آیا واکسن سرطان پوست، روی دیگر سرطانها هم جواب میدهد؟
پژوهشگران انگلیسی که اولین واکسن سرطان مبتنی بر فناوری نوآورانه «امآرانای» را برای درمان ملانوم یا سرطان پوست آزمایش کردهاند میگویند این ماده در درمان دیگر سرطانها نیز آزمایش میشود.
دکتر هدر شاو، محقق ملی هماهنگکننده این کارآزمایی، میگوید این تزریقها پتانسیل درمان افراد مبتلا به ملانوم را دارند و در سرطانهای دیگر از جمله ریه، مثانه و کلیه آزمایش میشوند.
این واکسن سفارشی که "نئوآنتی ژن درمانی فردی" نامیده میشود، برای تحریک سیستم ایمنی بدن طراحی شده تا بتواند با نوع خاص سرطان و تومور هر بیمار به طور جداگانه مقابله کند.
دکتر شاو میگوید: "این یک درمان کاملاً فردی است که برای هر بیمار به صورت اختصاصی ساخته میشود. ساختار واکسن با ژنتیک مخصوص تومور آن فرد هماهنگ است."
این واکسن به سیستم ایمنی آموزش میدهد تا پادتنهایی برای حمله به آنتیژنهای سلولهای سرطانی بسازد. برای طراحی آن، نمونه تومور بیمار برداشته شده و دیانای آن توالییابی میشود که در این فرآیند از هوش مصنوعی نیز استفاده میشود.
نتایج آزمایشهای مرحله دوم نشان داد احتمال مرگ یا بازگشت سرطان در افرادی که این واکسن را همراه با درمان ایمونوتراپی دریافت کردند، نسبت به گروه کنترل تقریباً نصف (۴۹ درصد) کاهش یافته است.
در این مرحله نهایی کارآزمایی که توسط بنیاد NHS لندن هدایت میشود، بیماران هر سه هفته یک بار یک میلیگرم از واکسن امآرانای را به همراه دوز دیگری از ایمونوتراپی برای حدود یک سال دریافت خواهند کرد.
فناوری امآرانای پیش از این در تولید واکسنهای کرونا نیز استفاده شده بود. اکنون محققان امیدوارند با بهرهگیری از همین فناوری، بتوانند انقلابی در درمان سرطانها به وجود آورند.