۱۴۰ کشور اعلامیه COP28 در مورد سیستمهای غذایی و کشاورزی را امضا کردند
ریاست COP28 اعلام کرد که ۱۴۰ کشور اولین «اعلامیه COP28 در مورد کشاورزی پایدار، سیستمهای غذایی تابآور و اقدام اقلیمی» را امضا کردهاند.
دکتر سلطان احمد الجابر ریاست COP28 همچنین از بسیج بیش از ۲.۶ میلیارد دلار برای حمایت از امنیت غذایی در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی و انعقاد مشارکت جدید بین امارات متحده عربی و بنیاد بیل و ملیندا گیتس برای حمایت از نوآوریها در زمینه سیستمهای غذایی خبر داد.
این در جریان نشستی که در اجلاس جهانی اقدام اقلیمی به ریاست جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی، جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا، فیامی نائومی ماتاوا، نخست وزیر سوموآ، و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده برگزار شد، صورت گرفت.
در همین راستا، مریم بنت محمد المحیری، وزیر تغییر اقلیم و محیطزیست و مسئول پرونده سیستمهای غذایی در کنفرانس COP28، موفقیت در دستیابی به اهداف توافقنامه پاریس و حفظ امکان دستیابی به هدف جلوگیری از افزایش دمای جهانی بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد و کمک به تسریع رسیدگی به ارتباط نزدیک بین سیستمهای غذایی، کشاورزی و آب و هوا را بیان کرد.
وی بر نیاز کشورها به قرار دادن سیستمهای غذایی و کشاورزی در قلب جاهطلبیهای اقلیمی خود و کاهش انتشار گازهای گلخانهای جهانی برای حفاظت از کشاورزان، زندگی و معیشت آنها در جوامعی که بیشترین آسیب را نسبت به پیامدهای تغییرات آب و هوایی متحمل میشوند، تاکید کرد. وی خاطرنشان کرد تا زمانی که COP28 شاهد گامی تعیینکننده در ادغام سیستمهای کشاورزی پایدار و سیستمهای غذایی به عنوان عوامل توانمندکننده حیاتی در مقابله با پیامدهای تغییرات آب و هوایی باشد، تعهد کشورهای سراسر جهان امروز به ساختن یک سیستم غذایی پایدار جهانی در آینده کمک خواهد کرد.
وی تاکید کرد: با تلاش و همکاری مشترک میتوان تحولی اساسی در حوزه غذا و کشاورزی ایجاد کرد تا آینده بهتری برای خانوادهها و کشاورزان بسازد.
۱۴۰ کشور امضاکننده اعلامیه COP28 در مورد کشاورزی پایدار، سیستمهای غذایی انعطافپذیر و اقدام اقلیمی شامل بیش از ۵.۷ میلیارد نفر و حدود ۵۰۰ میلیون کشاورز هستند، ۷۰ درصد مواد غذایی را تولید میکنند و مسئول ۷۶ درصد از کل انتشارات سیستم غذایی جهانی هستند. اجماع جهانی در مورد این اعلامیه به تقویت سیستمهای غذایی، ایجاد انعطافپذیری آب و هوا، کاهش انتشار جهانی و حمایت از تلاشهای جهانی برای مقابله با گرسنگی، در راستای اهداف توسعه پایدار سازمان ملل کمک خواهد کرد.
این اعلامیه که اولین نوع خود در سیستم کار کنفرانسهای طرفین است، بر نیاز فوری به اقدام مشترک در مورد تغییرات آب و هوایی که بر زندگی بخش بزرگی از جمعیت جهان، تأثیر منفی میگذارد، تأکید میکند.
سیستمهای غذایی برای برآوردن نیازهای اجتماعی و افزایش ظرفیتها برای انطباق با پیامدهای تغییرات آب و هوایی ضروری هستند، اما در عین حال مسئول یک سوم کل انتشار گازهای گلخانهای هستند و مالکان خرد در کشورهای با درآمد کم و متوسط هستند.
نکات مهمی که در جلسه اعلام شد
در این جلسه، اعلام شد که امارات متحده عربی و بنیاد بیل و ملیندا گیتس یک مشارکت ۲۰۰ میلیون دلاری در زمینه سیستمهای غذایی، نوآوری کشاورزی و اقدامات آب و هوایی، با تمرکز بر تحقیقات کشاورزی، تحریک نوآوریهای بیشتر، و تامین بودجه برای ارائه پشتیبانی فنی بیشتر راهاندازی کردهاند.
همچنین همکاری بین امارات متحده عربی و گروه مشورتی تحقیقات بینالمللی کشاورزی با هدف متحد کردن تلاشهای سازمانهای بینالمللی فعال در تحقیقات در زمینه امنیت غذایی، تابآوری آب و هوا و سازگاری با تغییرات اقلیمی اعلام شد.
کنفرانس COP28 و گروهی از شرکا نیز برنامه همکاری فنی را با هدف ارائه پشتیبانی و تبادل تجربیات با کشورها برای کمک به دستیابی به اهداف بیانیه، اعلام کردند. شرکای ملحق شده به این برنامه متعهد شدند که بیش از ۲۰۰ میلیون دلار همکاری جدید و نوآورانه ارائه دهند و در عین حال متعهد به افزایش حمایتهای مالی ارائه شده باشند.
راهاندازی برنامه اقدام COP28 برای فضاهای زیستمحیطی طبیعی تجدیدپذیر با همکاری ریاست COP28، شورای تجارت جهانی برای توسعه پایدار، و گروه مشاوره بوستون، با حمایت دفتر قهرمانان آب و هوای سازمان ملل متحد، اعلام شد. هدف از متحد کردن تلاشهای سازمانهای غذایی و کشاورزی پیشرو، برای تسریع انتقال به سیستمهای کشاورزی احیاکننده، آوردن ۱۶۰ میلیون هکتار به کشاورزی احیاکننده تا سال ۲۰۳۰، ارائه سرمایهگذاریهای آتی به ارزش ۲.۲ میلیارد دلار و مشارکت ۳.۶ میلیون کشاورز در سراسر جهان است.
در این جلسه، فراخوانی برای اقدام در گذار به سیستمهای کشاورزی احیاکننده و حفاظت از مردم، طبیعت، محیطزیست و اقلیم توسط دفتر قهرمانان آب و هوای سازمان ملل متحد با همکاری فهالان غیردولتی از جمله کشاورزان، بومیها، مردم، مصرفکنندگان، جوانان، شرکتها، مؤسسات مالی، مؤسسات بشردوستانه و سایرین راه اندازی شد. هدف این امر حمایت از اعلامیه و تأکید بر نیاز به اقدام در مورد سیستمهای غذایی توسط همه فعالان است.
برنامه کاری COP28 برای سیستمهای غذایی و کشاورزی بر چهار ستون استوار است: بسیج تلاشهای رهبری ملی در سطح کشور، مشارکت دادن سهامداران غیردولتی، گسترش دامنه نوآوری و تأمین بودجه لازم.
کنفرانس COP28 مشارکت همه ذینفعان را در هر مرحله از فرآیند کشاورزی از تولید تا مصرف و تامین مالی، از جمله کشاورزان، جامعه مدنی، مشاغل و دولتهای محلی تضمین میکند تا انتقال به سیستمهای کشاورزی احیاکننده را تسریع بخشد.