امارات و کره جنوبی؛ مشارکتی استراتژیک با چشمانداز توسعه و رفاه
روابط امارات و کره جنوبی دارای ویژگیهای خاصی است که به طور مداوم آن را به سمت رشد و پیشرفت سوق داده تا زمانی که به سطح یک مشارکت استراتژیک خاص رسیدهاند.
این مشارکت تجسمی از دیدگاههای دو طرف برای آینده توسعه، رفاه و پایداری آنها در هر دو کشور شده است.
فردا سهشنبه سفر رسمی شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات، به جمهوری کره جنوبی، نقطه عطفی در مسیر تاریخی روابط دوجانبه دو کشور است که از حدود ۴۴ سال قبل آغاز شده است.
این سفر در چارچوب شتابی است که در روابط بین دو کشور دوست مشاهده شده، زیرا امارات متحده عربی اولین کشور در خاورمیانه است که از زمان اعلام این مشارکت، از شراکت استراتژیک ویژه با جمهوری کره جنوبی برخوردار است و مشارکت بین دو کشور در زمینههای متعددی که فراتر از سیاست است و شامل همکاریهای اقتصادی، همکاریهای هستهای، تغییرات آب و هوایی، امنیت سایبری و امنیت غذایی و همچنین دفاع، بهداشت، فرهنگ، دولت و فضا میشود، آغاز شده است.
دو کشور روابط نزدیکی در سطوح مختلف دارند که در گفتگوهای جاری بین دو طرف تجسم یافته و دیدارهای دورهای بین مقامات ارشد دو کشور از جمله سفر یون سوک یول، رئیس جمهوری کره جنوبی به امارات متحده عربی در ژانویه ۲۰۲۳، که شاهد توافق برای تقویت بیشتر همکاریهای استراتژیک در زمینههای مختلف بود، به خوبی بیانگر این رابطه نزدیک است.
در ژوئن ۲۰۲۳، شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر امور خارجه امارات، و پارک جین، وزیر امور خارجه جمهوری کره جنوبیدر آن زمان، ریاست کار اولین گفتگوی استراتژیک ویژه بین کشورهای خارجی را بر عهده داشتند. راهاندازی وزارتخانههای دو کشور یکی از نتایج سفر رسمی شیخ محمد بن زاید رئیس امارات به جمهوری کره در سال ۲۰۱۹ است.
اقتصاد و سرمایهگذاری
امارات و کره جنوبی دارای روابط متمایز اقتصادی و سرمایهگذاری هستند، زیرا حجم تجارت خارجی غیرنفتی با کره جنوبی در سال ۲۰۲۳ به حدود ۵.۳ میلیارد دلار رسیده است که نشاندهنده رشد ۱۲.۵ درصدی کره نسبت به سال ۲۰۲۲ است. سرمایهگذاری در این کشور از مرز ۲.۲ میلیارد دلار عبور کرد در ازای آن، ارزش سرمایهگذاری مستقیم امارات در کره تا پایان سال ۲۰۲۲ به ۵۷۸ میلیون دلار میرسد.
امارات دومین شریک تجاری عربی و چهاردهمین شریک تجاری جهانی کره در سال ۲۰۲۳ است، زیرا این کشور ۲۰ درصد تجارت کره با کشورهای عربی را به خود اختصاص داده است، در حالی که کره جنوبی دهمین شریک تجاری امارات با کشورهای غیرنفتی کشورهای عربی آسیایی است و در رتبه ۳۰ جهان قرار دارد.
در راستای چارچوب کلی مشارکت استراتژیک ویژه، امارات در ژانویه ۲۰۲۳ تعهد آژانسهای سرمایهگذاری مستقل خود را برای سرمایهگذاری ۳۰ میلیارد دلاری در بخشهای استراتژیک در جمهوری کره اعلام کرد.
در هشتمین نشست کمیته مشترک اقتصادی که در ژوئیه گذشته برگزار شد، دو کشور توافق کردند که چتر همکاریهای اقتصادی را در ۱۱ بخش استراتژیک گسترش و تنوع بخشیده و سرمایهگذاریهای متقابل را در آنها تحریک کنند.
در اکتبر گذشته، امارات متحده عربی و کره مذاکرات خود را در مورد توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع بین خود به پایان رساندند تا برای انعقاد رسمی آن در زمان بعدی آماده شوند و راه را برای عصر جدیدی از همکاریهای سازنده تجاری و سرمایهگذاری و رشد اقتصادی مشترک بین دو کشور دوست هموار کنند.
پروژه برکه
پروژه انرژی هستهای صلحآمیز برکه نشاندهنده الگوی متمایز همکاری توسعه بین دو کشور دوست است، نه تنها از نظر ارزش مادی، بلکه به این دلیل که اولین پروژه ساخت نیروگاه هستهای است که توسط کره جنوبی در خارج از کشور پس از شرکت انرژی هستهای امارات اجرا شده است. در دسامبر ۲۰۰۹ کره الکتریک پاور (KEPCO) پیشنهادی ۲۰ میلیارد دلاری برای ساخت این پروژه ارائه کرد.
در ماه مارس گذشته، شرکت انرژی هستهای امارات از تکمیل فرآیند اتصال چهارمین نیروگاه انرژی هستهای صلحآمیز برکه به شبکه برق امارات خبر داد.
گردشگری و هوانوردی
دو کشور با افزایش تعداد پروازها و رشد مداوم در جابجایی جریانهای گردشگری بین آنها، مدل متمایز همکاری استراتژیک در بخش گردشگری و هوانوردی را ارائه دادند. تعداد گردشگرانی که از کره به امارات میآیند سالانه بیش از ۲۰۰ هزار بازدیدکننده است، در حالی که تعداد پروازهای مستقیم بین دو کشور به ۲۱ پرواز در هفته رسیده است.
در ژوئیه گذشته، دو کشور توافق کردند که علاوه بر بحث در مورد مکانیسمهای افزایش تعداد پروازهای بین دو کشور در مرحله بعدی، مبادلات گردشگری از جمله حمایت از شرکتهای نوظهور وارد بازار گردشگری در دو کشور و ادامه اجرای پروژههای مشترک مختلف برای تمدید نتایج «هفته سفر کرهای در امارات» که در ماه می ۲۰۲۳ برگزار شد را نیز افزایش دهند.
فرهنگ و آموزش
دو کشور موفق به برقراری روابط متمایز فرهنگی و علمی در مسیرهای مختلف از جمله افتتاح مرکز فرهنگی کره در ابوظبی و میزبانی جشنواره ویژه فرهنگ کره شدند که به یک رویداد بزرگ در دستور کار رویدادهای سالانه این کشور و همچنین افتتاح شعبه موسسه «کینگ سجونگ» در امارات شارجه و در دانشگاه زاید در العین، که شاهد افزایش تعداد دانشجویانی است که مایل به یادگیری زبان و فرهنگ کرهای هستند، تبدیل شده است.
وزارت فرهنگ امارات با همکاری وزارت فرهنگ، ورزش و گردشگری کره، برنامه «گفتگوی فرهنگی اماراتی-کرهای ۲۰۲۰» را به مناسبت چهلمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور راهاندازی کرد.
اردیبهشت امسال شاهد امضای یادداشت تفاهم بین گروه فرهنگ و هنر ابوظبی و شهر سئول به منظور تقویت روابط فرهنگی موجود، کشف افقهای جدید برای تبادل فرهنگی از طریق دیدارهای دوجانبه و تحکیم روابط تفاهم متقابل و قدردانی، خواهیم بود که راه را برای ایجاد پلهای ارتباطی بین جوامع مختلف هموار میکند.
بهداشت و پزشکی
امارات متحده عربی و کره جنوبی همچنین چندین یادداشت تفاهم و همکاری در زمینههای بهداشتی و پزشکی امضا کردند که شامل برنامههای ارزیابی پزشکی و صدور مجوز، مدیریت بیمارستان و تبادل تخصص پزشکی و تبادل تخصص در آموزش پزشکی میشود.
با توجه به شهرت خوب کره برای مراقبتهای پزشکی و فناوریهای مدرن مورد استفاده در بخش مراقبتهای بهداشتی و خدمات مراقبت از بیمار، بسیاری از شرکتهای تخصصی بهداشتی کرهای بیمارستانهای بزرگی را در امارات اداره میکنند.
در ژانویه ۲۰۲۲، ابوظبی با امضای یادداشت تفاهمی که وزارت بهداشت ابوظبی را با موسسه توسعه بخش بهداشت کره، برای تقویت همکاری در این زمینه گرد هم میآورد، همکاری با کره جنوبی را تقویت کرد. لجستیک و صنایع علوم زیستی و بیوتکنولوژی، از جمله بررسی فرصتها برای همکاری جهت تحکیم موقعیت ابوظبی به عنوان یک مرکز لجستیک در راستای صادرات علوم زیستی، دارویی و محصولات بهداشتی از کره جنوبی و حمایت از توسعه و سرمایهگذاری در شرکتهای علوم زیستی در امارات متحده عربی بخشی از مفاد این تفاهمنامه است.