از استرالیا تا افغانستان؛ کشورهایی که «تیکتاک» را ممنوع کردند
اینفوگرافیک | اکشورهایی که تیکتاک را ممنوع کردند
تعدادی از کشورهای جهان از جمله استرالیا، آمریکا و افغانستان نصب یا استفاده از اپلیکیشن «تیکتاک» را به دلایل مختلفی همچون «رعایت نشدن حریم خصوصی» و «ارائه محتوای غیر اخلاقی» ممنوع کرد.
تیکتاک چیست؟
تیکتاک (TikTok) یک شبکه اجتماعی چینی است که از طریق اپلیکیشنهای آیآواس و اندروید قابل دسترس است.
تیکتاک ابتدا با عنوان دوئین در سپتامبر ۲۰۱۶ در چین عرضه شد و عرضه آن برای خارج از چین، با عنوان تیکتاک در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت.
این اپلیکیشن به کاربران اجازه میدهد که موزیکویدئوهای بسیار کوتاه ۳ تا ۶۰ ثانیهای بسازند.
چرا جوانان از برنامه تیکتاک زیاد استفاده میکنند؟
تیک تاک برای نسل جدید سازندگان طراحی شده است که به کاربران اجازه میدهد تا به سرعت و به آسانی فیلمهای منحصر به فرد کوتاه را برای اشتراک گذاری با دوستان و جهان ایجاد کنند.
رشد سریع اپلیکیشن تیکتاک در جهان
تیک تاک ظرف دو سال موفق شد خود را به جایگاهی برساند که اکنون از آن به عنوان رقیبی برای نتفلیکس، یوتیوب، اسنپچت و حتی فیسبوک یاد میکنند.
در حالی که کشورهای مختلف تیکتاک را به دلایل مختلف محدود، مسدود و یا ممنوع کردهاند اما بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده در ماه مارس ۲۰۲۳ همچنان این پلتفرم در بسیاری از کشورهای جهان محبوب بوده و کاربران زیادی دارد.
آمریکا با بیش از ۱۱۳ میلیون کاربر بیشترین تعداد کاربران را در این پلتفرم دارد. اندونزی، برزیل، مکزیک و روسیه به ترتیب با ۱۰۹.۹ میلیون، ۸۲.۲ میلیون، ۵۷.۵ میلیون و ۵۴.۹ میلیون کاربر در جایگاه بعدی این نمودار قرار دارند.
همچنین بر اساس نمودار سنی و جنسی منتشر شده در سال ۲۰۲۳ بیشترین تعداد کاربران فعال تیکتاک در بازه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال هستند که از این تعداد ۲۱.۵ درصد زن و ۱۷.۴ درصد را مردان تشکیل میدهند.
بر اساس آمارهای اخیر محتوای سرگرمی با ۵۳۵ میلیارد، رقص با ۱۸۱ میلیارد و شوخی با ۷۹ میلیارد محتوای تولید شده در این زمینه به ترتیب در جایگاههای اول تا سوم موضوعهای پرطرفدار در این پلتفرم قرار دارند.
کشورهایی که تیکتاک را فیلتر و ممنوع کردند
تعدادی از کشورهای جهان استفاده از نرم افزار «تیک تاک» را برای کارکنان دولت یا همه مردم ممنوع کردهاند زیرا آنها معتقد هستند که دولت چین با استفاده از این اپلیکیشن اطلاعات کاربران را سرقت میکند.
در ادامه به معرفی کشورهایی که برنامه تیکتاک (tik tok) را فیلتر و ممنوع کردهاند، میپردازیم پرداختهایم. همراه ما باشید
استرالیا
دولت استرالیا اعلام کرد تمامی برنامههای نرم افزار تیکتاک از روی وسایل ارتباطی دولت فدرال این کشور به دلایل امنیتی پاک خواهد شد.
آمریکا
بیش از نیمی از ایالتهای آمریکا استفاده از نرم افزار تیکتاک را در ادارات و دستگاههای دولتی ممنوع کردند؛ علت ممنوعیت تیکتاک در دستگاههای دولتی به دلیل نگرانیهای امنیت ملی اعلام شده است.
کانادا
کانادا استفاده از اپلیکیشن تیکتاک در دستگاههای دولتی را به دلیل نگرانی از رعایت نشدن حریم خصوصی ممنوع کرد.
تایوان
تایوان استفاده از اپلیکیشن تیک تاک روی دستگاههای متعلق به دولت بهدلیل خطر امنیت ملی را ممنوع اعلام کرد.
اندونزی
اندونزی تیکتاک را به دلیل ارائه محتوای نامناسب، خشن و خدشه دار شدن فیلتر کرد.
هند
هند تیکتاک را به دلیل خطر امنیت ملی مسدود کرد.
بلژیک
بلژیک استفاده از تیک تاک در موبایل مقامات فدرال این کشور را به دلیل نگرانیهای مربوط به خطرات امنیتی ممنوع کرد.
نیوزلند
نیوزلند استفاده از تیکتاک در گوشیهای دولتی را بهدلیل نگرانیهای امنیتی ممنوع کردند
اتحادیه اروپا
نهاد اجرایی اتحادیه اروپا هزاران کارمند خود را از استفاده تیکتاک ممنوع و اعلام کرد: «این اقدام با هدف محافظت از کمیسیون در برابر تهدیدات و اقدامات امنیت سایبری انجام میشود».
بنگلادش
بنگلادش، استفاده از تیکتاک را با سوء مصرف مواد مخدر مقایسه کرده و اعلام کرد که استفاده از این اپلیکیشن چینی به دلیل ارائه محتوای غیر اخلاقی بنگلادش ممنوع شده است.
پاکستان
پاکستان بارها تیکتاک را ممنوع کرده است، اما آخرین ممنوعیت در نوامبر ۲۰۲۰ بود و دلیل ممنوعیت آن ارائه محتوای ناشایست اعلام شد.
افغانستان
طالبان دلیل مسدود کردن این اپلیکیشن در افغانستان را گمراهی جوانان و مصرف شدن وقت بیش از حد جوانان در این مسیر خوانده است.
ایران
اپلیکیشن تیکتاک در ۲۱ مهر ۱۳۹۸ به صورت یک طرفه دسترسی کاربران ایرانی را قطع کرد. سپس توسط کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه که زیر نظر دادستان کل کشور ایران فعالیت میکند، فیلتر شده و به طور کلی از کار افتاده است.
به معنای دیگر، استفاده از اپلیکیشن چینی تیکتاک برای کاربران ایرانی از ابتدا در ایران با فیلترینگ مواجه شد. اما بعدا شرکت چینی مالک این اپلیکیشن دسترسی کاربران با آی پی ایران را به طور کامل مسدود کرده است.
در حال حاضر تنها راه دسترسی به تیکتاک در ایران، خارج کردن سیمکارت از دستگاه تلفن همراه و رفع هر نوع شناسایی از جانب تیکتاک به موقعیت ایران است.