آیا پس از واکسیناسیون می توان کرونا را گرفت؟
این در حالی است که جنجال واکسن فایزر به همین جا ختم نمیشود. هفته گذشته یک پرستار بخش اورژانس به نام متیو دبلیو در سن دیهگو آمریکا ۸ روز پس از دریافت واکسن فایزر به کووید ۱۹ مبتلا شد.
البته برخی کارشناسان معتقدند احتمال دارد وی قبل از دریافت واکسن به کووید ۱۹ مبتلا شده باشد.
پس از یک پرستار، این بار یک پزشک آمریکایی بخش اورژانس ۹ روز پس از دریافت واکسن کووید۱۹ فایزر به این بیماری مبتلا شد.
با این وجود با فاصله چند روز، یک پزشک آمریکایی بخش اورژانس به نام جاش میگل در ایالت جورجیا، از ابتلای خود به ویروس کرونا ۹ روز پس از دریافت دوز اول واکسن خبر داد. او در این باره گفت که هشت روز اولیه پس از دریافت واکسن بسیار مهم است. افراد باید کاملاً ایزوله باشند، ماسک استفاده کنند، دستهایشان را بشویند و از تردد خودداری کنند.
دانشمندان در این باره گفتند که دریافت اولین دوز واکسن فایزر نمی تواند خطر ابتلا به عفونت را پیشگیری کند، بلکه باید دو دوز واکسن فایزر را دریافت کند.
پس از تزریق واکسن، در صورت ورود همان عامل بیماریزا به بدن فرد، سیستم ایمنی چند برابر مقدار معمول، آنتیبادی تولید میکند و قبل از ایجاد بیماری آن را نابود میسازد. این ساز و کار، واکسنها را به داروهایی قدرتمند تبدیل کرده است. بر خلاف اکثر داروها که بیماری را معالجه یا درمان میکنند، واکسن با ایجاد مصونیت، مانع از بروز بیماری میشود.
چند نکته وجود دارد که واکسن فایزر-بیوانتک را نسبت به واکسنهای دیگر جهان برای بیماریهای دیگر متمایز میکند. تا قبل از این واکسن (و البته واکسنهای دیگر کووید-۱۹) همه واکسنهایی که برای بیماریهای واگیر تولید میشدند، چندین سال پس از شیوع آن بیماری آمادهی استفاده میشدند. به علاوه، هیچ واکسنی برای پیشگیری از آلودگی انسان به ویروس کرونا وجود نداشت (ویروس کرونایی که عامل بیماری کووید-۱۹ است، یکی از اعضای خانواده ویروسهای کروناست که پیش از سال ۲۰۱۹ نیز شناسایی شده بودند).
شرکت داروسازی فایزر اعلام کرده واکسنی که هفته پیش خبرش را داده بود، ظاهرا در بیش از ۹۴ درصد افراد بالای ۶۵ سال موثر بوده است.
این اطلاعات جدید مربوط به مرحله سوم آزمایش بالینی واکسن ضدکرونا است که نشان میدهد واکسن تولید شده در میان افراد با سن، قومیت و نژاد مختلف تاثیر یکسان دارد.
در پایان این مرحله شرکت آمریکایی فایزر که با همکاری شرکت آلمانی بایوانتک این دارو را ساخته امیدوار است بتواند اجازه استفاده اضطراری از این واکسن را در آمریکا بگیرد.
یافتههای این تحقیق مربوط به آزمایش بالینی دو نوبت واکسن در بیش از ۴۱ هزار نفر در سراسر جهان است.
هفته گذشته فایزر و بیوانتک اطلاعات اولیه آزمایش واکسن را منتشر کردند که نشان میداد در ۹۰ درصد افراد تحت آزمایش این واکسن بدون عوارض جانبی جدی بوده است.