تشکیل فهرستی واحد از سوی محافظهکاران در تهران برای ادامه کنترل مجلس
جناحهای اصلی جنبش محافظهکار ایران با ارائه یک لیست واحد در تهران، پایتخت، برای شرکت در انتخابات پارلمانی که قرار است جمعه آینده برگزار شود، برای افزایش مشارکت در صندوقهای رای موافقت کردند.
خبرگزاریهای دولتی در ایران روز یکشنبه گزارش دادند که «کمیته ائتلاف نیروهای انقلاب»، فراکسیون محمدباقر قالیباف، رئیس فعلی مجلس، و «جبهه بیداری» افراطی با ارائه فهرست واحدی که شامل نامزدهای هر دو جناح است، در تلاش برای تکرار کنترل خود بر ۳۰ مجتمع در پایتخت تهران و حومه در مجلس شورای اسلامی به توافق رسیدهاند.
این لیست بر عهده قالیباف، فرمانده سابق سپاه پاسداران، به همراه رئیس جبهه بیداری، روحانی مرتضی آقا تهرانی، نماینده مجلس فعلی است.
خبرگزاری تسنیم به نقل از ابراهیم رسولی، سخنگوی کمیته ائتلاف نیروهای انقلاب، لیست مشترک را «نهایی» اعلام کرد. سخنگوی «جبهه بیداری» نیز به نوبه خود گفت که دو حزب «پیش از رسیدن به یک فهرست واحد» و دو رئیس مشترک پیرامون «مباحث منفی و مثبت رایزنی کردند.»
هفته گذشته گزارشها حاکی از تغییر حوزه انتخابی قالیباف رئیس مجلس از تهران به زادگاهش شهر مشهد بود که عملاً با تایید باقی ماندن وی در صدر فهرست استانداری تهران اتفاق نیفتاد.
هفته گذشته برخی از چهرههای جریان اصولگرا نگرانی خود را از تعدد فهرستهای انتخاباتی که شانس نامزدهای مستقل یا وابسته به ائتلاف اعتدالگرایان و محافظهکاران را افزایش میدهد، ابراز کردند.
تایید کاندیداتوری قالیباف از تهران در حالی صورت گرفت که محسن دهنوی، یکی از اعضای لیست وی، پس از افشای اطلاعاتی مبنی بر دریافت رشوه از رئیس یک کارخانه ایرانی با یارانش با هدف تسهیل معاملات وی برای خروج از لیست اعلام کرد.
دهنوی پس از اخراج وی توسط مقامات آمریکایی در ژوئیه ۲۰۱۷ به خاطر ارتباطش با بسیج دانشجویی به عضویت پارلمان درآمد. دهنوی سپس بورسیه تحصیلی موسسه فناوری ماساچوست را دریافت کرد.
این اولین انتخاباتی است که کشور پس از اعتراضات مردمی سال ۱۴۰۱ در پی مرگ مهسا امینی زن جوانی که در بازداشت پلیس اخلاق بود، شاهد آن خواهد بود.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران روز یکشنبه گفت که امیدوار است «مجلسی قوی برای حمایت از مردم و کمک به دولت تشکیل دهد.» وی افزود: معتقدم مشکلات در عرصههای مختلف با خدمات دولت و همراهی مردم قابل حل است، ما مصمم هستیم که دشمنان را ناکام بگذاریم.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه نیز به نوبه خود گفت هر رأیی را که رأیدهندگان در انتخابات دادهاند «پرچم ایران را در عرصههای بینالمللی به اهتزاز در میآورد.»
شبح اصلاحطلبان
احزاب اصلی جریان اصلاحطلب پس از رد کاندیداهای اصلی خود و برآورده کردن خواستههای آنها برای مشارکت در روند سیاسی، تمایل دارند از انتخابات فاصله بگیرند. این در حالی است که در روزهای اخیر علی مطهری، نماینده سابق اصولگرا و مورد حمایت اعتدالیون از تشکیل لیست «صدای ملت» خبر داده بود. لیست او شامل برخی از اصلاحطلبان، اعتدالگرایان و نامزدهای مستقل است.
هفته گذشته، فعالان برجسته جریان اصلاحطلب انتقادات شدیدی را به بیانیهای که توسط ۱۱۰ فعال اصلاحطلب امضا شده بود، که برخی از آنها در خارج از ایران ساکن هستند و بیانیه آنها خواستار شرکت در انتخابات شده بود، وارد کردند. علاقه رسانههای دولتی به بازنشر این بیانیه توجه ناظران را به خود جلب کرد.
مطهری پس از اینکه مقامات از شرکت در انتخابات مجلس قبلی و بعداً در انتخابات ریاست جمهوری خودداری کردند، برای کاندیداتوری بازگشت.
مطهری گفت: برخی از کسانی که میگویند: باید این رژیم را برداریم و رژیم دیگری را ایجاد کنیم، توهم هستند. وی افزود: نباید انقلابی را که به راحتی به آن نرسیدیم رها کنیم. وی ادامه داد: سرنگونی نظام به این سادگی نیست، باید برای اصلاح نظام تلاش کنیم، نباید از انتخابات و کاندیداتوری فرار کنیم.
مطهری با اشاره به مذاکرات با هدف احیای توافق هستهای که طی دو سال گذشته بدون پیشرفت متوقف شد ادامه داد: «در شرایط حساس کنونی، برای غربیها، برای کشوری مانند ایران، میزان مشارکت از اهمیت بالایی برخوردار است. کاهش نرخ مشارکت قطعاً باعث میشود که آنها پای میز مذاکره نروند یا به دنبال این باشند که امتیازات بیشتری به دست آوریم، اما مشارکت بالا به ما دست برتر را در مذاکرات میدهد.»
سایتهای ایرانی به نقل از حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان و نماینده رهبر ایران، به تلویزیون دولتی گفتهاند که «دشمن تمام توان خود را بسیج میکند تا مردم در انتخابات شرکت نکنند.» وی افزود: شرکت نکردن در انتخابات، همکاری با دشمنان است.
اما شریعتمداری گفت: وقتی مردم میبینند وزیر مسکن لاف میزند که پروژه مسکنی را افتتاح نکرده یا وزیری که سالها وزارت نیرو را در دست داشت میگوید ما با وجود قطعی برق نیروگاه نمیسازیم یا وزیر نفتی که راهاندازی پالایشگاههای نفت را کار کثیف میداند» کسانی که خودکفایی را مضحک میدانند و در عمل هم اعمال میشود، طبیعتاً این کار روی مردم تأثیر میگذارد که در انتخابات رای دادند، اما هشدار میدهد که آنها چیزی نیستند که میخواهند.»
شریعتمداری با اشاره به اینکه شورای نگهبان، نهاد ناظر بر اجرای انتخابات، درخواست معرفی ۱۵ هزار نامزد را تایید کرد، خاطرنشان کرد: هر ۵۱ کاندیدا برای یک کرسی با هم رقابت میکنند. وی افزود: از همه احزاب و گرایشها کاندیدا وجود دارد، اما نباید ترس از رای نیاوردن را به قیمت کمبود کاندیدا گذاشت.
وی ادامه داد: احزاب مختلف در انتخابات حضور دارند و دبیرکل یکی از احزاب اصلاحطلب گفت که این احزاب در اقصی نقاط کشور نامزد دارند.
شریعتمداری با اشاره به کمپین انتخابات گفت: اگر شرایط انتخابات آنطور که شما تصور میکنید نیست، دلایل مختلفی دارد. یکی از آنها این است که صدا و سیما کانالهایی را اعلام کرد و کاندیداها ترجیح میدهند تبلیغات خود را از طریق این کانالها یا شبکههای اجتماعی دنبال کنند، به همین دلیل دیگر مانند گذشته شاهد بنر و پوستر در خیابانها نیستیم.
اما وی افزود: من هم قبول دارم که فضای انتخابات آنچنان که باید داغ نیست و دلایلی از جمله تلاشهای فراوان رسانههای بیگانه و متخاصم که توسط برخی از ما دامن زده میشود در میان است. این دلایل نوعی نارضایتی است که به ویژه از شرایط معیشتی و اقتصادی نشأت میگیرد.»
شریعتمداری گفت: دشمن تمام توان خود را برای جلوگیری از حضور مردم در انتخابات بسیج میکند و برای رسیدن به اهداف خود به بهانههای مختلف متوسل میشود، بنابراین عدم مشارکت به معنای بازکردن دالان به روی دشمن است. وی ادامه داد: دشمن عاجزانه به دنبال ایجاد شکاف در وحدت ملی است تا در درون آن حرکت کند.
مبارزات انتخاباتی از پنجشنبه گذشته آغاز شد. در دو روز گذشته چند کلیپ در تلگرام پخش شده که نشان میدهد در برخی از ستادهای نامزدهای انتخاباتی در سراسر کشور، در برخی از ستادهای نامزدهای انتخاباتی در سراسر کشور، موسیقی و رقص با ضرب آهنگهای پاپ از سوی هنرمندان داخلی اجرا میشود.
محمد جواد حاج علی اکبری، امام جمعه تهران و نماینده ولی فقیه در تشریح حضور در انتخابات گفت: «با ثبت نام در صفوف وفاداران به مهدی منتظران، مهدی با مشارکت قوی باید بنر را تکان دهیم.»
روحانی بانفوذ علی رضا پناهیان که به خطبههای مذهبی شهرت دارد، گفت: انتخابات راه مردم برای یاری و همراهی با مهدی منتظر است. وی افزود: انتخابات برای کسانی که در عصر غیبت میخواهند امام را یاری کنند، بعد از مسئولیت اجتماعی است.
هاشم حسینی بوشهری، سرپرست حوزه علمیه قم نیز در این دیدار گفت: رای مردم موجب رضایت مهدی منتظر میشود. وی افزود: برخی مشکلات همچنان در کشور وجود دارد و مربوط به خارج نیست، مسائلی مانند آب و بیکاری جوانان از مسائلی نیست که از خارج حل شود.
هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در تریبون ایکس نوشت: ظهور مهدی در قانون اساسی ایران به عنوان یکی از اهداف جمهوری اسلامی ایران منعکس شده است، هدفی که میتوان فردا و خیلی زود به آن دست یافت.»