امارات این گونه توانست از لیست خاکستری FATF خارج شود
امارات متحده عربی برای خارج شدن از لیست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی (FATF) تلاش زیادی برای مقابله با پولشویی انجام داد و در نهایت موفق شد خود را از این فهرست خارج کند.
گزارش اخیر دفتر اجرایی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در امارات متحده عربی نشان میدهد امارات تا پایان سال ۲۰۲۳ چه اقدامات قدرتمندی در این زمینه انجام داده است.
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) چیست؟
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) یک سازمان بین دولتی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است و ماموریت آن تنظیم استانداردهای بین المللی با هدف جلوگیری از فعالیت های غیرقانونی و آسیب به جامعه است.
به عنوان نهاد سیاستگذار، این گروه برای ایجاد اراده سیاسی لازم به منظور ایجاد اصلاحات قانونی و نظارتی ملی در این زمینه ها تلاش می کند.
بر اساس این گزارش، گسترش همکاریهای بینالمللی از طریق انعقاد موافقتنامههای جدید مساعدت حقوقی متقابل و افزایش تعداد این موافقتنامهها به ۴۵، و انجام سفرهای دوجانبه بین قارهای به بیش از ۲۰ کشور و مقصد، از برجستهترین دستاوردهای این کشور است.
در همین حال، بین ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۳، امارات متحده عربی حدود ۲۰۰ درخواست برای کمک قضایی به منظور تسهیل تحقیقات در مورد تامین مالی تروریسم، پولشویی و جرایم مربوط به آن ارسال کرد.
امارات همچنین برای اولین بار در اجلاس سالانه گروه آسیا و اقیانوسیه و گروه اوراسیا برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم شرکت کرد و میزبان کارگاه سالانه درخواستها و ظرفیتسازی برای MENAFATF در ابوظبی بود. این کشور توانست به اولین کشور عربی در گروه آسیا و اقیانوسیه تبدیل شود که به عنوان ناظر مبارزه با پولشویی انتخاب میشود.
همچنین یادداشت تفاهم برای مبارزه با جرایم مالی با جمهوری مصر، پادشاهی مراکش، جمهوری صربستان و جمهوری قزاقستان امضا شد.
امارات متحده عربی سومین گزارش پیگیری پیشرفته خود را به جلسه عمومی گروه ویژه اقدام مالی MENA ارائه کرد که منجر به افزایش درجه انطباق این کشور شد.
مجموع جریمه های اعمال شده توسط مقامات نظارتی در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در بازه زمانی ژانویه تا اکتبر بالغ بر ۲۴۹.۲ میلیون درهم در مقایسه با ۷۶ میلیون درهم در سال ۲۰۲۲ بوده است که نشان دهنده افزایش بیش از سه برابری است. مقامات نظارتی مجموعا بیش از ۱۰ میلیون درهم جریمه در زمینه تحریمهای مالی هدفمند طی دوره ژوئیه تا اکتبر ۲۰۲۳ اعمال کردند.
مجموع جریمههای مربوط به تحریمهای مالی هدفمند از سال ۲۰۲۳ تا ۳۱ اکتبر در مقایسه با آنچه در سال ۲۰۲۲ اعمال شده بود، تقریباً ۴۴۸ درصد افزایش یافته است.
از دستاوردهای امارات متحده عربی همچنین راهاندازی آخرین ارزیابی ریسک ملی با حمایت گروه بانک جهانی بود که اکنون به مرحله پیشرفتهای رسیده است. در این زمینه استردادهای مهمی نیز انجام شد، از جمله مدیر معروف صندوق تامینی بریتانیا «سانجی شاه» مدیر صندوق سرمایهگذاری معروف بریتانیایی سانجی شاه که به دانمارک تحویل داده شد، جایی که به خاطر پروندههای تقلب مالیاتی و پولشویی تحت تعقیب بود.
همچنین بر اساس گزارش رسمی مبادله اطلاعات استراتژیک، تعداد اعضای مجمع مشارکت برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در امارات به بیش از ۵۰ نفر افزایش یافته است.
از نظر همکاریهای بینالمللی در سال ۲۰۲۳، دفتر اجرایی هیئت امارات متحده عربی سفرهایی رسمی به ایالات متحده آمریکا، جمهوری سنگاپور و جمهوری صربستان برای برگزاری جلسات دوجانبه انجام داد و هیئت امارات نیز ریاست جلسات سالانه دو نهاد منطقهای مشابه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در گروه آسیا-اقیانوسیه و گروه اقدام مالی (FATF) اوراسیا را بر عهده داشت.
در این دوره، دفتر همچنین یادداشتهای تفاهمی برای تقویت همکاریهای دوجانبه با همتایان خود در پادشاهی مراکش، جمهوری عربی مصر و جمهوری قزاقستان امضا کرد.
در مارس سال گذشته، امارات متحده عربی میزبان کارگاه سالانه برنامهها و ظرفیتسازی بود که توسط MENAFATF در ابوظبی برگزار شد و با امضای توصیههای ابوظبی متشکل از ۲۴ تعهد به منظور تقویت تلاش های منطقه ای برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم به پایان رسید.
امارات متحده عربی از سال ۲۰۲۲ اقدامات قاطعی برای تقویت همکاریهای بین المللی در سطوح مختلف انجام داده و معاهدات جدیدی برای کمک حقوقی متقابل با کشورهای استراتژیک امضا شده است که تعداد کل معاهدهها را به ۴۵ میرساند و قرار است معاهدههای بیشتری در سال ۲۰۲۴ منعقد شود.
امارات همچنین راهنمای همکاری قضایی بینالمللی در امور کیفری را به روز کرد تا از طریق رویکرد مبتنی بر ریسک به همکاری بین المللی اولویت دهد.