاد MQ مجهز به موشکهای هلفایر میزدیم.»
این مقام ارتش آمریکا ادامه داد: «ترجیح ما اجرای عملیات در یک شب صاف و غیرابری بود. MQ نمیتوانست مدت زیادی بر فراز فرودگاه بماند، پس باید از برنامه دقیق سلیمانی اطلاع مییافتیم. خبر یافتیم سهشنبه از تهران به بغداد پرواز میکند. تصمیم گرفتیم به محض فرود در فرودگاه، او را بزنیم و همزمان افسر نیروی قدس در یمن را هم حذف کنیم. ساویز را کنار گذاشتیم.»
او در ادامه با اشاره به اینکه تظاهرات ضد آمریکایی در بغداد در آن زمان در واکنش به حملات علیه کتائب میتوانست تصمیمگیری کاخ سفید را دشوار کند، گفت: «شورای امنیت ملی معتقد بود ایران پس از حذف سلیمانی اقدام جدی نخواهد کرد. من مخالف بودم و شورا را قانع کردم که برای پاسخ ایران آماده باشد.»
تلاش برای حمله در عراق:
مک کنزی در کتاب خود افزود که صبح ۳۱ دسامبر، هواپیمای سلیمانی به جای فرود در بغداد، به سمت دمشق حرکت کرد. ابتدا تصمیم به حمله هوایی به هواپیمای سلیمانی گرفته شد، اما به دلیل حضور مسافران، این طرح لغو و عملیات یمن نیز به حالت تعلیق درمیآید.
او افزود که نشانههایی از بازگشت سلیمانی به بغداد در ۳۶ ساعت آینده به دست آمده و مک کنزی در اولین روز سال نو راهی سنتکام شده و با گذشت زمان و تأخیر در پرواز سلیمانی از دمشق، اضطراب او افزایش مییابد.
فرمانده وقت سنتکام در ادامه نوشت: «یک روز بعد از آغاز سال نو، به مقر سنتکام رفتم. از بعدازظهر اضطرابم آغاز شد زیرا پرواز سلیمانی از دمشق با یک ساعت تأخیر حرکت کرد. مقدار زیادی قهوه نوشیدم. نگاه همه فرماندهان به من بود و اگر نگران و نااُمید میشدم به آنها نیز منتقل میشد. پس آمادگی خود را حفظ کردم و از طریق میلی با وزرای دفاع و خارجه در اتاقی در پنتاگون در ارتباط بودم.»
به نوشته وی، بالاخره هواپیمای سلیمانی کمی قبل از نیمهشب در بغداد فرود آمد. با توجه به شرایط جوی، پهپاد MQ-9 Reaper در ارتفاع پایینی پرواز میکند تا دید بهتری داشته باشد. مکنزی از قبل اختیار حمله را به فرمانده نیروهای ویژه عملیات مشترک داده بود تا در زمان مناسب و بدون معطلی اقدام کند.
لحظه شلیک:
مک کنزی افزود که هنگامی که سلیمانی در دیدرس قرار گرفته به فرمانده حمله دستور شلیک داده است.
او افزود: «سلیمانی را دیدیم که پس از گفتگوی کوتاهی سوار ماشین شد و دو خودرو در جاده فرودگاه به حرکت درآمد که هر دو به فاصله دو ثانیه هدف قرار گرفتند. ۱۳ دقیقه بعد عملیات یمن انجام شد ولی آن فرمانده در خانهای که هدف قرار دادیم، نبود.»
این مقام ارتش آمریکا معتقد است که این ترور نشان میدهد که «خطر تشدید اجتنابناپذیر اما قابل کنترل است» و همچنین ضعف بازدارندگی چه پیامدهایی برای امنیت ملی میتواند داشته باشد.