افغانستان به پناهگاه جدید «اخوان» تبدیل میشود؟
با تشدید فشار بر اخوان که در چندین کشور به عنوان یک سازمان تروریستی طبقه بندی شده است، اکنون این گروه برای اعضای خود به دنبال پناهگاههای امن جدیدی همچون افغانستان است.
افغانستان آخرین مقصدی بود که اخوان به آن فکر کرد و طی چند روز گذشته، همزمان با تشدید محدودیتهای ترکیه بر فعالیت هایش، هیئتی را به آنجا فرستاد.
این دیدار چندین سؤال را در مورد امکان پذیرایی از اعضای فراری این سازمان در کابل ایجاد کرد، به ویژه در زمان حکومت طالبان، که یکی از برجسته ترین جنبش های برخاسته از جریانات اسلام سیاسی است و بیش از دو سال پیش پس از ۲۰ سال مبارزه با آمریکا به قدرت بازگشت.
با این حال سیفالله ساعی، نویسنده و پژوهشگر افغانستانی، در گفتوگو با العین نیوز، به سه دلیل که اولین آن اختلاف ایدئولوژیک است، این ایده را که افغانستان به مقر سازمان تروریستی اخوان تبدیل شود رد کرد.
این محقق افغان توضیح داد که جنبش طالبان ایدئولوژی مذهبی خاص خود را دارد که به «دیوبندیسم» معروف است و به علمای دین در منطقه دیوبند هند نسبت داده می شود.
او خاطرنشان کرد که با توجه به این موضوع، جنبش طالبان از ورود اعضای این گروه استقبال نخواهد کرد چرا که بر اساس آن، در زمره «غیر تقلید» قرار میگیرند.
وی افزود رهبران جنبش معتقدند دلیل اصلی پراکندگی مردم افغانستان اختلاف در مسائل دینی است و این بدان معناست که طالبان وجود گروهی مانند اخوان را که ایدههایش با آنها تفاوت دارد، نمی پذیرند.
این نویسنده افغان می گوید افغانستان میتواند از کسانی که در زمینههای اقتصادی و آموزشی به این کشور کمک می کنند و یا به عنوان افراد دارای مهارت، استقبال و پذیرایی کند و حتی از زحمات آنها تشکر کند، اما به شرطی که به عنوان یک عضو خاص سازمان یا جنبش به آنجا نیایند، زیرا در این صورت حضور آنها را نمی پذیرد و یا اجازه فعالیت آنها را در داخل کشور نمیدهد.
امارات متحده عربی، عربستان سعودی و مصر همگی اخوان را در زمره گروههای تروریستی طبقهبندی می کنند، آنها کشورهایی هستند که در جهان عرب و اسلام نفوذ دارند و افغانستان با آنها روابط و ارتباطات عمیقی دارد.
البته سفر اخیر هیئت اخوان به افغانستان که اهدافش هم به وضوح اعلام نشد، دومین سفر در نوع خود است.
محمد فتحی الشریف، رئیس مرکز تحقیقات و مطالعات عربی، در مورد تلاشهای اخوان برای پناهندگی در افغانستان اظهار داشت: طالبان اعضای اخوان را به حضور میپذیرد اما پناهگاه امنی برای آنها فراهم نمیکند.
رئیس مرکز تحقیقات و مطالعات عربی در گفتوگو با العین نیوز توضیح داد دولت طالبان در شرایطی که از زمان تسلط بر کشور به وجود آمده است، نیاز مبرمی به روابط خوب با کشورهای مختلف دارد. این نشان می دهد که موضوع در مورد کشورهای قدرتمندی مانند مصر و امارات نیز متفاوت خواهد بود.
این کارشناس مسائل سیاسی معتقد است که حکومت افغانستان برای میزبانی از گروهی از فراریان درگیر خونریزی، حاضر به از دست دادن قاهره، امارات، ریاض و حتی برخی کشورهای دیگر را که در حال رویارویی با تروریسم هستند، نخواهد بود.