حیرت دانشمندان پس از دادن کوکائین به موش آزمایشگاهی!
دانشمندان برای مطالعه بر روی اختلال مصرف مواد مخدر، به موشهای آزمایشگاهی کوکائین دادند و از نتایج به دست آمده شگفتزده شدند.
شناسایی گروههایی که در معرض خطر ابتلا به اختلال مصرف مواد هستند، در حال تبدیل شدن به یک محور اصلی در استراتژیهای پیشگیری است. با این حال، دانشمندان مدتهاست که در درک علت ابتلای برخی افراد به این اختلالات و عدم ابتلای دیگران با مشکل مواجه بودهاند.
تمرکز این پژوهش اخیر بر روی نشانههای تنفرآور یا تجارب ناخوشایندی است که همراه با مصرف مواد اعتیادآور رخ میدهد. این نشانهها شامل مواردی مانند مزه تلخ، استنشاق دود و استفاده از سوزن هستند.
محققان میگویند واکنش اولیه افراد به این تجارب میتواند به تشخیص میزان آسیبپذیری آنها در برابر اعتیاد کمک کند. دکتر تراویس موشاک، زیستشناس دانشگاه تگزاس در ال پاسو و نویسنده این مطالعه، توضیح داد که این پژوهش اولین مطالعهای است که از همان تجربه اول مصرف مواد، به بررسی همزمان نشانههای ناخوشایند و مصرف مواد میپردازد.
این مطالعه که در مجله Drug and Alcohol Dependence منتشر شده، شامل تقریباً ۳۰ موش آزمایشگاهی بود. این موشها این فرصت را داشتند که با قراردادن بینی خود در یک سوراخ مشخص، دوزهای کوچکی از کوکائین را به خود تزریق کنند. هر دوز کوکائین، با دوزی از ماده تلخمزه کینین همراه بود.
پژوهشگران واکنش موشها به این تجربه ترکیبی مثبت و منفی را بررسی کردند تا مشخص کنند که آیا تلخی کینین مانع از لذت بردن آنها از کوکائین میشود یا خیر.
سه الگوی مشخص در میان موشها مشاهده شد و الگوی سوم، غیرمنتظره بود. گروه اول به شدت نسبت به کینین واکنش نشان داده و مصرف کوکائین را بهطور کامل متوقف کردند. موشاک این واکنش را به افرادی تشبیه میکند که پس از یک تجربه منفی با مواد مخدر، دیگر به مصرف آن ادامه نمیدهند.
گروه دوم مصرف کوکائین را با دوزهای پایین آغاز کردند و بهتدریج میزان مصرف خود را افزایش دادند. این الگو نشان میداد که تلخی کینین به اندازه کافی برای بازدارندگی آنها مؤثر نبوده و لذت کوکائین ارزش این تلخی را داشته است.
گروه سوم که غیرمنتظره بود، مصرف کوکائین را با دوزهای بالا آغاز کردند اما بهتدریج میزان مصرف خود را کاهش دادند. موشاک در این باره گفت: «گروه سوم ما را شگفتزده کرد. به نظر میرسید که بیش از حد مصرف کردهاند و ترکیب کوکائین زیاد و محرک ناخوشایند، آنها را تحت تأثیر قرار داده است.»
این یافتهها میتواند توضیح دهد که چرا برخی افراد به الگوهای اعتیادی دچار میشوند. موشاک افزود که تحقیقات آینده بر روی بخشهایی از مغز متمرکز خواهد شد که در طول تجربه همزمان مواد مخدر و نشانههای ناخوشایند فعال میشوند. او امیدوار است که این اطلاعات به درک بهتر تفاوتهای ژنتیکی و زیستی مرتبط با مصرف مواد کمک کند.
در پایان این مطالعه، موشها از کوکائین جدا شدند و طبق گفته تیم تحقیقاتی، هیچ آسیبی به آنها وارد نشد.