مطالعه جدید: کارگران اهرام با مس مسموم شده بودند
ساخت مجموعه اهرام مصر، از جمله هرم بزرگ جیزه که یکی از عجایب دنیای باستان به شمار میرود، در زمان خود هزینههای زیادی در بر داشته است.
دانشمندان اکنون معتقدند که این هزینهها تنها مالی نبوده بلکه به مشکلات سلامتی برای کارگران و ساکنان منطقه نیز منجر شده بود.
بر اساس یافتههای جدید یک مطالعه که نتایج آن در در نشریه علمی «ژئولوژی» منتشر شده است، محققان با بررسیهای دقیق در بندر خوفو که در نزدیکی اهرام قرار دارد، متوجه شدند که کارگران این پروژه عظیم در معرض سطوح بسیار بالای مس قرار داشتهاند و احتمالا اولین قربانیان مسمومیت با فلزات در تاریخ بشریت هستند.
تحقیقات نشان میدهد که آلودگی ناشی از مس در این منطقه از حدود ۳۲۶۵ سال قبل از میلاد آغاز شده و تا حدود ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد ادامه داشته است.
این آلودگی شدید به دلیل فعالیتهای صنعتی گستردهای بوده که برای ساخت ابزارهای مورد نیاز در ساخت اهرام صورت میگرفته است. وجود آرسنیک در نمونههای خاک نیز این فرضیه را تقویت میکند که کارگران در ساخت ابزارهایی مانند تیغه، اسکنه و مته مشغول بودهاند.
آلن ورون، استاد دانشگاه اکس مارسی و از نویسندگان این مطالعه، گفت که سطوح مس در این ناحیه «۵ تا ۶ برابر» بیشتر از محیط طبیعی بوده است.
قرار گرفتن در معرض مقادیر بالای مس میتواند عوارض جدی برای سلامتی داشته باشد. این عوارض شامل استفراغ، اسهال، حالت تهوع، درد شکم و در موارد شدیدتر آسیب به کلیهها و کبد میشود.
اگرچه مشخص نیست که مصریان باستان چه اثراتی را به دلیل این آلودگی متحمل شدهاند، اما محققان معتقدند که این آلودگی شدید بر سلامت و طول عمر کارگران تاثیر منفی گذاشته است.
دکتر ورون در این باره گفت: «با توجه به سطوح بسیار بالا مس میتوان گفت که احتمالاً فعالیت صنعتی در این منطقه قابل توجه بوده است. این مسئله همچنین نشان داد که ساکنان منطقه نسبت به این سطح آلودگی مقاوم بودهاند.»