گزارش تصویری | بازگشایی یک جاده 3000 ساله در مصر
شهر باستانی «اقصر» در جنوب مصر روز پنجشنبه (4 آذر) شاهد افتتاح یک جاده و محوطه باستانشناسی 3000 ساله با حضور عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور این کشور بود.
پس از بیش از هفت دهه تلاش برای حفاری یک پیادهروی باستانی در نزدیکی شهر اقصر، سرانجام خیابان سه هزار ساله «الکباش» یا قوچها که نماد آمون، خدای مصر باستان است، روز پنجشنبه و در مراسمی ویژه به روی عموم مردم باز شد.
جاده «الکباش» یک خیابان باستانی بهجامانده از روزگار فراعنه است که در نوع خود بی نظیر بوده و صدها مجسمه باستانی در طرفین آن قرار دارد. طول این خیابان 2 هزار و 700 متر و عرض آن نیز حدود 76 متر است که معبد مشهور کارناک را به معبد اقصر متصل میکند.
مقامات مصر در چند ماه اخیر روی این خیابان و معابد کارناک و اقصر مرمتهای اساسی انجام دادهاند.
در مراسم باشکوه بازگشایی این محوطه باستانی، آیینهای عید مصر باستان «ایپت» به نمایش درآمدند.
عيد مقدس «ايپت» يا «تاورت» جشنی در مصر باستان بوده که سالانه در شهر تبس (اقصر کنونی) و همزمان با بالا آمدن آب نیل برگزار میشده است.
در این جشن کشتیهای مقدس حامل مجسمههای خدایان سهگانه تبس (آمون، موت و فرزندشان خونسو) در رژه بزرگی در جاده «الکباش» از معبد کارناک به معبد اقصر حرکت میکردند.
بر اساس مطالعات باستانشناسان، ساخت خیابان «الکباش» در دوران پادشاهی جدید آغاز شده و در زمان سلطنت سلسله سی ام نکتانبوس یکم در حدود سالهای 380 تا 362 قبل از میلاد به پایان رسید، اما این خیابان در طول قرنها زیر لایههای شن مدفون شد.
این خیابان در سال 1949 و زمانی که باستانشناس مصری محمد زکریا غنیم هشت مجسمه را در نزدیکی معبد اقصر کشف کرد، شناسایی شد. در ادامه حفاریهای متعددی که بین سالهای 1964 تا 2000 در این منطقه انجام شد، خیابان «الکباش» کاملا از زیر خاک بیرون آمد.
تاکنون 1057 مجسمه اصلی در این خیابان پیدا شده که به سه گروه کلی انسان، شیر و قوچ و تلفیق آنها تقسیم میشوند.