امارات؛ تجارت با یک چهارم جمعیت کره زمین
امارات پلهای همکاری جدید را از طریق توافقنامههای مشارکت جامع با بسیاری از کشورها ایجاد کرده است.
امارات متحده عربی به دلیل موقعیت جغرافیایی استراتژیک خود که آن را به یک مرکز جهانی تجارت تبدیل میکند و با سیاستهایی که جذب سرمایهگذاری میشود، حمایت میشود، متمایز است.
امروز، ابوظبی میزبان سیزدهمین کنفرانس وزیران سازمان تجارت جهانی (MC13) است که از ۲۶ تا ۲۹ فوریه ۲۰۲۴ در مرکز نمایشگاهی ابوظبی برگزار میشود.
۱۷۵ هیئت از اعضای سازمان، اعضای دارای وضعیت ناظر، به همراه رهبران بخش خصوصی، سازمانهای غیردولتی و نمایندگان جامعه مدنی در این کنفرانس شرکت میکنند که این فرصت را برای جامعه بینالمللی فراهم میکند تا به منظور دستیابی به اهداف یک سیستم تجاری کارآمدتر، پایدارتر و جامعتر همکاری کنند.
کنفرانس وزیران نماینده عالیترین نهاد مشورتی در سازمان تجارت جهانی است که سازمان بینالمللی مرتبط با تنظیم و تسهیل تجارت جهانی است و بزرگترین سازمان اقتصادی در جهان محسوب میشود که بیش از ۹۸ درصد جنبش تجارت جهانی و تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل میدهد.
امارات با بسیاری از شرکای استراتژیک قراردادهای مشارکت اقتصادی جامع امضا کرده و مذاکراتی را برای گسترش قراردادهای مشارکت انجام داده است که نشاندهنده تعهد این کشور به تقویت روابط اقتصادی و تجارت بینالمللی با ارائه حمایت جامع و پایدار است.
تجارت برای امارات اهمیت ویژهای یافته است، زیرا پلی است که آن را به جهان متصل میکند و اقتصاد را با آخرین ایدهها و نوآوریها تامین می کند. یک رکن اساسی در دستیابی به اهداف ملی دو برابر کردن اندازه تولید ناخالص داخلی و دستیابی به توسعه پایدار و تنوع اقتصادی به عنوان ترجمه چشمانداز امارات است.
امارات یک دروازه جهانی است
امارات متحده عربی به دنبال آن است تا بر اساس آنچه در سال ۲۰۲۳ و آنچه قبل از آن به دست آمد، موقعیت خود را به عنوان دروازه جهانی برای جریان تجارت کالا و خدمات و شریک قابل اعتماد برای اقتصادهای بزرگ در سراسر جهان تثبیت کند.
سال ۲۰۲۳ شاهد دستیابی به مجموعهای از دستاوردهای مهم در دستور کار تجارت خارجی امارات از طریق برنامه توافقنامههای مشارکت اقتصادی جامع بود که تاکنون دسترسی به بازارهایی با حدود ۲ میلیارد نفر یعنی حدود یک چهارم جمعیت جهان را تضمین میکند.
اقتصاد امارات متحده عربی در سال ۲۰۲۴ به سمت افقهای گستردهتری در حال حرکت است، پس از آن که طی یک سال گذشته به لطف سرمایهگذاری پایدار و محیط اقتصادی که قادر به ادامه رشد و شکوفایی علیرغم عدم اطمینان در اقتصاد جهانی بود، موفق شد جهشهای کیفی و دستاوردهای استثنایی داشته باشد.
ابتکارات نوآورانه
در طول سال گذشته، اقتصاد امارات متحده عربی موفق به دستیابی به رشد قوی شد و ابتکارات نوآورانه و متنوعی که توسط این کشور راهاندازی شد، نقش اساسی در به حرکت درآوردن چرخ توسعه اقتصادی همهجانبه به سمت رشد بیشتر با اقدامات قانونی و نظارتی حمایتی و تلاشهای مستمر در توسعه بخشهای اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار ایفا کرد.
به عنوان انعکاس این دستاوردها، تولید ناخالص داخلی غیرنفتی کشور به قیمتهای ثابت نرخ رشد قابل توجه ۵.۹ درصدی را در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۳ نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ به ثبت رساند، در حالی که این کشور در رتبه اول جهان در بیشتر موارد از قبیل بیش از ۲۱۵ شاخص توسعه، اقتصادی و انسانی در گزارشهای بینالمللی قرار گرفت.
در طول سال ۲۰۲۳، برنامه توافقنامههای مشارکت اقتصادی جامع، روند موفقیتهایی را که از زمان آغاز به کار در سپتامبر ۲۰۲۱ شروع کرده بود، ادامه داد، به طوری که ۳ موافقتنامه در سال ۲۰۲۳ لازمالاجرا شد و دو موافقتنامه دیگر رسماً در آمادهسازی برای تصویب امضا شد و سپس وارد عمل شدند. علاوه بر ۴ توافقنامه که مفاد آن پس از اتمام موفقیتآمیز مذاکرات با کشورهای شریک به دست آمد، بعداً پس از تکمیل مراحل لازم، اقدام به جذب نیرو کرد.
۱۰ توافقنامه
تعداد کل قراردادهای مشارکت اقتصادی جامع برای امارات متحده عربی از زمان راهاندازی این برنامه تاکنون به ۱۰ توافق با کشورهای دارای اهمیت تجاری و سرمایهگذاری استراتژیک در ۴ قاره رسیده که نشاندهنده گسترش عمده در شبکه تجارت خارجی این کشور است و فرصتهای بیشتری را برای بخش خصوصی و جامعه تجاری امارات در گروهی از پر جنب و جوشترین اقتصادهای جهان شکل میدهد.
در سال ۲۰۲۳، ۳ توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع برای امارات متحده عربی به اجرا درآمد که منجر به حذف یا کاهش عوارض گمرکی، رفع موانع تجارت و باز کردن فرصتهای بازار برای صادرکنندگان و سرمایهگذاران شد.
پیشبینی میشود برنامه مشارکت اقتصادی جامع صادرات امارات را تا سال ۲۰۳۱، ۳۳ درصد افزایش دهد و بیش از ۱۵۳ میلیارد درهم به تولید ناخالص داخلی این کشور کمک کند که نشاندهنده رشد تقریباً ۱۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ است.
محیطی حامی رشد
امارات متحده عربی با وجود کاهش این جریانها در بسیاری از مناطق جهان، همچنان جذابیت جهانی خود را در جذب جریانهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی حفظ کرده است، بنابراین همچنان با سرمایهگذاری و تجارت بیشتر، ثمره چشمانداز آیندهنگر رهبری خردمند را درو میکند. گشودگی به جهان و تداوم بهبود فضای کسب و کار در کشور برای افزایش توانایی آن در جذب جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی، کارآفرینان، استعدادهای جهانی و افرادی با ذهن و ایده خلاق به دنبال تحقق رویاهای خود در محیطی که از نوآوری و رشد اقتصادی پایدار حمایت میکند.
بر اساس گزارش کنفرانس سازمان ملل متحد تجارت و توسعه UNCTAD پروژههای جدید سرمایهگذاری خارجی در امارات طی سال ۲۰۲۳ با افزایش ۲۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش قابل توجهی داشتهاند و به این ترتیب دومین افزایش تعداد پروژههای جدید سرمایهگذاری خارجی در سراسر جهان پس از ایالات متحده آمریکا ثبت شده است.
دستاوردهای جهانی
تلاشهای ملی در ارتقای رهبری جهانی این کشور به نتیجه رسیده است، زیرا امارات متحده عربی در سال ۲۰۲۳ در ۲۱۵ شاخص رقابتی بینالمللی در مقایسه با ۱۸۶ شاخص در سال ۲۰۲۲ به مقام اول جهانی دست یافت و در ۳۶۴ شاخص جهانی در منطقه در صدر ۱۰ کشور برتر جهان در ۶۰۴ شاخص بینالمللی بر اساس گزارشهای رقابتپذیری جهانی و سازمانهای بینالمللی قرار گرفت و امارات متحده عربی به یکی از شاخصهای رقابتی بینالمللی تبدیل شد.
بر اساس گزارش صندوق پول عربی، امارات متحده عربی رتبه اول را در شاخص رقابتپذیری اقتصادهای عربی با توجه به بهبود هر یک از شاخصهای اصلی بخش، از جمله اقتصاد کلان، محیطزیست و جذابیت سرمایهگذاری کسب کرد.