سایه ریاستجمهوری ترامپ بر اجلاس آبوهوایی کاپ ۲۹ در باکو
بیست و نهمین نشست کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل (COP29)، روز دوشنبه در حالی در شهر باکو آغاز شد که نگرانیها درباره ریاستجمهوری دونالد ترامپ بر این نشست سایه انداخته است.
این نشست در حالی برگزار میشود که کشورهای در حال توسعه خواستار تأمین بودجههای لازم برای مقابله با بحرانهای اقلیمی هستند؛ به ویژه پس از یک سال پر از فجایع اقلیمی که اهمیت تأمین مالی در این حوزه را برجستهتر کرده است.
نمایندگان ۱۹۸ کشور امیدوارند در این نشست به توافقی برای تأمین سالانه یک تریلیون دلار بودجه اقلیمی برای کشورهای در حال توسعه دست یابند. این بودجه جایگزین هدف پیشین ۱۰۰ میلیارد دلاری خواهد شد که دیگر کافی نیست.
سیمون استیل، دبیر اجرایی کنوانسیون چارچوب سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی، در نشست افتتاحیه COP29 گفت: «باید از این ایده که تأمین مالی اقلیمی نوعی خیرخواهی است، دست برداریم. هدف جدید تأمین مالی اقلیمی به نفع تمامی کشورهاست، حتی کشورهای بزرگ و ثروتمند.»
یکی از چالشهای مهم در این نشست، تأمین بودجه برای مقابله با تغییرات اقلیمی است که در عین حال با نگرانیهای اقتصادی و جنگهای اوکراین و غزه رقابت میکند. همچنین انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده، نگرانیهایی را در خصوص کاهش تعهدات اقلیمی آمریکا ایجاد کرده است. ترامپ پیشتر تغییرات اقلیمی را انکار کرده و اعلام کرده بود که آمریکا را از توافقنامه پاریس خارج خواهد کرد.
از جمله رهبرانی که انتظار میرود در این نشست حضور نداشته باشند، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا هستند. در همین حال، پیشنهادات چین که از سوی گروه کشورهای صنعتی BASIC مطرح شده، خواستار بررسی محدودیتها و اقدامات حمایتی تجاری مانند تعرفههای کربنی اتحادیه اروپا است که از سال ۲۰۲۶ اجرایی خواهند شد.
همچنین وعده ترامپ در خصوص اعمال تعرفههای ۲۰ درصدی بر تمامی کالاهای خارجی و ۶۰ درصدی بر کالاهای چینی، بر نگرانیها در نشست COP29 افزوده است.
در حالی که نگرانیها از بازگشت ترامپ همچنان ادامه دارد، آمریکا تحت ریاست بایدن اعلام کرده است که قصد دارد توافقی در زمینه تضمین وامهای بانک توسعه آسیایی را برای مقابله با تغییرات اقلیمی به تصویب برساند.
امسال در راه تبدیل شدن به گرمترین سال تاریخ است و بسیاری از کشورها با چالشهای ناشی از پدیدههای اقلیمی مانند سیل، خشکسالی و طوفانهای شدید دست و پنجه نرم میکنند.