خروج سرمایه و فرار مغزها بلای جان اقتصاد ایران
گزارش وبسایت فرانسوی «لا تریبون» نشان میدهد ایران در نبود فضای آزاد و ثبات اقتصادی شاهد خروج گسترده سرمایه از کشور است و این مسئله تأثیر عمیقی بر اقتصاد آن گذاشته است.
بر اساس اطلاعاتی که مجلس ایران منتشر کرده، 60 میلیون ایرانی زیر خطر فقر زندگی میکنند و در هشت سال گذشته بیش از 160 میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است.
گزارشی که مرکز پژوهشهای مجلس در ماه ژوئن 2019 منتشر کرده نشان میدهد تنها در سالهای 2017 و 2018 بیش از 59 میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است. این مسئله ثابت میکند خروج سرمایه با بیثباتی سیاسی در ایران رابطه مستقیم دارد.
این گزارش خاطرنشان میکند که اعتراضات مردم علیه قدرت در ایران منجر به تشدید خروج سرمایه شده است و سرمایهگذاران ایرانی اکنون ترجیح میدهند در انگلیس، کانادا و ترکیه ملک بخرند.
در این گزارش آمده است: در ماه دسامبر اعتراضات گستردهای علیه دولت شکل گرفت و شعارهایی که در این اعتراضات سر داده شد نشان میدهد مردم از فساد گسترده، مشکلات اقتصادی و حاکمیت مذهبی خسته و عصبانیاند.
بر اساس گزارشی که کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل در ماه ژوئن 2020 منتشر کرد، سرمایهگذاری خارجی در ایران در سال 2019 نسبت به سال پیش از آن 36.5 درصد کاهش یافته و به 1.5 میلیارد دلار رسیده است. این پایینترین رقم در 17 سال گذشته محسوب میشود.
مجید ابهری، جامعهشناس ایرانی، میگوید ضرری که فرار نخبگان ایرانی در سالهای اخیر به اقتصاد این کشور وارد کرده 300 برابر بیشتر از جنگ هشت ساله با عراق بوده است.
روزنامه ایرانی آرمان ملی در گزارشی که روز 2 بهمن 99 منتشر شد، با اشاره به روند گسترده و رو به رشد فرار مغزها مینویسد: «آمارهای جهانی میگويد غالب ايرانيان مهاجر تحصيلکرده و متخصصاند. اين آمار در شرايطي از سال 1390 تا 1399 دو برابر شده که طی ساليان اخير، به دليل مشکلات اقتصادی، مهاجرت از نخبگان به افراد سطوح پايين جامعه کشيده شده و حالا هزاران ايرانی، در کمپها يا زندانهای کشورهای ديگر در انتظار سرنوشتشان هستند.»
مجید ابهری در مصاحبه با این روزنامه میگوید «سرمايههای اصلی و اساسی هر کشور حلقههای چاه و ميادين گاز و معادن نيست، بلکه سرمايه آن کشور مغزها و استعدادهای جوان است»، اما به گفته او در حال حاضر فارغالتحصیلان ایرانی احساس سرخوردگی میکنند.